Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Transporturilor, singur Cuc în fața ziariștilor din Iași: „- Când ați mers opt ore cu trenul vara, fără aer condiționat, domnule ministru? Când ați stat 2 ore în câmp fără ca cineva de la CFR să vă spună ce se întâmplă?…”

Răzvan Cuc, conferință

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Partea I. Blocaj al premierului Dăncilă, când jurnaliștii de la Iași au luat-o la bani mărunți: „Cât a costat transportul dumneavoastră de la București la Iași cu elicopterul?” „- Poftim?”

Sunt un om obișnuit. Merg cu transportul public, cu trenul și când e urgență cu microbuzele companiilor private. Pe CFR e din ce în ce mai rău. Gările se dărâmă peste oameni. Stații închise. Locomotive care iau foc. Vara fără aer condiționat și cu ferestrele blocate. Toalete care put. Iarna merge aerul condiționat de ai impresia că CFR îți oferă gratuit criosaună. Iar din Iași, ca să ajungi la București sau la Târgu Mureș, faci mai mult ca pe vremea lui Carol I.

Nu știi, cu CFR, când ajungi. Manualul de jurnalism editat de Universitatea din Lille spune că ai o știre când un tren întârzie. La noi ai o știre când un tren ajunge la timp. 

Ministrul Răzvan Cuc la Iași. Luat la întrebări de jurnaliști.

- Când modernizați CFR?

Ministrul Cuc răspunde cu întrebări:

- De ce sunt proteste ale angajaților și sindicaliștilor?De ce sunt? Că s-au dat măriri de salariu? Haideți să ne uităm și la productivitatea muncii. Că văd tot timpul că atunci când e nemulțumită o anumită grupare imediat fac un scandal în presă și zic că sunt nemulțumiți. Haideți să ne uităm la productivitate că acum, de exemplu, se evaluează productivitatea angajaților din companii. Pentru că totodată nu vrem să admitem un alt aspect, că este un număr mare de persoane care lucrează la aceste companii de stat și s-au început restructurările. A început Taromul, va urma săptămâna viitoare CNAIR. Vor urma toate companiile la periat. Să vedem cum își câștigă fiecare bănuțul și cum îl muncește. Cum își fac munca cei de la Iași, Craiova, Ilfov!

- Sunt proteste!

- Haideți să vedem ce se întâmplă cu aceste companii. Ele primesc niște comenzi de la CFR Călători ca să repare sau să administreze material rulant în capacitatea în care ei pot să o facă. Ar fi foarte bine dacă ar fi să se livreze la timp aceste locomotive pentru că noi avem material rulant performant și aici Ministerul Transporturilor a mers pe două direcții. Pe de o parte, avem Autoritatea de Reformă Feroviară, un pachet de 40 de milioane de euro pentru material rulant nou și, pe de altă parte, modernizăm ceea ce este.

- Dar sunt probleme mari la CFR Călători!

- Să spun că toată lumea este mulțumită… Nu toată lumea. Inclusiv oameni din presă îi văd că fac postări despre condițiile de siguranță.

- De ce locomotivele, și mai ales în Moldova, iau foc?

Ministrul Transporturilor ne privește lung.

- Doamnă! O să merg și la Iași pe omologul coridorului 9 pe calea ferată. Domnul director Acsinia care răspunde de infrastuctură este din Iași. Și tocmai faptul că provine de la Regionala Iași… e dispus să ia măsuri în regie proprie pentru ridicarea restricțiilor de viteză și mărirea, implicit, a vitezei pe acest tronson de cale ferată.

- Când vom avea vagoane noi? Locomotive noi?

- Vagoane noi? CFR Călători are o sumă de bani și are niște contracte încheiate cu entitățile din România care modernizează materialul rulant. De la Cluj la Arad, de la Pașcani, de la Grivița. În funcție de capacitatea fiecărui antreprenor dăm comandă pentru modernizare. Sume de la bugetul de stat sunt, comenzile s-au dat, acuma să recepționăm. Lucrurile astea se fac anual. Se modernizează echipamentul anual.

- De ce nu ajunge nimic nou la Iași, în Moldova? În alte zone?

- Cum să nu ajungă nimic nou la Iași?

- Păi v-ați uitat la vagoanele care circulă? Când se va vedea pe traseu?

- Să știți că la fel de supărat sunt și eu și asta i-am cerut directorului și de asta am început să restructurăm la companiile de stat pentru că îmi doresc să restructurăm la companiile de stat. Îmi doresc o eficiență mult mai mare la aceste companii și îmi doresc ca lucrurile să se întîmple mult mai repede.

Ministrul transporturilor dă deoparte microfoanele și pleacă.

Când ați mers opt ore cu trenul vara, fără aer condiționat, domnule ministru?

Ați stat două ore în câmp fără ca cineva de la CFR să vă spună ce se întâmplă!

E tăcere!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici macar o data nu a raspuns la intrebarea pusa. Intotdeauna total pe langa subiect.
    Stau si ma intreb:oare chiar ne meritam conducatorii pe care ii avem? Stiu ca nu suntem cei mai priceputi in ale politicii dar nu cred totusi ca acest popor merita conducatori de genul celor din sceste vremuri. Imi pastrez speranta pana dupa urmatoarele alegeri...
    • Like 0
  • Fratele mai mare al penibilului are nume de pasare singuratica!
    • Like 2


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult