Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Turismului, despre funcționarii din instituție: „Vânează numai poziţii, se vânează unii pe alţii, au orgolii, au poliţe de plătit, au frustrări”

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune că sistemul public „este un sistem cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare” și că a ajuns să facă inspecții prin birouri și să descopere că directorii nu vin la serviciu la ora stabilită pentru începerea programului, relatează Digi 24.

„Este un sistem cangrenat, nu îmbâcsit, ci cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare, iar la rezultate nu avem niciun fel de rezultate. Nu din cauza mea sau a secretarilor de stat instituţia nu funcţionează, ci din cauza lor. 

Pentru că ei vânează numai poziţii, se vânează unii pe alţii, au orgolii, au poliţe de plătit, au frustrări. Adică să ajung în situaţia să pun secretarul general adjunct al ministerului să se ocupe ca să văd dacă vin oamenii la ora 8:30 la birou, în condiţiile în care caut şeful de serviciu şi directorul la ora 9 şi jumătate şi nu sunt? Domnule, dacă nu mai vrei, pleacă. Vacantează postul şi cu asta, basta. Problema este că nici nu poate fi dat afară. Sunt titulari pe post, posturile sunt ocupate prin concurs”, a declarat ministrul Mircea-Titus Dobre la Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Contactat de Digi24, ministrul a dat informații suplimentare despre nemuțumirile pe care le are, spunând că din cauza funcționarilor se pierd documente și se pierde apoi timp pentru a le căuta, în timp ce fiecare aruncă vina pe celălalt.

Foto: George Călin/Inquam Photos

El a adăgat că va face un raport de informare către prim-ministru și că a luat deja primele măsuri, instituind controale.

„Gândiţi-vă că suntem 202 persoane în minister, cu tot cu mine. 99% sunt funcționari publici, care trebuie să avizeze documente, să-şi asume, trebuie să le analizeze, să se mişte mai repede, nu trebuie să mai ţină documente atât de mult pe circuitul de avizare. Trebuie să ne mişcăm mai repede, pentru că lumea are aşteptări şi trebuie să înţeleagă că sunt plătiţi din banii publici şi să depună toate eforturile pentru aceste activități”, a afirmat MIrcea-Titus Dobre.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • posturile au fost ocupate prin concurs - toate, trucate; am facut o investigatie jurnalistica in 2011, cand m-am prezentat la trei concursuri prin Agentia Nationala a Functionarilor Publici; rezultatele acelor trucaje de concurs [probate din interior] nu le-am mai exploatat jurnalistic, ci printr-un denunt penal adresat conducerii ANFP si ministerelor organizatoare; rezultatul anchetei penale? ATI GHICIT!! ZERO ancheta, desi faptele probate de mine pot fi suplimentate copios prin analiza statistica a modului in care se finalizeaza concursurile ... concret, toti contra-candidatii sunt respinsi de la faza de dosar, iar in concurs intra o singura, da, O SINGURA persoana ...
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      E o discuție lungă aici... Și în alte țări este similar, nu pot spune că identic, respectiv multe posturi sînt aranjate pt cei din jur. Mi se pare naiv să cred că peste tot în lume predomină competența. Nici administrația Trump nu face excepție, cu membri ai familiei sale, e drept neremunerați. Cred și eu, este suficient să fii acolo și vin banii singuri, fără să-i chemi. V-am dat un exemplu extrem. Poate Fillon în Franța vă spune mai multe? Sau soția sa?
      Discuția este mai complicată decît pare așa expusă pe fugă. De ex., în mediile universitare din toată lumea, cert în Europa, este sarcina celor în vîrstă să-și aleagă discipolii, respectiv generația care să le urmeze. Este o răspundere imensă. Vă rog să observați că România este una dintre puținele țări unde nu există „școli” de cercetare, nu există tradiție universitară, totul începe de la zero cu creierul spălat. Nu-mi spuneți că asta se datorează comunismului, acest lucru este adevărat doar parțial sau chiar deloc. În alte țări, tot foste comuniste, este ca peste tot în restul Europei și al lumii: odată creată, o tradiție, o „școală” este continuată de discipoli.
      Sigur, ceea ce spun eu aici acoperă doar parțial cele spuse de dv.. stimată doamnă, dar haideți să analizăm la modul serios, altminteri aruncăm cu generalități fără finalitate.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Paincum nu exista discipoli: mai toate beizadelele de partid (si de stat) fac scoala partidului. Vrei exemple? Deschide un ziar / sau post tv. Oricare...
      • Like 0
  • De fapt tovarășul asta a vrut sa descrie situația din partidul bolșevic condus de marele cârmaci din Teleorman
    • Like 0
  • Am câţiva prieteni care lucrează în ministere, iar situaţia nu este chiar aşa cum o prezintă domnul Ministru. Criticând (şi) PSD-ul, probabil că o să fiu pe placul unor Republicani :)

    Domnul ministru ne spune că unii directori şi şefi de servicii nu vin la lucru la ora 8,30... Nu vin, aşa este, dar la ce oră pleacă? Nu ne spune domnul Ministru. Păi vă spun eu: dacă ministrul pleacă la ora 21,00 ei pleacă la ora 21,30... Că nu poţi pleca înaintea ministrului. Alţi funcţionari fără funcţii de conducere pleacă, dar directorii şi şefii de servicii nu pot pleca. Ore suplimentare nu se plătesc, chiar dacă funcţionarul respectiv lucrează 12 sau 14 ore... Ministrul este în funcţie 4 ani, dar fucţionarul poate lucra acolo până la pensie. Cum să-i ceri unui om să vină la muncă la ora 8,30 şi să plece la ora 21 sau chiar 22 şi să fie plătit doar 8 ore? Sclavie modernă? Îl obligăm pe funcţionar să vină la muncă la ora 8,30, dar uităm să-l lăsăm să plece la 16, 30? De la 16,30 la 21 sau 22 sunt nişte ore. Au şi oamenii familii, copii de crescut...
    Tragedia este că şi la privat lucrurile stau tot cam aşa. Te plăteşte 8 ore şi te munceşte 12 ore... Apoi vine câte un deştept şi-ţi spune că dacă nu-ţi ajunge salariul să îţi iei al doilea job? Dacă tu lucrezi 12 ore în loc de 8, când să mai mergi la al doilea job? Se poate, dar în Germania, Franţa, Spania sau SUA, acolo unde programul este program.Unde şeful nu este stăpân de sclavi. Bine, în ţări ca Germania, Franţa, Spania sau SUA, pentru munca peste program nepontată, sunt nişte amenzi colosale. Vine ITM-ul şi te curăţă. La noi ITM-ul se joacă de-a inspecţia muncii.

    Este un sistem cangrenat, aşa este, dar cine l-a adus în situaţia asta. Toată clasa politică, toţi cei care au venit în sistem cu oamenii lor, recompensându-i pentru munca din campania electorală. Da, se munceşte greoi, dar asta se întâmplă pentru că muncesc doar cei fără pile, cei care au ajuns acolo prin concursuri corecte.

    Singura soluţie pentru problema funcţionărimii este adoptarea modelului din SUA: nominalizarea unor funcţii politice. Să ştie toată lumea până unde contează apartenenţa la un partid. Şi după aceea se va putea face o selecţie reală a personalului. Dacă ne minţim în continuare că totu-i pe bază de pregătire şi competenţă, rămânem, aşa cum am mai spus, fuduli şi proşti.

    Cea mai mare problemă pe care o întâmpină salariatul român, de la stat şi privat, este faptul că nu poate să-şi ia al doilea sau al treilea job. Şi nu poate pentru că nu-i este respectat programul de muncă stabilit prin contractul de muncă. Scrie 8 ore? Păi să lucreze 8 ore. Într-o ţară ca România, şefii ITM-ului şi ANAF-ului trebuia să fie la fel de celebri ca doamna Kovesi...Îi cunoaşte cineva? Economie subterană 40 de miliarde de euro...muncă peste program cât cuprinde şi sărăcie generalizată.
    • Like 4
    • @ Constantin
      check icon
      Nu am putut da decât un singur "Like"... :)
      • Like 1
    • @ Constantin
      Pai da,dar tot oamenii sunt "de vina" pentru ca se indatoreaza la banci si atunci tin cu dintii de locul de munca. Patronii stiu asta, si ii exploateaza. De fapt, la nivel mai mare, o mana de oameni se joaca, cu nevoile celorlalti. Cand iti vine rata la casa pe 5 ale lunii, parca nu-ti vine sa iesi la sef si sa-i spui: "bai gata, eu la 5 plec, ca asa scrie in contract", pt ca, s-ar putea sa te zboare. Si daca mai esti si pe la 45-55 de ani asa , fara experienta in alte domenii, sanatate si virtute, nu te mai angajeaza nimeni. Cam asta e si la privat, cu exceptia ca nu se tine cont de varsta, tinerii stau peste program pentru ca pot, si vor sa demonstreze , sa promoveze, iar cei cu familii stau de nevoie. Si de aici discutia poate continua in 'n' directii, cum ar fi , cate locuri de munca am avea daca am avea 3-4 autostrazi sa taie tara in X , plus alte "metode" din astea capitaliste si sorosiste de a aduce capital si investitii. In modul asta, poti sa-ti dai demisia daca nu-ti convine, pentru ca gasesti in alta parte.
      • Like 0
  • Se poate spune fară prea multe dubii că situația este asemănatoare în tot aparatul administritiv central. Numai dacă tragi o privire puțin mai atentă la câte situații și rapoarte trebuie trimise de la autoritațile locale spre cele centrale vei observa că sunt o mulțime de rapoarte care nu folosesc la nimic și nimănui. Toate sunt 'creațiile' funcționarilor din aparatul central a căror fișă de post nu are nimic de-a face cu funcționarea instituției respective, sunt o mulțime de posturi create ca sinecuri pentru cotizanții partidelor și ca să-și justifice activitatea cer tot felul de rapoarte din teritoriu.
    Atâta timp cât nu se va creea un organism independent, finanțat corespunzător de la bugetul de stat, care să se ocupe de organizarea, recrutarea, pregatirea și evaluarea sistemului administrativ central si local, nimic nu se va schimba. În continuarea vor fi posturi care nu ajută cu nimic funționarea sistemului, în continuare vor fi concursuri de ocupare a posturilor aranjate și, bineînțeles în continuare fiecare va proteja pe fiecare. Organismul de care am făcut vorbire ar trebui să cuprindă personal cu pregătire superioară și cu largă recunoaștere în domenii cum ar fi: sociologie, psihologie sociala, ergonomia și normarea muncii, organizarea si funcționarea sistemelor sociale. Acest organism va alcătui structura organizatorică și funcțională a fiecărui aparat administrativ, va stabili cantitatea și calitatea personalului care va încadra aceste structuri, va stabili fișele de post în sistem integrat, va organiza concursuri de ocupare a posturilor, va organiza și realiza evaluarea periodică a personalului, iar anual va prezenta raport de activitate pe anul anterior și planul de activitate pe anul următor în fața plenului Parlamentului, în prezența Președintelui și a Prim-Ministrului.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Foarte bine spus. Soluția este pur și simplu să se promoveze competența, și să se desființeze fără frică posturile inutile și în plus.
      Pentru un bun început/start, ar trebui scoase la concurs liber, anunțat cu 3 luni înainte, toate posturile existente. Să se testeze cu adevărat capacitatea de învățare și reținere, competențele profesionale și niște trăsături de CARACTER (asta cu o baterie de teste psihologice bine țintită ).

      Cine-i competent, îi merge mintea și are caracter să rămână, cine-i incompetent și prost, să lase locul altuia mai competent. Fără pile, fără aranjamente prealabile.
      Asta înseamnă concurență, o noțiune pe care angajații din sistemul public n-o prea cunosc, din păcate.
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Evident, peste tot este la fel sau aproximativ la fel. Dar nu asta cred că este problema sau nu asta este problema de bază, că nu vine X la ora 8.30. Problema este bază a TUTUROR instituțiilor statului este birocrația inutilă, birocrația de dragul birocrației, dosare cu documente inutile și irelevante. Vă dau un exemplu recent.
      Zilele trecute m-am dus la Oficiul de cadastru București pt a cere un ortofotoplan al unui imobil, cu situație juridică incertă și cu litigiu pe rol. Îmi cere documentul de la primărie cu numărul poștal. Da, zic, păi tocmai asta este problema, că nu are nr. poștal și este un litigiu și cu acest număr poștal. Dar, continui eu, ce nevoie aveți de nr. poștal pt ortofotoplan? Asta e o poză de sus al unei zone limitate, v-am dat parcela, pot da și coordonate GPS... Nu mi-a primit cererea, deși legea nu specifică documentul cerut de cucoana aia. Acuma, ce pot face? Să mă duc în audiență ori să dau în judecată instituția. Timp pierdut, nervi, stres... Știți, probabil, că la aceste oficii de cadastru se stă la coadă, uneori puțin, alteori foarte mult, o oră-două... De ce e nevoie de coada asta ca să ceri un ortofotoplan ori de alt document? Nu s-ar putea direct prin e-mail ori printr-un formular online, cu datele de identificare? Ba da. Pot accepta că trebuie să te duci la oficiu să-l ridici, fiind document oficial și ștampilat, dar și pt asta se pot găsi soluții simple prin poștă, contra cost. Prefer să dau x lei în plus. Nu sunt scumpe aceste ortofotoplanuri, nu ar fi mare lucru să mai dai 5–15 lei să vină acasă în plic recomandat. Eu pot pune pariu că, într-o țară europeană normală, membră ori nemembră a U.E., nu se stă la coadă și nu se fac nervi pe asemenea bazaconii. Dar în România de ce este altfel? Simplu: deoarece este o țară condusă de birocrați imbecili al căror scop este birocrația în sine, nu viața cetățeanului.
      Epilog. În urmă cu circa o lună, directorul SRI spunea că România este pe locul II în NATO la capitolul informații militare și strategice. Bravo. Dacă prețul acestui loc II este birocrația imbecilă de care vorbesc, prefer să fim pe locul 30, dar să rezolvăm naibii odată aceste chestiuni, în fond, foarte simple. Dar, ha, interesul național, securitatea, amenințările felurite din toate părțile etc. etc.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Si sa se dea concursuri precum la Comisia Europeană, nu teste pentru a verifica dacă ai memorat x legi si y norme interne (uneori zeci sau sute de pagini de învățat in câteva zile!).
      • Like 0
    • @
      Tipic. Eu am dat mail la directia vamilor Bucuresti sa intreb care e procedura pentru a-mi aduce masina si catrafusele dintr-o tara non UE cand vin acasa definitiv. Au raspuns dupa 2 luni cu un PDF dragut cu antet si cu 2 semnaturi in care mi se spunea sa iau legatura cu directia vamilor Constanta daca optez pentru transportul cu vaporul. Iau cu copy/paste mesajul anterior, il trimit la Constanta, dupa vreo 2 luni si ceva , primesc alt PDF atasat , cu antet, semnat, datat, in care mi se insira Directiva CE 132/2009 , pe care deja o stiam ca pe poezie. Si documentul incepe cam asa : "Asa cum am precizat si in raspunsul nostru anterior, potrivit art 293 alin 1 lit d) ... " , adica mai pe romaneste "esti prost, ti-am mai zis odata ... ". Dar nu mi-a zis nimeni niciodata normele de aplicare: aduci containerul, te prezinti cu buletin/pasaport, il deschidem, inventariem, semnezi 5 acte, aduci 3 poze de pasaport, si asa mai departe. Probabil va trebui sa lucrez cu o firma specializata , agreata de ei, si probabil singura din port care face lucrul asta la supra pret :)
      • Like 1
    • @ Constantin Apostol
      Acea bibliografie exista pentru a da mutarea in plic SINGURULUI candidat care ajunge la faza finala ... Pentru ca, in situatia nedorita in care ar mai scapa si un contracandidat, acesta NU ar avea cum sa raspunda la intrebarea ce prevede articolul X din legea Z? La bibliografii care insumeaza sute de pagini de legislatie, cum bine ati precizat ...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Pentru speța ta: trimiti cererea cu solicitarea (plus o copie dupa documentele despre care se face vorbire pe site-ul lor - sau in lege) cprin posta, cu valoare ai confirmare de primire. Sunt obligati sa semenze ca au primit-o si ii dau si numar de intrare. Apoi ii bombardezi cu mailuri prin care-i intrebi cand e gata lucrarea. Nu-ti raspund: chemare in judecata - cu daune interese.
      • Like 0
  • Adrian check icon
    Nu vad deloc sa vina cu niste solutii, doar niste amenintari asupra personalului. Se spala foarte usor pe maini spunand ca nu e vina lui si a secretarilor. Merge greu avizarea documentelor ? atunci schimba procedurile, vin-o cu niste propuneri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult