Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În orice țară normală, un reportaj precum cel despre „Marele Alb” ar fi zdruncinat din temelie instituția. La noi nu

Clanul Marelui Alb

Imagine: Recorder

A furat, dar a și făcut! Asta își zic zilnic românii, enoriași sau nu, continuând să se învârtă în același cerc vicios, validând șpaga, traficul de influență, statu-quo-ul balcanic.

În orice țară normală, un reportaj precum cel făcut de cei de la Recorder despre „Marele Alb” ar fi zdruncinat din temelie instituția, s-ar fi lăsat cu niște demisii, investigații, acuzații. La noi nu. Navigând pe Facebook, singurul efect vizibil e că BOR a devenit și mai populară, adeverindu-se că orice tip de publicitate, chiar negativă, tot publicitate se cheamă și tot venituri aduce. Văd cum o grămadă de enoriași sau preacuvioși îi iau apărarea Marelui Alb, ba chiar s-au apucat să doneze ca să rotunjească veniturile deja rotunde. Totuși, pare că doar eu, alături de alți câțiva creștini am citit Biblia care îndeamnă la cumpătare, smerenie, modestie. Nu-mi amintesc să fi citit undeva că Iisus se plimba cu caleașca aurită trasă de 5 perechi de cai așa cum se întâmplă cu înalții prelați aflați la volanul Jeep-urilor, nici că Iisus dormea în pat de puf în casa lui Dumnezeu mare cât Casa Poporului. Și totuși El a rămas în istorie așa cum își dorește și Patriarhul Daniel să rămână în istorie cu chipul pe clopotul de jumătate de milion. 

Citesc în presă că un alt preacuvios, Florentin Pandele, și-a cumpărat medalioane « de protecție » împotriva COVID, tocmai din Coreea. Nimic în neregulă aici, omul a înlocuit usturoiul clasic cu medalioane Coreene, ceea ce e oarecum bine pentru nasurile noastre. Bine, ar fi complet în regulă dacă ar fi scos cei 30.000 euro din buzunarul propriu și nu din banii primăriei, așa cum scrie Buletin de București.

Medalioanele creează un scut de 1.3. metri în jurul purtătorului timp de 30-40 de zile și au și miraculoase proprietăți de a dezinfecta măștile de protecție. Acum 2 întrebări se ridică :

- ce se întâmplă după cele 30-40 de zile, mai cumpără Pandele alte medalioane tot cu 30.000 euro ?

- de ce dacă medalioanele au proprietăți magice doamna Gabi s-a îmbolnăvit de COVID taman zilele astea? Oare nu a folosit medalioanele? Sau le-a achiziționat prea târziu când deja era infectată?

Probabil cetățenii urbei Voluntari se consideră mai protejați acum cu pandantivele anti-COVID la gât și îl vor alege primar pe Pandele încă multe mandate de acum înainte, pentru că, da, a dat dovadă că îi pasă.

Iar exemplele de folosire a banului public într-un mod mai mult sau mai puțin dubios sunt cu nemiluita, ca să ne păstrăm într-un registru religios. Dar ce s-ar întâmpla dacă am renunța la proverbialul “A furat dar a și făcut” și am păstra doar „a făcut”? În caz contrar o să ne trezim în curând că rămânem doar cu „a furat” iar atunci lucrurile vor fi cu adevărat tragice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Slabut! Neargumentat, fara dovezi, numai ura si-atat.
    • Like 0
  • AlexI check icon

    BOR nu este institutie a statului.
    Ea practic este o companie privata care ofera servicii religioase. Se pare ca este chiar profitabila. Oricum nu se compara cu papalitatea care este suverana.
    Ce inseamna asta:
    1. Face afaceri cu cine vrea ea si la ce pret vrea ea.
    2. Isi decide singura conducerea prin votul sinodului (un fel de consiliu de administratie ca sa continuam paralela cu o companie privata).
    3. Banii statului: daca statul prin reprezentatii sai a decis sa doneze bani BOR, atunci nu mai sunt banii statului, ci ai BOR care este companie privata.
    Dar de ce s-au dat acei bani? Simplu, pentru voturile celor care primesc serviciile religioase.

    Legal, exista ORDONANȚĂ nr. 82 din 30 august 2001, Articolul 3, care prevede acest transfer de bani publici pentru intretinerea/constructia lacasurilor de cult.
    Parlamentul/Guvernul ar trebui sa o completeze cu niste conditii de acordare a acestor bani.
    Daca nu, singura ilegalitate ar fi ca BOR a folosit banii pentru alte scopuri, dar nu este cazul.
    Cine schimba aceasta ordonanta? Nimeni, ca pierde voturi.
    Ce treaba are justitia aici, cand ai legi care permit asta?





    • Like 3
  • Intre ghilimele utilizate este cuprinsa intreaga nesimtire si batjocura care ne caracterizeaza. Departe de a fi un admirator al patriarhului, in special ulterior Sinodului din Creta, utilizarea denumirii aferente unei rase de porci spune totul. In continuare ne miram de ce ne merge rau ca populatie cand permanent ne hranim cu perversitatea de a ne simti bine batjocorind fie si doar prin cuvant ca de comportament ce sa mai zicem, avem deja renume bine stabilit. Bascalim, porcim, jignim ori ne batem joc de toti si de toate. Astia santem, asta "emanam" de asta avem parte.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Stimate , a spune Adevarul nu inseamna a , jigni sau porcai precum , afirmati pe aici ! Se pare ca sunteti un mare ,,bor -fan ,dar sa stiti ca Adevarul doare tare pe cei vinovati si simpatizanti ai Minciunii ! Se poate , insirui 100 de motive clare ,care sa contrazica total ce spune-ti pe aici ;
      -- Smecheria srl BOR , este cea mai puternica insitutie din Romania din punct de vedre financiar,mai puternica decat Statul roman, si culmea nu vor sa plateasca nici impozite statului dar pretind cu nerusinare ca, statul sa le dea bani .
      -- Apoi despre popii ,care presteaza servicii si nu vor sa eibereze , bonul fiscal .
      -- Suntem si noi campionii Lumii la ceva ,adica la nr de biserici raportat la nr populatiei in scadere drastica, dar ,,construim biserici in continuare ,DE CE ?
      --- Acum ,,la vremuri de urgia covidului ,, acel dobitoc ,petrescu macedon ,,inca pe mare functie ,indeamna pe canalele mas-media ,ca populatia ,sa nu se vaccineze ,precum ca-i protejeaza ,moastele si bunul Dumnezeu UNDE SCRIE IN SF. BIBLIE CA TREBUIE SA FII PROST SI IDIOT ? Daca era altcineva ,care facea , asta era arestat de mult ptr zadarnicire ,etc,, Aici nu este inca cazul , desi mai are dosare deschise cu APIA Constanta etc,
      • Like 0
  • Liviu check icon
    Ha?
    Incepeti cu BOR si terminati cu Pandele. Vreti sa spuneti ceva, dar argumentare e slaba.
    In urma reportajului Recorder si-au dat demisia cei implicati, dar nu stiu ce asteptari aveati, sa plece "nefericitul"?
    Cat despre Pandele, stie toata lumea ca Voluntari e stat in stat si sunt hotii mai mari de care nu se ating procurorii fata de acest mizilic.
    • Like 2
    • @ Liviu
      eu unul ma asteptam la mai mult sincer... niste anchete serioase pornite pe urmele increngaturii de firme cu care lucrau. si da poate chiar niste capete barboase cazute din rang. oricum ceva mai mult decat aoleala ca este atacata biserica, credinta si alte asemenea.

      demisiile alea nu inseamna nimic daca nu vedem si niste catuse, ceva puscarie si (acum chiar ca vreau prea mult) recuperarea prejudiciilor (deja m-a apucat pe mine rasul!)
      • Like 4
    • @ Alex Mancu
      Liviu check icon
      Intr-o tara in care biserica impune procesiuni cu participareaa zeci de mii de oameni in plina pandemie, cred ca nu e realist sa asteptam anchete adevarate asupra capilor organizației lor.
      Analog si biserica catolica face aceleasi manarii, chiar la nivel si mai mare si nimeni nu ii poate dobori.
      • Like 1
    • @ Liviu
      DE CE ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult