Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Primul răspuns corect. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: „Vom construi spitale”

Incendiu la Matei Bals

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri dimineața la Digi24 că în România clădirile de spitale sunt „un șir lug de improvizații”, și a promis că va face o prioritate din construirea unor noi spitale.

„S-au construit mall-uri, clădiri de birouri, nu s-au construit spitale. Asta vom face noi la Ministerul Sănătății. Pe termen scurt putem să ne asigurăm că nu vor mai fi incendii. Clădirile spitalelor sunt un lung șir de improvizații”, a spus Vlad Voiculescu.

Un incendiu a avut loc în această dimineață la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, iar 120 de pacienți au fost evacuați. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp, potrivit ISU.

Vlad Voiculescu: Vom construi spitale

„România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare.

Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta.

Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală.

Am început în cele 7 luni petrecute în 2016 la MS proiectele de spitale regionale. În ultimii patru ani s-a făcut munca ce trebuia făcută într-unul singur. Și asta nu pentru că nu au fost bani ci pentru că nu a avut cine. În țara asta s-au construit mall-uri, benzinării, clădiri de birouri, ba s-au construit și câteva spitale... dar private. Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese.

Foto: gov.ro

Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure.

Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a scris pe Facebook, vineri seara, ministrul Sănătății.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • :)) Cu vorba ii usor . Mai greu cu practica. Cu un deficit de 10% , ma indoiesc ca mai fac rost si de bani de spitale. Bine ca avem bani de armament uzat din america. Inainte sa ne omoare vre-un razboi , ne omoara spitalele romanesti.
  • Like 1
 • De ce nu da bani primarilor sa construiasca aceste spitale, pentru ca coordonarea este mult mai simpla.

  Se asociaza Ministerul Sanatatii cu Primaria si initiaza proiectul, este o motivatie in plus pentru cei din primarie sa iti dovedeasca capacitatea menegeriala, si atunci ministerul vine in controale si inspectii, exact la ceea ce se pricep.
  • Like 1
 • Proverbiala ipocrizie mioritica, mai toti sant constienti de existenta unor probleme dar nimeni nu este dispus a se implica serios in rezolvarea acestora, in special cei platiti regeste spre a face aceasta. Nu de alta dar toata societatea romaneasca este un sir de improvizatii.
  • Like 2
 • andu check icon
  Si?Sa citez un personaj recent...Pana atunci ce facem????Asta e intrebarea!
  • Like 0
  • @ andu
   Delia MC Delia MC check icon
   O întrebare foarte bună. Dacă ani la rând n-ai făcut decât cârpăceli, acum ai o cârpeală mai mare și pe deasupra periculoasă. Petice care abia se țin unele de altele și se rup cum tragi un pic mai tare de țesătură.
   Mă întreb cum se face o modernizare de spital. Cu ce începi. Care sunt prioritățile. Se pare că pacientul n-ar fi fost una. Ei bine, cu asta trebuieînceput, pacientul și nevoile lui în centru. Saloanele trebuiesc micșorate, instalațiile electrice recalibrate (asta înseamnă pereți dărâmați) , instalații de încălzire moderne, calorifere în care chiar vine căldură, care poate fi reglată după nevoi. Instalații de O2, etc. Și totul executat la marele fix. Proiecte, arhitecți, echipe ce lucrează impecabil.
   Dar ani în șir n-au făcut decât minima minimorum pe principiul " merge și așa ". O hârțoagă de autorizare e necesară dar nu rezolvă cam nimic, fiindcă trebuie toate de mai sus. Cum spune dl Borsciov, toată societatea e un șir de improvizații. Cum să faci ceva durabil cu astfel de oameni cu așa o mentalitate?
   Este doar primul pas, înlăturarea căpușelor pesediste. Evident nu ajunge. Dl Voiculescu nu-mi pare foarte competent însă aici are dreptate. Numai că va dura enorm, asta dacă se țin de treabă și nu se apucă și ei de furăciuni. Până atunci... cârpeli. Dar un petic bine pus rezistă mai mult.
   Citeam că în Baia Mare a durat modernizarea spitalului ( plus centrală termică proprie) 15 ani. Soluție rapidă nu există. Acum oricum nu, când spitalele riscă oricând să fie supraaglomerate, la fiecare val ori nouă tulpină de virus.
   • Like 0
 • Altul cu “O sa facem si o sa dregem”. Pe langa faptul ca momentul pentru o asemenea promisiune este total nepotrivit, omul nu ofera nici o solutie pe termen scurt. Este total pe dinafara.
  • Like 1
 • Si sa nu se omita din ipocrizie ca s-au construit foarte multe biserici inutile si monstrozitatea de mall bor catedrala porculu daniel. Cu banii contribuabililor, donati cu mana larga de catre nemernca fatarnica de firea. In loc sa repare reteua veche de termoficare a aruncat banii pe pomeni, a intrewtinut toti trantorii aciuiti in companiile parazite initiate de ea, pe salarii imense, nefacand nimic in schimb. Nemernica asta este prima care trebuie trasa la raspundere pantru abuzurile si hotiile pe care le-a savarsit. Si oprescu si intreg psd-ul, impreuna cu complicii alde, pro ro.
  • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Dorin check icon
   Adevărat. Monstruasa catedrală care a costat cât câteva spitale regionale a fost construită cu bani publici ,ca și cele peste 22000 de biserici apărute după 90 in România.Molurile însă au fost făcute cu bani privați .
   • Like 2


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult