Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Minunea de pe litoral: realitatea paralelă a ministrului Turismului

Mamaia 2022

Foto; inquam Photos

Așa le place să-și fure singuri căciula! A fost prima mea reacție când am citit anunțul oficialilor români despre numărul turiștilor din 2022. Înțeleg că vrei să dai un mesaj pozitiv, că piața turistică din România pare că-și revine, dar când primești cifrele de la Institutul Național de Statistică și vezi că nu este așa, măcar nu te mai lăuda. Voi descrie mai jos, cum a manevrat ministrul Turismului, Daniel Cadariu, datele de la Institutul Național de Statistică, astfel încât să evite un anunț negativ pentru turismul românesc. A comparat 2022 cu 2021 și 2020, ani în care aveam restricții impuse de pandemia de coronavirus.

„În primele şase luni ale anului sunt deja 600.000 de turişti străini, o creştere de 200% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Citatul îi aparține chiar ministrului Turismului, Daniel Cadariu care a organizat o conferință de presă. Las mai departe datele anunțate de oficial, conform celor de la news.ro.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că în anul 2022, faţă de anul 2021, se înregistrează o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane, el arătând că în primele şase luni ale anului sunt deja 600.000 de turişti străini, o creştere de 200% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.” În 2022, faţă de anul 2021, avem o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane”, a spus Cadariu.

Cifrele reale indică în 2022 o scădere cu aproape 50% a numărului de turiști străini față de 2019, an fără restricții impuse de coronavirus

Pentru a compara date, una dintre reguli spune că trebuie să măsori mere cu mere. Cu alte cuvinte, compari 2022, primele șase luni în cazul nostru, cu 2019. Sunt ani în care nu au fost restricții impuse de pandemia de coronavirus. Adică piața a fost liberă, iar turistul nu a fost constrâns să aleagă o anumită destinație din cauza restricțiilor. Chiar și Uniunea Europeană, prin oficiul de statistică Eurostat compară cei doi ani, 2022 cu 2019, atunci când se referă la revenirea turismului. Dar și oficiali din țări cu tradiție în turism (Spania, Portugalia, Franța, Italia) și chiar vecinii bulgari au aceeași politică. Mai puțin, ai noștri.

Probabil, ministrul a văzut și aceste cifre și a vrut să evite adevărata stare a turismului românesc. Dacă nu le-a avut sau nu i-au fost date, atunci ministrul trebuie să aibă o discuție extrem de serioasă cu cei din echipa sa. Le dau eu o mână de ajutor!

Să ajungem la cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică

În primele șase luni ale anului 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, în țara noastră au fost înregistrați 631.492 de turiști străini. În aceeași perioadă a anului 2019, aceeași instituție, arată că ne-au vizitat 1.206.645 turiști străini. Cu alte cuvinte, scăderea este de aproape 50%.

A scăzut și numărul turiștilor români față de 2019. În primele șase luni ale anului 2022, au fost cu 609.010 mai puțini turiști față de aceeași perioadă a anului 2019.

În loc de concluzie, le transmit celor de la Ministerul Turismului că degeaba ascunzi gunoiul sub preș, mizeria tot va ieși la suprafață.

Articol publicat inițial pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult