Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri dimineața la Digi24 că în România clădirile de spitale sunt „un șir lug de improvizații”, și a promis că va face o prioritate din construirea unor noi spitale.
„S-au construit mall-uri, clădiri de birouri, nu s-au construit spitale. Asta vom face noi la Ministerul Sănătății. Pe termen scurt putem să ne asigurăm că nu vor mai fi incendii. Clădirile spitalelor sunt un lung șir de improvizații”, a spus Vlad Voiculescu.
Un incendiu a avut loc în această dimineață la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, iar 120 de pacienți au fost evacuați. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp, potrivit ISU.
Vlad Voiculescu: Vom construi spitale
„România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare.
Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta.
Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală.
Am început în cele 7 luni petrecute în 2016 la MS proiectele de spitale regionale. În ultimii patru ani s-a făcut munca ce trebuia făcută într-unul singur. Și asta nu pentru că nu au fost bani ci pentru că nu a avut cine. În țara asta s-au construit mall-uri, benzinării, clădiri de birouri, ba s-au construit și câteva spitale... dar private. Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese.
Foto: gov.ro
Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure.
Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a scris pe Facebook, vineri seara, ministrul Sănătății.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se asociaza Ministerul Sanatatii cu Primaria si initiaza proiectul, este o motivatie in plus pentru cei din primarie sa iti dovedeasca capacitatea menegeriala, si atunci ministerul vine in controale si inspectii, exact la ceea ce se pricep.
Mă întreb cum se face o modernizare de spital. Cu ce începi. Care sunt prioritățile. Se pare că pacientul n-ar fi fost una. Ei bine, cu asta trebuieînceput, pacientul și nevoile lui în centru. Saloanele trebuiesc micșorate, instalațiile electrice recalibrate (asta înseamnă pereți dărâmați) , instalații de încălzire moderne, calorifere în care chiar vine căldură, care poate fi reglată după nevoi. Instalații de O2, etc. Și totul executat la marele fix. Proiecte, arhitecți, echipe ce lucrează impecabil.
Dar ani în șir n-au făcut decât minima minimorum pe principiul " merge și așa ". O hârțoagă de autorizare e necesară dar nu rezolvă cam nimic, fiindcă trebuie toate de mai sus. Cum spune dl Borsciov, toată societatea e un șir de improvizații. Cum să faci ceva durabil cu astfel de oameni cu așa o mentalitate?
Este doar primul pas, înlăturarea căpușelor pesediste. Evident nu ajunge. Dl Voiculescu nu-mi pare foarte competent însă aici are dreptate. Numai că va dura enorm, asta dacă se țin de treabă și nu se apucă și ei de furăciuni. Până atunci... cârpeli. Dar un petic bine pus rezistă mai mult.
Citeam că în Baia Mare a durat modernizarea spitalului ( plus centrală termică proprie) 15 ani. Soluție rapidă nu există. Acum oricum nu, când spitalele riscă oricând să fie supraaglomerate, la fiecare val ori nouă tulpină de virus.