Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ca medic am văzut consecințele nevaccinării la copii

Cum aș putea să intervin într-o discuție pro sau contra vaccinare? După ce s-a născut fratele meu cel mare, părinții au mai avut o fetiță, care a murit la 3 luni, în 1954, într-o epidemie de tuse convulsivă! 

La 3 ani a venit pe lume fratele mijlociu și, cândva după 1960, eu. Nu știu dacă în acele vremuri grele părinții mei ar fi decis să aibă 4 copii. Erau trecuți de 33 de ani amândoi și poate că dorul niciodată ostoit după minunea aceea de copil i-a făcut să ia decizia aceasta. Tatăl meu nu a scos niciodată o vorbă despre copil. Doar că am primit la naștere numele ei. Întocmai. Era ca și cum le-ar fi fost adus copilul înapoi!

Mama a vorbit puțin în copilăria mea despre copilul pierdut. Și mereu își reproșa că nu a reușit să o izoleze de copiii bolnavi la vremea aceea, că nu a reușit să o apere și nu își revenea din șocul morții sale rapide! 

Pe măsură ce anii au trecut, avea noaptea coșmaruri că, undeva fetița trăiește și este singură, înfometată și îi este frig! În ultimele luni de viață, avea momente de panică terifiantă și mă ruga să îi promit că o să am grijă de ea, că nu o să îi lipsească nimic și că o să o dăm la școală!..

În lumea copilăriei mele nu prea exista o casă în care să nu fi fost victime ale bolilor pentru care ulterior s-au găsit vaccinuri! Multe decenii din secolul 20, copiii mureau de bolile copilăriei (femeile nășteau câte 7-8-10, dar ajungeau la maturitate 2-3!); mamele erau terorizate că, odată ajunși la maturitate, băieții mureau în războaie (și tot la 20-30 de ani Europa era traversată de războaie nimicitoare) și fetele la naștere (hemoragii incotrolabile sau infecții puerperale pentru care nu existau antibiotice) sau de tuberculoza care făcea ravagii și cu greu se putea vindeca! 

În 1918, la marea epidemie de gripă spaniolă, au murit părinții bunicii mele paterne și sora cea mare! 5 orfani. Au trecut în casa rudei celei mai apropiate, prefectul de Silistra. Când bunica s-a căsătorit, soacra sa a decis ca, odată cu mireasa să aducă la ei în casă toți orfanii (să nu mai treacă încă o dată prin trauma despărțirii). Și de la dânsa au plecat cu toții să își facă rost în viață. Între timp, soția prefectului de Silistra a murit la naștere și bunica a avut grijă de unica ei fiică, iar legătura dintre ele două a rămas pe viață!

În 1956-1957 Europa era zguduită de epidemia de poliomielită! În jurul nostru, aproape nu a rămas familie cu copii neatinși de virus! Au murit mulți copii, au supraviețuit copii cu sechele motorii grave sau cu retard neuropsihic important. Știu astfel de copii îngrijiți cu multă dragoste și dăruire în familie vreme de zeci de ani! De părinți bolnavi și ei octogenari - nonagenari pe care poate numai grija pentru copiii aceștia bătuți de soartă (ajunși și ei la 60-70 de ani) îi mai ținea în viață! 

Îmi revine mereu în minte o scenă sfâșietoare de la înmormântarea mamei unuia dintre acești copii, cu sechele grave cerebrale, care stătea lângă sicriu și spunea legănându-se: „Dor de mamă, dor de mamă!”...Și toți erau copii normali la naștere și cu dezvoltarea frumoasă pe care o au toți copiii în familii care și i-au dorit și îngrijit cu devotament și înainte și după boala cumplită care le-a frânt destinele! 

Ca medic, singurul vaccin de care mă temeam era cel antipolio, pentru că era făcut cu virus viu atenuat și exista riscul „încălzirii” tulpinii care putea da ulterior boala! Acum și riscul acesta este îndepărtat, în vaccinuri fiind virus inactivat. Și dacă se spera că până în anul 2000 boala va fi eradicată, încă mai apar focare de boală!

Am „experimentat” pe propria piele o reacție vaccinală gravă și efectele vaccinării obligatorii de prin 1972 când ni se făcea la școală vaccinul antiholeric, fără prea multe informații și, evident, fără acordul părinților! După '90 s-a putut efectua și vaccinul contra virusului hepatitei B! Între timp căpătasem un teren plurialergic, după fiecare rapel îmi înțepenește umărul la brațul la care se injectează, dar nu mi-aș pune problema să nu îl fac, câtă vreme toată copilăria am asistat la lupta pentru supraviețuire a unuia din unchii mei care a făcut prin anii '70 o formă gravă de hepatită B după injecții cu seringi nesterile la un dispensar medical!

Ca medic am văzut consecințele nevaccinării BCG - copil de 18 luni cu meningo encefalita TBC – „scăpat” la vaccinare în maternitate. Locuiau cu bunicul care a făcut TBC pulmonar. Ancheta epidemiologică neglijentă nu a sesizat pericolul (acum însă am avut nevoie să aducem vaccinul din Bulgaria, pentru o urgență în familie!)...am văzut ce repede se moare de meningită meningococică, am văzut copii cu pancencefalită sclerozantă subacută - complicație redutabilă a rujeolei! 

Autoritățile sunt obligate să facă un plan de gestionare a tuturor riscurilor, să elaboreze măsuri pe termen scurt si mediu! Să aducă dozele de vaccin în cabinetele medicilor de familie și farmacii! Să decidă schemele de vaccinare. Mai e nevoie de o campanie susținută de comunicare! Fiecare părinte să știe că poate alege varianta pe care o consideră cea mai sigură pentru copilul său. Și să știe că risc zero nu există! În orice decizie va exista și un risc asumat, vaccinat sau nevaccinat, copilul trebuie să fie în siguranță!

Elena Copaciu

Și asist perplexă la epidemia actuală: mii de cazuri de boală și zeci de decese! Plus discuții emoționale pro sau contra! Ceea ce presupune lipsă de profesionalism și mult diletantism! Vorbim de vieți de copii! Autoritățile sunt obligate să facă un plan de gestionare a tuturor riscurilor, să elaboreze măsuri pe termen scurt si mediu! Să aducă dozele de vaccin în cabinetele medicilor de familie și farmacii! Să decidă schemele de vaccinare. Mai e nevoie de o campanie susținută de comunicare! Fiecare părinte să știe că poate alege varianta pe care o consideră cea mai sigură pentru copilul său. Și să știe că risc zero nu există! În orice decizie va exista și un risc asumat, vaccinat sau nevaccinat, copilul trebuie să fie în siguranță! 

Istoria rămâne în urmă, dar trebuie să fim conștienți că aparenta siguranță și imunitate la boli transmisibile de acum se datorează și programelor de zeci de ani de vaccinare pe scară largă. Mai mult nu aș putea spune eu, care poate am venit pe lume și din lipsa vaccinurilor! Mereu mă întreb însă, ce ar avea de spus pe tema aceasta sora pe care nu am cunoscut-o niciodată!....R.I.P.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Draga Doamna, în ceea ce privește epidemia de poliomielita din 1956-1957 trebuie sa te mai documentezi. Sunt o persoana ce a "beneficiat" de vaccinul antilopio în urma căruia am contractat poliomielita și cunosc mulți "beneficiari" ai acelui vaccin. Consider ca orice vaccin trebuie sa fie foarte sigur înainte de a fi aplicat asupra populației. Poveștile siropoase nu ajuta nimănui ci pot aduce nefericirea multor persoane și familii.
    • Like 0
  • Excelent articol! Eu am făcut tusea convulsivă în epidemia din 1954 și am reușit să-mi revin abia după mai bine de o lună. Eram în clasa I și au făcut-o aproape toate fetițele din clasa mea. Din cei 14 copiii ai bunicii mele, șapte au murit până în zece ani de meningită. Am avut coleg de școală bolnav de TBC și frica de poliomelită era terifiantă! În vara anului 1956 nu am avut voie să mâncam fructe culese direct din livadă de teamă că nu au fost spălate bine, Dar nu cred că merită să te lupți să convingi oameni care nu cred dacă nu pipăie cu degetul lor rana. În octombrie, ca în fiecare an, am făcut vaccinul antigripal pe care mi l-am cumpărat singură de la farmacie. Anul acesta a fost tetravacccin și probabil din această cauză am avut o reacție de parcă aș fi făcut gripă dar suportabilă, fără febră și de scurtă durată. Nu imi este teamă decât de o revenire în timp a unei epidemii de vărsat negru care este absolut îngrozitor. Copiii născuți după 1975 nu au mai fost vaccinați considerându-se boala eradicată. Dar dacă ceea ce era valabil în anii 80 nu mai funcționează acum? Medicii ar trebui să aibă în vedere acest lucru. Mă gândesc la trei dintre cei patru copiii ai mei și la nepoții care nu au fost vaccinați contra acestei boli teribile care nu a iertat pe nimeni până la vaccin. Așa au murit și săraci și bogați chiar și regele Ludovic al XVlea al Franței a murit de această boală cumplită.
    • Like 0
  • In Romania nu exista o institutie interesata sa informeze corect si tinand cont de interesele personale si ignoranta instalata in varful Ministerelor, ignoranta care provine din masa groasa populara, tot ce tine de domeniu vaccinarii devine confuz pentru multi parinti.
    D-na Dr.Ofelia Lugojan, combatanta pro-vaccin a trait pe propria piele (de fapt pe a copilului sau) ce inseamna lipsa de precautie in vaccinare, iar acum a trecut in tabara opusa.
    In Romania vaccinarea devine obligatorie, insa testele alergologice nu, si deci asta demonstreaza din start interesul de a face vanzare cu ochii inchisi, unor SRL-uri producatoare de vaccinuri care isi permit datorita puterii financiare sa corupa si deci sa-si vanda vaccinurile fabricate in graba, in tari precum Romania.
    Un SRL este o firma interesata de profit nu de sanatate, daca esti sanatos firma va da faliment. Multi neinformati nu cerceteaza istoria vaccinarii si nici nu observa suspecta inchiderea a propriului Institut romanesc Cantacuzino, care a fost cel mai bun din Europa, pentru a cumpara medicamente si vaccinuri de la firme obscure, anonime la costuri uriase.

    Un om inteligent si corect informat stie ca daca esti vaccinat nu ai de ce sa te temi de cei nevaccinati, caci esti protejat, si daca se vaccineaza si inca mai este inteligent (aviz la mercurul ce distruge celulele neuronale) atunci stie ca va trebui sa repete vaccinul in fiecare an pentru ca acesta nu are valabilitate..deci este business.
    Traiesc in Germania, aici te informeaza iar decizia o iei tu, dar daca te vaccinezi se fac 1000 de analize sa descopere deca nu esti alergic sau cumva nu ai nevoie, cum a fost cazul meu, mi s-a spus ca nu trebuie sa ma vaccinez ca am deja anticorpii necesari.

    Marea masa ignoranta are incredere in institutiile ce le administreaza banii, tara, viata si sanatatea, insa cand ai administratori buni si lucrurile ies bine, pe cand cu administratori prosti lucrurile merg prost.
    Vrei sa fii vaccinat, bine, du-te si cere 100 de vaccinuri, nu vrei iar bine, dar sa fii informat corect si decizia sa o iei dupa ce te-ai informat. Insa cand ai cea mai mare rata de mortalitate de TBC din lume la copiii vaccinati contra TBC este clar ca aici miroase a business gen Hexifarma..unii unii aduna milioane de euro in conturile din Caraibe iar populatia isi jeleste pruncii morti..dar lasa ca se imbata si vor mai face altii, asa gandesc acesti afaceristi in frunte cu politicienii dezinteresati de popor.

    Asadar povestea doamnei care a scris articolul nu este de actualitate, caci nu avem la putere Guvernul Bratianu ce ridicase Romania din mocirla..
    • Like 0
  • Un articol excelent insa doar pentru cititori open-minded. Ce daca nu mai suportam sa fim victimele ignorantei majoritare din cauza careia, dupa 27 de ani, inca asteptam sa inceteze cosmarul? Ignorantii hotarasc cine trebuie sa ne distruga viitorul, ignorantii decid si pentru noi ce este bine si ce nu. Nu vreau sa mor din cauza unuia care este convins ca democratie inseamna, nu doar minciuna si injustitie, ci si molime! El vrea sa-mi impuna convingerea lui ca are dreptul legitim sa moara de o boala contagioasa chiar daca alegerea sa pune in pericol o intreaga comunitate. N-a auzit de Louis Pasteur, de Ion Cantacuzino, de Waldemar Hffkine, de Albert Calmette, de Albert Sabin si alti mari savanti care au izbavit omenirea de ciuma, de poliomielita, de variola, difterie si alte boli contagioase cumplite care au secerat cu mult mai multe vieti decat razboaiele. Numai variola a ucis peste 300 de milioane de oameni, iar gripa spaniola inca 50 de milioane. Nu conteaza, el ignorantul majoritar are o convingere bazata pe drobul de sare si trebuie sa o transmita ca pe boala pe care o revendica pentru copilul sau, pentru sine si - cel mai grav - si pentru cei din jur, potentialele sale victime colaterale!
    • Like 0
  • Din pacate exista si cazuri de RIP cauzate exact de vaccinuri... Si in acele cazuri, ca si in cazul d-nei doctor pe care o felicit pentru pozitia echilibrata, au fost copilasi care ar fi vrut sa-si cunoasca fratele sau sora... Nu se face nici un screening inainte de vaccinare, ne vaccineaza ca pe vite, pe banda rulanta, ceea ce duce in final la drame in familii...
    • Like 0
  • check icon
    MA bucur cã ati adus in discutie PESS(panencefalitata sclerozanta subacuta),complicatie infiorãtoare,pe termen lung, a rujeolei.Am cunoscut un astfel de caz.-o minunãtie de copil(si istet si frumos) cu pãrinti antivaccin si anti medicatie alopatã,in general. La vârsta de 3 ani a fãcut rujeolã,nefiind vaccinat. O forma APARENT usoarã,a depãsit-o cu bine. Dupã aprox .5 ani ,a debutat PESS. A zãcut câteva luni in spitale românesti,apoi a fost transferat laSzeged. In toti acesti ani,mama prezenta,ocazional,sângerãri vaginale pe care le-a "tratat" cu zamã de sfeclã. La,aprox 7 luni de la dg.copilului,situatia mamei s-a inrãutãtit. A acceptat internarea. A fost dg.cu leiomiosarcom,cu prognostic foarte prost. A murit dupã 1,5ani. In tot acest timp,tatãl a fãcut "naveta" intre copilul-legumã(internat in Ungaria)si sotia -"cu un picior in groapã"din Romania. Copilul,incã,vietuieste-este hrãnit pe sonda gastricã e tetraplegic si are nevoie de infirmierã permanent. Desigur, PESS este o complicatie rarã,dar mai frecventã decât reactiile adverse la vaccinuri.Din pãcate,multi vãd,putini pricep!
    • Like 2
    • @
      check icon
      Ăsta-i un caz la 7 miliarde, ce noroc să aflați chiar dvs. de el, și să ne împărtășiți aici această poveste, cu șanse zero de repetare...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ziceți că PESS e o complicație mai frecventă decât reacțiile adverse la vaccinuri?
      Care este incidența statistică a PESS într-o populație nevaccinată și care este incidența statistică a reacțiilor adverse la vaccinuri, în cadrul populației vaccinate?
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu pot sa-ti raspund, exista sigur statistici dar afirm cu siguranta: se va sti.Foarte, foarte clar.Caci masa de nevaccinati va forma un grup omogen si stabil de RISC si de STUDIU.Sau imprumutand un cuvant al celor anti, de cobai.Un grup cu subgrupuri: nevaccinati compet, vaccinati numai cu unele vaccinuri(adica pana cand au devenit parintii anti).De ce stabil?Pentru ca nu-si vor schimba parerea decat in proportie infima.Nu cred in teorii conspirative dar daca eu voiam sa fac un astfel de studiu sau daca as fi urmarit decimarea populatiei, asa as fi facut: as fi angajat niste experti in manipulare si psihologia maselor care sa toarne niste articole bomba magistral argumentate si care demonstreaza fara tagada ca 2 plus 2 fac tot 2.Lainceput m-as fi bazat pe statistici si articole de genul:"in perioada imediat dupa vaccin au murit n copii" , daca prin accidente, alte boli sau vaccin, nu conteaza.Conteaza doar factorul timp.Moarte dupa vaccin nu neaparat din cauza.Poate fi contestat?Nu.Sau pe recrudescenta autismului, sau a bolilor autoimune.Plasate bine in internet, in social-media unde se imprastie ca focul.Apoi nu ar mai avea nimic de facut, nici macar sa imprastie o molima, acolo, totul curat, din butoane.Dar cum in teorii de conspiratie nu cred, pana la urma tot niste zelosi fara discernamant au generat aceasta catastrofa.Asa incat situatia sta asa: in tabara vaccinistilor se stie cum sta treaba, protectia prin vaccin, efectele adverse.Acolo e clar.Dar dincolo nu!Acum EI sunt cobaii.Daca n-ar fi alarma de cod rosu as spune "ce ironic".Va fi interesant de studiat si unii o vor face!N-avem decat de asteptat caci de facut nu mai e din pacate mult....
      • Like 0
  • check icon
    În sfârșit, un articol echilibrat, drept pentru care o felicit ce această doamnă doctor!

    Aș dori să știu câte vaccinuri și la ce vârste se făceau aceste vaccinuri în perioada comunistă. Aș mai dori să știu dacă erau vaccinuri mono sau plurivalente, ca acum.

    Și aș dori să știu cine a decis și pe ce baze a decis extinderea continuă a schemei de vaccinare, și de ce s-au ales niște vaccinuri asupra cărora statul român nu are control/documentație 100%?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nu m-aș putea convinge pe mine să nu-mi vaccinez deloc copilul, deci pe tine nici atât. Și nici n-aș încerca să conving pe nimeni, nici de vaccinare, nici de nevaccinare, doar aș încerca să-i lărgesc perspectiva. Un control suplimentar al unei autorități naționale ar fi binevenit: vânzătorul vrea în primul rând să vândă, nu să-ți spună ce părți proaste are marfa lui. E foarte bine pentru cumpărător să studieze cu atenție ce cumpără...
      • Like 0
    • @
      Victor66 check icon
      Oh, chiar Soroș însuși? Să nu exagerăm.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult