Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Primul răspuns corect. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: „Vom construi spitale”

Incendiu la Matei Bals

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri dimineața la Digi24 că în România clădirile de spitale sunt „un șir lug de improvizații”, și a promis că va face o prioritate din construirea unor noi spitale.

„S-au construit mall-uri, clădiri de birouri, nu s-au construit spitale. Asta vom face noi la Ministerul Sănătății. Pe termen scurt putem să ne asigurăm că nu vor mai fi incendii. Clădirile spitalelor sunt un lung șir de improvizații”, a spus Vlad Voiculescu.

Un incendiu a avut loc în această dimineață la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, iar 120 de pacienți au fost evacuați. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp, potrivit ISU.

Vlad Voiculescu: Vom construi spitale

„România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare.

Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta.

Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală.

Am început în cele 7 luni petrecute în 2016 la MS proiectele de spitale regionale. În ultimii patru ani s-a făcut munca ce trebuia făcută într-unul singur. Și asta nu pentru că nu au fost bani ci pentru că nu a avut cine. În țara asta s-au construit mall-uri, benzinării, clădiri de birouri, ba s-au construit și câteva spitale... dar private. Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese.

Foto: gov.ro

Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure.

Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a scris pe Facebook, vineri seara, ministrul Sănătății.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :)) Cu vorba ii usor . Mai greu cu practica. Cu un deficit de 10% , ma indoiesc ca mai fac rost si de bani de spitale. Bine ca avem bani de armament uzat din america. Inainte sa ne omoare vre-un razboi , ne omoara spitalele romanesti.
    • Like 1
  • De ce nu da bani primarilor sa construiasca aceste spitale, pentru ca coordonarea este mult mai simpla.

    Se asociaza Ministerul Sanatatii cu Primaria si initiaza proiectul, este o motivatie in plus pentru cei din primarie sa iti dovedeasca capacitatea menegeriala, si atunci ministerul vine in controale si inspectii, exact la ceea ce se pricep.
    • Like 1
  • Proverbiala ipocrizie mioritica, mai toti sant constienti de existenta unor probleme dar nimeni nu este dispus a se implica serios in rezolvarea acestora, in special cei platiti regeste spre a face aceasta. Nu de alta dar toata societatea romaneasca este un sir de improvizatii.
    • Like 2
  • andu check icon
    Si?Sa citez un personaj recent...Pana atunci ce facem????Asta e intrebarea!
    • Like 0
    • @ andu
      Delia MC Delia MC check icon
      O întrebare foarte bună. Dacă ani la rând n-ai făcut decât cârpăceli, acum ai o cârpeală mai mare și pe deasupra periculoasă. Petice care abia se țin unele de altele și se rup cum tragi un pic mai tare de țesătură.
      Mă întreb cum se face o modernizare de spital. Cu ce începi. Care sunt prioritățile. Se pare că pacientul n-ar fi fost una. Ei bine, cu asta trebuieînceput, pacientul și nevoile lui în centru. Saloanele trebuiesc micșorate, instalațiile electrice recalibrate (asta înseamnă pereți dărâmați) , instalații de încălzire moderne, calorifere în care chiar vine căldură, care poate fi reglată după nevoi. Instalații de O2, etc. Și totul executat la marele fix. Proiecte, arhitecți, echipe ce lucrează impecabil.
      Dar ani în șir n-au făcut decât minima minimorum pe principiul " merge și așa ". O hârțoagă de autorizare e necesară dar nu rezolvă cam nimic, fiindcă trebuie toate de mai sus. Cum spune dl Borsciov, toată societatea e un șir de improvizații. Cum să faci ceva durabil cu astfel de oameni cu așa o mentalitate?
      Este doar primul pas, înlăturarea căpușelor pesediste. Evident nu ajunge. Dl Voiculescu nu-mi pare foarte competent însă aici are dreptate. Numai că va dura enorm, asta dacă se țin de treabă și nu se apucă și ei de furăciuni. Până atunci... cârpeli. Dar un petic bine pus rezistă mai mult.
      Citeam că în Baia Mare a durat modernizarea spitalului ( plus centrală termică proprie) 15 ani. Soluție rapidă nu există. Acum oricum nu, când spitalele riscă oricând să fie supraaglomerate, la fiecare val ori nouă tulpină de virus.
      • Like 0
  • Altul cu “O sa facem si o sa dregem”. Pe langa faptul ca momentul pentru o asemenea promisiune este total nepotrivit, omul nu ofera nici o solutie pe termen scurt. Este total pe dinafara.
    • Like 1
  • Si sa nu se omita din ipocrizie ca s-au construit foarte multe biserici inutile si monstrozitatea de mall bor catedrala porculu daniel. Cu banii contribuabililor, donati cu mana larga de catre nemernca fatarnica de firea. In loc sa repare reteua veche de termoficare a aruncat banii pe pomeni, a intrewtinut toti trantorii aciuiti in companiile parazite initiate de ea, pe salarii imense, nefacand nimic in schimb. Nemernica asta este prima care trebuie trasa la raspundere pantru abuzurile si hotiile pe care le-a savarsit. Si oprescu si intreg psd-ul, impreuna cu complicii alde, pro ro.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Dorin check icon
      Adevărat. Monstruasa catedrală care a costat cât câteva spitale regionale a fost construită cu bani publici ,ca și cele peste 22000 de biserici apărute după 90 in România.Molurile însă au fost făcute cu bani privați .
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult