Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Minuni bugetare. Surpriza din „noul” buget ajuns azi în Guvern

În noua variantă de buget care va merge în Parlament, la Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, există o diferență de vreo 3 miliarde de lei. O să ne bucurăm și vom zice că bine au făcut că au tăiat de la Finanțe.

DAR

Există o problemă majoră care pe mine mă face să pun la îndoială felul în care a fost construit acest buget.

România, ca orice alt stat membru al Uniunii Europene, are o contribuție anuală la bugetul UE (vedeți explicații și comparații AICI).

Contribuția cea mai mare a României la UE este calculată pe baza unui procent de 0,7% din Venitul Național Brut (măsoară venitul total câştigat de români şi e folosit în comparaţiile internaţionale care evaluează puterea de cumpărare din diferite ţări).

În ultimul document dat de Comisia Națională de Prognoză, VNB (Venitul național brut) este estimat în creștere față de 2016, de la 165 miliarde de euro, la 179 miliarde de euro (cum e și logic, dacă avem o creștere a PIB).

În prima variantă de buget, publicată pe 23 ianuarie, contribuția României la bugetul UE din VNB era estimată în creștere față de 2016, cum este logic, dacă ne uităm că avem un VBN mai mare decât în 2016, iar modul de calcul este unul procentual.

Surpriză, însă. În noua variantă de buget, la această cheltuială sunt 1,3 miliarde lei în minus.

Cum oare, dacă noi avem o creștere estimată a VBN, atunci contribuția noastră la UE este mai mică cu 25% față de 2016?

(Estimări Venit Național Brut // clic pe imagine pentru a mări)

(Variantă buget 23 ianuarie// clic pe imagine pentru a mări)

(Variantă buget 27 ianuarie// clic pe imagine pentru a mări/)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Miza
  Interesant faptul ca dupa ce Dragnea a fost in SUA si a aflat de la Trump ca pt a ramane in NATO trebuie sa contribui cu minim 2 % , acesta a redus de fapt bugetul de apărare.
  Vouă ce va spune ?
  • Like 0
 • Dacă presupuneți o „pe sub masă”, e posibil să vă înșelați.
  Nu se mai prea pricep, oamenii ăia, la făcut calcule elementare. O fi rămas în spreadsheet ceva formulă agățată, ori la copy-paste, care știm că este emblema PSD-ului, trec prin bugete tot felul de „reminiscențe”.
  Și ne critică.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult