Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Sănătății: Părinții care vor refuza să participe la cursuri de informare pe tema vaccinării vor fi amendați

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vrea ca noua lege a vaccinării să prevadă că părinții trebuie să participe la cursuri de informare pe tema imunizării. „Vorbim despre obligativitatea informării părintelui în ceea ce priveşte vaccinarea, iar la sintagma obligativitate n-o să renunţăm. Am spus-o în declaraţiile trecute: nu vom lua copilul de mână de pe stradă să-l vaccinăm, dar pe părinte putem să-l obligăm să se informeze, astfel încât să ştie toate consecinţele care decurg din faptul că nu vrea să-şi vaccineze copilul, îl oblig să se informeze, aşa cum statul pune la dispoziţie pentru copii, pentru părinţi, pentru că indiferent unde se naşte copilul, privat sau public, tot banii publici finanţează aceste maternităţi. Deci am dreptul şi eu să-l informez, să-l sancţionez dacă nu se informează, având în vedere sănătatea copilului”, a declarat Sorina Pintea pentru RFI

Părinții care nu vor dori să își vaccineze copilul vor trebui să își exprime refuzul în scris a mai precizat ministrul Sănătății pentru sursa citată. 

Întrebată cum ar putea fi sancționați părinții care refuză să se informeze, Sorina Pintea a răspuns: „N-aş putea să spun în acest moment despre ce se va discuta în Camera Deputaţilor. Vor mai fi discuţii pe această temă. Sancţionare pecuniară pentru neinformare, asta cu siguranţă”.

Vaccinare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai in primul rand, degeaba obligi un anti vaxxer sa mearga la cursuri de informare; el tot ce scrie pe Internet o sa creada... Tipul asta de cursuri e inutil, si o risipa de bani.

    Problema mea e ca persoanele anti-vaccin convinse nu isi pun in pericol numai copilul propriu - il pun in pericol pe al meu, si aici, Ministerul Sanatatii Publice nu face nimic. II da de ales cuiva care poate sa devina pericol public, insa nu imi da de ales *mie*.

    In concluzie, omul ala merge la un curs, semneaza ca stie ca va pune in pericol 'cohorta'...si? Ca i se intampla daca odrasla lui nevaccinata intra in contact cu bebelusul meu care nu are inca varsta pentru un anumit vaccin? Care sunt consecintele?
    • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Personal consider ca vaccinul ar trebui sa fie obligatoriu si fiindca statul te obliga la vaccinare tot el sa isi asume compensatii in cazul unor reactii adverse care statistic vorbind sunt foarte mici dar astfel arata ca statul este responsabil pentru decizia sa. Pe cand in situatia pe fata, vina este impartita si nimeni nu poate fi tras la raspundere iar tragediile vor continua sa apara.
      • Like 0
  • Responsabilitatea parintilor atunci cand copilul se imbolnaveste sau chiar moare fiindca nu a fost vaccinat si responsabilitatea statului atunci cand un copil are reactii adverse la vaccin, adica cineva sa plateasca pentru riscul asumat. Asa ar fi foarte clar pentru toti ce riscuri si responsabilitati isi asuma dar cum toti fug de responsabilitate in tara asta si doar vor sa arate cu degetul pe ceilalti, lucrurile sunt in degringolada totala.
    • Like 1
    • @ George Leurzeanu
      Statul nu poate sa isi asume responsabilitatea pentru reactii adverse la un vaccin.

      1) Pentru ca legatura intre vaccinare si complicatii (de orice fel) nu poate fi prevazuta. Anul asta si eu si sotul am facut vaccin antigripal. El a facut ca toti dracii (temperatura, voma, mai bine facea gripa...), eu nu am avut nici macar o durere de cap. Acelasi vaccin. Statul nu poate controla o asemenea chestie - la noi in baza (e militar) au fost vaccinate 40k de persoane (soldati, familii, personal auxiliar, e obligatoriu). Numai 3 au reactionat ca el, si o alta persoana a manifestat o alergie puternica la unul dintre componentele vaccinului. Astia sunt 5 oameni din 40k. Cum putea oricine sa prevada asta?

      2) Nu este mai bine ca 5/40k sa aiba o reactie adversa, decat sa bagam in spital sau sa ucidem un bebelus, un copil de 2-3 ani (prea mic sa fie vaccinat) venit la un control, sau o femeie gravida (vaccinul respectiv nu se administreaza la gravide)? Aici este vorba de protejarea acestora prin imunitatea de cohorta/turma.

      Pentru ce trebuie si poate sa isi asume responsabilitatea statul este componenta verificata a vaccinului; utilizarea seringilor de unica folosinta; verificarea starii imunitare a persoanei care va primi vaccinul (desi la bebelusi e mai greu...).

      Poate suna cinic, insa reactii adverse exista la orice, de la alune pana la lactoza si gluten. Asta nu inseamna ca daca o minoritate statistic minuscula poate avea o reactie adversa la ceva, acel ceva trebuie sa fie interzis pentru toata lumea.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Si atunci cine? producatorul de vaccin? nimeni nu vrea sa isi asume reactii adverse la orice tip de medicament, de aceea se absolva de acesta vina orice producator de medicamente care insira la reactii adverse mai multe simptome decat cele pe care ar trebui sa le combata, adica pacientul isi asuma mereu riscul.
      E adevarat ca e un risc mult mai mic sa te vaccinezi si sa iei medicamente decat sa traiesti ca in comuna primitiva doar cu ceapa si usturoi dar pe mine ma deranjeaza ca nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea in nici un fel si atunci ii condamn pe toti.
      Mi se pare normal sa imi asum eu ca pacient efectele adverse doar daca sunt un cobai intr-un experiment si accept acest risc pentru niste bani. Cat despre cei care sunt anti-vaccin nici nu am pretentii de la ei sa inteleaga prea multe despre acest subiect dar am mai multe asteptari de la niste autoritati fie statale fie din domeniul medical sau farmaceutic, e nevoie de reglementari mai serioase in acest domeniu.

      Personal consider ca vaccinul ar trebui sa fie obligatoriu si fiindca statul te obliga la vaccinare tot el sa isi asume compensatii in cazul unor reactii adverse care statistic vorbind sunt foarte mici dar astfel arata ca statul este responsabil pentru decizia sa. Pe cand in situatia pe fata, vina este impartita si nimeni nu poate fi tras la raspundere iar tragediile vor continua sa apara.
      • Like 0
  • Interesant este că nu se discută în problema vaccinării decât despre responsabilitatea părinților dar niciodată despre responsabilitatea statului.
    Este normal ca unii părinți să fugă ca de dracu de vaccinări fiindcă în mod instinctiv ei văd cum sunt tratați de către stat ca o turmă.
    Statul trebuie să:
    - asigure transparența în producerea acestor vaccinuri și să nu se accepte vaccinuri străine - ce-i doare pe alții de noi așa că nu le putem acorda încrederea
    - publice testele clinice, să prezente riscurile dar și avantajele (statistică completă)
    - își asume prin legislație nouă a măsurilor reparatorii în cazul unor reacții adverse în cazurile excepționale
    • Like 2
    • @ Florin Jurca
      Corect, sunt pro vaccinare dar si pentru asumarea responsabilitatii atunci cand ceva merge rau (responsabilitatea parintilor cand copilul se imbolnaveste sau chiar moare fiindca nu a fost vaccinat si responsabilitatea statului atunci cand un copil are reactii adverse la vaccin).
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult