Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Miraculoasa dispariție a ateilor din România

Catedrala Mânturii Neamului - Inquam

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Cum bine știm, România este țara fără atei. Un studiu din 2012 al Pew Research Center, ce agrega date din întreaga lume cu privire la afilierea religioasă, plasa țara noastră în aceeași categorie cu Afganistanul. 99,7% musulmani la ei, 99,5% creștini la noi. Iar atei? Unde să mai găsești atei cu cifrele astea?

Tot cum bine știm, România este și "Grădina Maicii Domnului". E suficient să cauți expresia în Google și vei găsi mii de site-uri care o afirmă, de la Basilica și până la ActiveNews. Și a mai spus-o chiar și Papa, nu?

Așa că ce să caute ateii în "Grădina Maicii Domnului"? Sau, invers, cum ar putea "Maica Domnului" să tolereze ateii la ea în grădină? De ce ne-ar mira lipsa lor?

Recensămintele efectuate după '90 au cuprins și o secțiune dedicată religiei, iar rezultatele – preluate și în studiul citat mai sus – arată că numărul ateilor este infim, de aproximativ 20.000. Dacă-i strângi pe toți, nu umpli nici măcar pe jumătate Arena Națională. Chiar dacă îi mai aduni și pe cei declarați "fără religie" și tot nu se ocupă toate locurile...

OK, și ce dacă? De ce ar trebui să ne preocupăm de rezultatele recensămintelor?

E simplu. Pe baza lor sunt elaborate politicile publice. Poate suna pretențios, dar asta e realitatea, fie că vorbim de alocarea fondurilor europene pe regiuni sau de stabilirea traseelor autostrăzilor. Impactul datele statistice colectate cu ocazia acestor cercetări se resimte ani de zile, așa că acuratețea lor este esențială.

În particular, datele privind afilierea religioasă au impact asupra alocării de fonduri pentru biserici, asupra dezbaterii privind salarizarea preoților de către stat, asupra statului orelor de religie din școli. Cînd "poporul e creștin", cum să nu-i plătim pe preoți din fonduri publice? Cum să nu finanțeze Guvernul sau primăriile construcția Catedralei "Mântuirii Neamului"? De cîte ori nu ați auzit această scuză?

Din punct de vedere oficial, singurul "indicator de creștinătate" luat în calcul este cel rezultat din procesul de recensământ, iar de trei decenii încoace "creștinometrul" stă înțepenit la peste 99%. Dacă mai iei în calcul și cele câteva zecimi de procent ale musulmanilor și ale celor încadrați la "altă religie", ireligioșii (atei, agnostici ș.a.m.d.) devin atât de puțini încît sînt cvasi-inexistenți pentru stat.

Atît de tare ne-am obișnuit cu acest discurs încît nu am auzit multe voci în societate care să pună întrebarea evidentă: cum se face, totuși, că într-o țară democratică, într-o societate deschisă, integrată lumii occidentale, se manifestă un astfel de monolitism? Prin ce miracol, prin ce minune Dumnezeiască am ajuns la incredibila performanță de a avea credincioasă și afiliată unui cult creștin, practic, întreaga populație? 

Hai să ne uităm la situația altor țări din partea noastră de lume, și nu mă refer la ultrasecularele țări nordice sau la Franța sau la Cehia. Să luăm, de exemplu, Statele Unite, o țară profund religioasă și conservatoare: 3,1% atei, 4% agnostici și alți 22,8% care se declară fără o religie anume. Sau catolica Polonie, cea care a dat recent un papă, țară cu o Biserică respectată pentru rezistența ei anticomunistă: 2,4% fără religie și alți 7,1% care au refuzat să răspundă. Sau vecina noastră, Bulgaria, țară majoritar ortodoxă și trecută prin aceeași aventură comunistă ca și noi: 3,7% fără religie și alți 27,4% care au refuzat să răspundă.

Cifrele noastre? 0,11% atei și 0,1% fără religie...

Nu-i cam mare diferența?

Discrepanța devine și mai mare atunci când faci comparația dintre rezultatele recensămintelor și cele ale diferitelor sondaje de opinie efectuate de-a lungul anilor. De exemplu, 2,3% din populație se declara atee în 2008 (conform European Values Survey 2008) și 3% în 2013 (conform Percepții privind religia și morala – IRES 2013). Mai mult, se poate constata o creștere constantă în timp a acestei valori, rezultate recente sugerând că numărul ateilor și agnosticilor a depășit 10% (conform Barometrului vieții religioase – LARICS 2021). Și mai interesant, acest ultim sondaj a fost realizat în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte!

Apar și alte semne de întrebare. De exemplu, 29,5% dintre români nu cred în Înviere (conform Credințe și valori în societatea românească – BCS 2021), iar 35% nu cred în viața după moarte - plus încă 12% nehotărâți, (conform România #StăAcasă. Credințe colective și religiozitate – IRES 2020). Mai pot fi oare încadrați în categoria creștini acești oameni care nu acceptă dogma fundamentală a religiei din care se presupune că fac parte?

Și atunci cum se explică acele rezultate neschimbate de trei decenii? Cum se explică acel procentaj de peste 99% creștini în România, valoare care te duce cu gândul mai degrabă la scorurile pe care susțineau comuniștii că le-ar fi obținut în alegeri (tot de ei organizate...)?

Cumva, de o manieră miraculoasă, românii fără religie par să se fi evaporat din statisticile oficiale, iar faptul că Institutul Național de Statistică – organizatorul recensămintelor - pare să aibă o relație privilegiată cu Biserica Ortodoxă este de natură să ridice noi semne de întrebare. De exemplu, INS este, din câte știm, singura instituție centrală de stat care dispune de... un sfânt patron! În septembrie 2009, Patriarhul Daniel a fost vizitat de o delegație a Institutului, condusă de președintele de atunci, Vergil Voineagu, care "l-a informat [...] despre organizarea în România a unui nou recensământ agricol (2010), precum și a recensământului populației și locuințelor (2011)", iar cu această ocazie "s-a convenit ca Sfîntul Dionisie Exiguul [...], să fie ales ca sfânt ocrotitor" al instituției. Câțiva ani mai tîrziu, un document intern al INS prin care se propunea un plan de organizare pentru desfășurarea recensământului actual (document făcut public din neglijență, probabil), menționa Patriarhia Română printre instituțiile colaboratoare, alături de diferite ministere și agenții guvernamentale...

Nu ajută nici faptul că în teren desfășurarea recensământului din 2011 a fost marcată de neregularități ce au ridicat suspiciuni cu privire la corectitudinea înregistrării datelor privind religia și etnia. O bună parte dintre aceste incidente (unul petrecut chiar la mine în familie) pot fi puse pe seama pregătirii precare a recenzorilor, dar chiar și așa, Institutul Național de Statistică este cel care trebuie să se preocupe ca agenții săi să nu facă asupra recenzaților presiuni de natură a împiedica exprimarea liberă a opiniilor.

Recensământul din acest an vine cu o noutate ce poate ajuta la obținerea unor rezultate mai apropiate de realitate. Prin autorecenzare avem posibilitatea de a ne înregistra datele personale atunci când avem timp, fără a mai fi nevoiți să așteptăm acasă echipa INS-ului. Mai mult, sperăm ca acest mecanism să ajute oamenii să răspundă sincer și fără rețineri la întrebarea despre Religie, fără teama de a fi judecați de recenzor.

Iar dacă vreți să aflați mai multe despre procesul de autorecenzare și despre importanța asumării propriei identități religioase, chiar și atunci când ea contravine opiniei majoritare, vă așteptăm pe site-ul FaraReligie.ro, al Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR), destinat a facilita reflectarea cât mai corectă în statisticile oficiale a numărului românilor fără religie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Conformismul social este infipt cu mult mai adanc decat s-ar parea la prima vedere. Pupinc..ismul si frica de a nu-ti face dusmani, este o parte 'integra' a naturii noastre umane, mai ales in partea lipsita de... 'vana'.
    Asta, in ceea ce-i priveste pe unii.
    Altii insa, doar se folosesc de o aura falsa religioasa, pt. a putea profita de... una, de alta - de un prieten, un sef, o situatie, etc.
    Lasitatea morala face enorm de multe victime. Din pacate, costul real a acestei micimi umane este necunoscut. Daca s-ar cunoaste cu advarat cifrele exacte la nivel mondial, am afla ca pretul pe care il plateste omenirea pt. lasitatea morala a unora dintre semeni ei este imens.
    Lasitea, sau daca vreti... lipsa de curaj moral in Romania, in ceea ce priveste declararea reala a credintei sau ne-credintei, poate fi asemuita cu lasitatea americanilor Trumpisti... si, chiar si a multor ne-Trumpisti... in a nu avea curajul sa spuna verde-n fata ca sunt rasisti. Le este groaza de eventualele consecinte pe care s-ar putea sa fie nevoiti sa le plateasca.
    America este considerata farul care calauzeste democratia lumii si se auto-declara ca fiind cea mai libera tara din lume.
    Din neferice, sunt probabil peste o suta de milioane de americani... - adica, o treime din populatia sa... care nu au curajul sa spuna ce cred sau simt, in legatura cu negrii sau cu minoritatile Americii... care, din pacate pt. ei, in curand vor deveni o majoritate.
    Din cauza acestor trairi si resentimente ascunse s-a creat 'Trump'-ismul.
    Trump a fost singurul 'politician' care a avut curajul sa spuna ca este rasist - chiar daca nu a facut-o la modul direct.
    Faptul ca nu era un om f. inteligent sau f. dus la biserica, n-a mai contat - intr-o tara care se procalma singura ca fiind 'supra-religioasa'.
    Motivul pt. care Volodymyr Zelenskyy a reusit performanta de a fi adulat de o mare majoritate a populatiei globului, este faptul ca este respectat si admirat si de cei care au 'vana' dar si de lasii care nu au coloana vertebrala... insa, si-ar dori sa aiba curajul lui.
    Din pacate, suntem 'blestemati' de Mama Natura sa ramaneam de-a pururi si cu partile negative, si nu doar cu cele de care suntem mandri.
    Un fel de... apa si focul, iubirea si ura, curajul si lasitatea, etc.
    • Like 2
  • Cred ca ,cel mai bun si constructiv exemplu pentru crestinatate ar fi cazul celor din localitatea Toflea Galati ;
    --Acolo locuitorii sunt majoritari romi crestinatii in religia penticostala ,dar si la un nivel de civilizatie mult foarte mult superior fata de restul romilor din Romania ,care stim noi cum sunt ,unii !! Insusi predicatorul din biserica lor locala ar fi parca ,un fel de bulibasa lor , pe care il respecta si asculta de sfaturile si indemnurile lui ,Acolo rata de , analfabeti este foarte mica,
    --- Referitor la procentele de la INS ,cred ca foarte multi nu au fost ,sau nu vor fi sinceri ! Ei dau as un raspuns ca sa nu se faca de ras in fata , functonarului ,
    --- Foarte multi se dau de partea ortodoxieii dar ei nu au nimic comun cu ortodoxia , ci merg asa pur si simplu ,unde merge turma . Aici un rol extraordinar de mare il au ,,popii bor -fanii ,,care fac orice dar NU MAI FAC CREDINTA ADEVARATA ,,
    ---Iar Oamenii vad ,si nu -i pot judeca asa in fata ci pur si simplu ,,intorcand spatele catre biserica, ortodoxa ,cand va ,,,OPULENTA SEMCHIERIE CAT INCAPE IN CAPUL LOR ,, Vezi cazul lui teodosie petrescu ,cred ca este cel mai mare exemplu , rau facator al ortodoxieii ,prin faptele de coruptie si instigare la nerespectarea legilor in vigoare ( El insasi a sfidat procesul cu APIA Constanta ,castigand prin metode mincinoase si fraude grosolane procesul ) Iar ferma viticola ,sa zaca in ,,neglijenta si mizerie etc, Oare ce au bun de invatat , studentii care-i asculta cursurile ??? CREDINTA IN DUMNEZEU ESTE CEVA SFANT ,DAR CE FAC UNII POPICI BOR ESTE DEPARTE DE ADEVARATA CREDINTA ,
    Studiati putin , locurile imbuibate cu faptele lor din locatia , Patru -Voda , apoi pe langa marile manastiri din nordul Moldovei o adevarata mafie etc, Taoate aceste aspecte le stiu de la cei care vad , si povestesc apoi se hotarasc ,de parte ,cui sa fie ? A religieii adevarate ,sau a nimanui , ? Parca nici asa ,ca oaia ,ratacita nu ar fi bine sa traiasca Omul ,? Dar ce vina are ,ca popii nu stiu cum sa-i adune in turma ?
    • Like 0
  • Cred că am înțeles destul de bine nuanța articolului. Un singur lucru: apartenența asigură identitatea, altfel poți deveni cur cu beu. Așa că, indubitabil, mă voi declara ortodox.
    • Like 0
    • @ Şorop Constantin
      Constantine, si apartenenta la ateism asigura o indentitate. Insa, bine-neles... una ne-dogmatica.
      • Like 1
  • Eu și încă cîteva nu existăm statistic din 2011, nu am fost declarați în țară. .... și mulți alții din străinezia .
    La vărul Mișu recenzoru a auzit vorba tare că e ateu și băietul cel mare , dar a bifat creștini ortodocși ... și Mișu a bifat 2 palme.
    • Like 0
  • check icon
    Tare mai ii arde pe unii grija de sufletul altora. Cand vrura niste crestini romani sa clarifice un concept, dracii sarira-n jos tavalindu-se groaznic si spunandu-le oamenilor sa nu voteze. Democratia e doar prosteala. Fac pariu ca daca maine 100% din romani vor sa fim neutrii in razboiul vecin, tradatorii tot vor gasi o cale sa ne bage in noroi. Sa ne lasati cu procentele, viclenilor!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cred ca multa lume leaga aceasta intrebare cu faptul ca sunt botezati in religia crestina, respectiv in cazul nostru crestin ortodox. Interesant ar fi fost - dar cu siguranta ca multi s-ar fi opus - ca o alta intrebare sa fie legata de gradul de practica al religiei. Si atunci cred ca am fi inteles mai multe referitor la numarul de atei, agnostici sau crestini nepracticanti.
    • Like 4
    • @ Nume
      Ion check icon
      Se pun astfel de intrebari dar dupa parerea mea n-au ce cauta intr-un recensamant; Nu deocamdata. Deocamdata cartea de istorie, recensamintele, bisericile nationale trebuie sa serveasca pana la un anumit punct interesul national. Asa functioneaza in partea asta de lume, un recensamant este si o arma; toate tarile din jur o fac!
      • Like 1
  • Ion check icon
    Eu sunt agnostic dar ma identific crestin si crestin-ortodox La recensamant clar ma trec crestin-ortodox, n-am nici un motiv sa nu fac asta!
    • Like 0
    • @ Ion
      Mi se pare o logica absurda. E ca si cum ai fi insurat, dar tu nu iti iubesti nevasta. Insa, daca te intreaba cineva - bine-nteles, n-o sa ai curajul sa recunosti adevarul. Intrebare de baraj: - De ce mai stai cu ea, daca n-o iubesti? Sau, daca dintr-un motiv oarecare... - oricare ar fi el, daca tot n-o iubesti... - de ce nu cumperi putin curaj de la farmacie, ca sa-i poti spune in fata ca nu o iubesti?
      • Like 1
    • @ Ion
      E ca si cum ai spune ca esti ateu dar crezi in Dumnezeu :)) Mi-e clar ca recensamintul e egal cu zero cel putin la capitolul asta si ca majoritatea declaratiilor n-au nici o legatura cu realitatea. Tu esti una din multele dovezi clare ca oamenii mint cind vine vorba de orientarea religioasa si merg cu turma.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult