Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Minuni bugetare. Surpriza din „noul” buget ajuns azi în Guvern

În noua variantă de buget care va merge în Parlament, la Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, există o diferență de vreo 3 miliarde de lei. O să ne bucurăm și vom zice că bine au făcut că au tăiat de la Finanțe.

DAR

Există o problemă majoră care pe mine mă face să pun la îndoială felul în care a fost construit acest buget.

România, ca orice alt stat membru al Uniunii Europene, are o contribuție anuală la bugetul UE (vedeți explicații și comparații AICI).

Contribuția cea mai mare a României la UE este calculată pe baza unui procent de 0,7% din Venitul Național Brut (măsoară venitul total câştigat de români şi e folosit în comparaţiile internaţionale care evaluează puterea de cumpărare din diferite ţări).

În ultimul document dat de Comisia Națională de Prognoză, VNB (Venitul național brut) este estimat în creștere față de 2016, de la 165 miliarde de euro, la 179 miliarde de euro (cum e și logic, dacă avem o creștere a PIB).

În prima variantă de buget, publicată pe 23 ianuarie, contribuția României la bugetul UE din VNB era estimată în creștere față de 2016, cum este logic, dacă ne uităm că avem un VBN mai mare decât în 2016, iar modul de calcul este unul procentual.

Surpriză, însă. În noua variantă de buget, la această cheltuială sunt 1,3 miliarde lei în minus.

Cum oare, dacă noi avem o creștere estimată a VBN, atunci contribuția noastră la UE este mai mică cu 25% față de 2016?

(Estimări Venit Național Brut // clic pe imagine pentru a mări)

(Variantă buget 23 ianuarie// clic pe imagine pentru a mări)

(Variantă buget 27 ianuarie// clic pe imagine pentru a mări/)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Miza
  Interesant faptul ca dupa ce Dragnea a fost in SUA si a aflat de la Trump ca pt a ramane in NATO trebuie sa contribui cu minim 2 % , acesta a redus de fapt bugetul de apărare.
  Vouă ce va spune ?
  • Like 0
 • Dacă presupuneți o „pe sub masă”, e posibil să vă înșelați.
  Nu se mai prea pricep, oamenii ăia, la făcut calcule elementare. O fi rămas în spreadsheet ceva formulă agățată, ori la copy-paste, care știm că este emblema PSD-ului, trec prin bugete tot felul de „reminiscențe”.
  Și ne critică.
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult