Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Niște oameni care au venit să facă bine, renunțând la salarii mai mari, vizibilitate mai mare, făcând aici apostolat pleacă. Ce poți să simți decât tristețe?” - Mircea Cărtărescu despre medicii de la Colentina

Dorin Bica, Ionut Gobej, Gabriela Firea

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre cei doi neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina și spune că nu toți oamenii pot să îndure sistemul de stat.

„Nu știu dacă le-aș da un mesaj, sentimentul meu este de mare tristețe. Niște oameni care au venit să facă bine, renunțând la salarii mai mari, vizibilitate mai mare, făcând aici apostolat. Ce poți să simți decât tristețe? (Ar trebui să reziste în sistemul de stat?) Fiecare om are o anumită limită de rezistență, nu toți oamenii pot să îndure. Unii pleacă la prima suflare de vânt, alții îndură uraganul, lângă membrii comunității”, spune Mircea Cărtărescu.

Nici unii și nici alții nu trebuie condamnați.

„Eu nu condamn pe nimeni. Nici pe cei care aleg să plece, nici pe cei care rămân. Nu aș spune că condamn, dar mă uit puțin critic la cei care îndeamnă oamenii să plece din țară. Există inși pe care îi respect și care zic să părăsiți corabia. Eu n-aș face asta. Ori ții la comunitatea ta, ori nu. Poți fi silit să pleci. Știu pe propria piele”, a adăugat scriitorul.

Emisiunea „În fața ta” este moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu și poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi de la ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Varul meu e medic, a mers in Elvetia (lucreaza acolo).
    A adus de acolo toate dotarile necesare unui spital in Targu Lapus, localitatea lui de bastina.
    • Like 0
  • cox check icon
    Domnul Cărtărescu uită un aspect al problemei: domnii doctori lucrează într-un domeniu în care nu prea ai loc de întors. Oamenii aceştia lucrează la un nivel înalt şi este normal să împingă lucrurile un pic în faţă, înainte de vreme, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge şi noi la standardele din lumea (medicală) civilizată. Indiferent cât se va opune sistemul. Cred că oricât de altruişti ar fi fost domnii în cauza, când vezi că ţi se răspunde cu nesimţire, nepăsare , aroganţă şi şmecherie, ţi se cam taie... Şi atunci, de ce ar rămâne în ţara unde totul bălteşte ? ?
    • Like 1
    • @ cox
      Foarte bun comentariul. Nesimtire, aroganta, smecherie. Lucrurile baltesc.
      Eu solutia o vad ca fiind asigurarea la o casa de sanatate privata.
      Faceti voi la stat cate prostii vreti, cetatenii sa aiba si varianta privata platita din asigurarile lor obligatorii de sanatate.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Oare psd istii ar ramane la stat sau s ar duce la privat? :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult