Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Niște oameni care au venit să facă bine, renunțând la salarii mai mari, vizibilitate mai mare, făcând aici apostolat pleacă. Ce poți să simți decât tristețe?” - Mircea Cărtărescu despre medicii de la Colentina

Dorin Bica, Ionut Gobej, Gabriela Firea

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre cei doi neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina și spune că nu toți oamenii pot să îndure sistemul de stat.

„Nu știu dacă le-aș da un mesaj, sentimentul meu este de mare tristețe. Niște oameni care au venit să facă bine, renunțând la salarii mai mari, vizibilitate mai mare, făcând aici apostolat. Ce poți să simți decât tristețe? (Ar trebui să reziste în sistemul de stat?) Fiecare om are o anumită limită de rezistență, nu toți oamenii pot să îndure. Unii pleacă la prima suflare de vânt, alții îndură uraganul, lângă membrii comunității”, spune Mircea Cărtărescu.

Nici unii și nici alții nu trebuie condamnați.

„Eu nu condamn pe nimeni. Nici pe cei care aleg să plece, nici pe cei care rămân. Nu aș spune că condamn, dar mă uit puțin critic la cei care îndeamnă oamenii să plece din țară. Există inși pe care îi respect și care zic să părăsiți corabia. Eu n-aș face asta. Ori ții la comunitatea ta, ori nu. Poți fi silit să pleci. Știu pe propria piele”, a adăugat scriitorul.

Emisiunea „În fața ta” este moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu și poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi de la ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Varul meu e medic, a mers in Elvetia (lucreaza acolo).
    A adus de acolo toate dotarile necesare unui spital in Targu Lapus, localitatea lui de bastina.
    • Like 0
  • cox check icon
    Domnul Cărtărescu uită un aspect al problemei: domnii doctori lucrează într-un domeniu în care nu prea ai loc de întors. Oamenii aceştia lucrează la un nivel înalt şi este normal să împingă lucrurile un pic în faţă, înainte de vreme, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge şi noi la standardele din lumea (medicală) civilizată. Indiferent cât se va opune sistemul. Cred că oricât de altruişti ar fi fost domnii în cauza, când vezi că ţi se răspunde cu nesimţire, nepăsare , aroganţă şi şmecherie, ţi se cam taie... Şi atunci, de ce ar rămâne în ţara unde totul bălteşte ? ?
    • Like 1
    • @ cox
      Foarte bun comentariul. Nesimtire, aroganta, smecherie. Lucrurile baltesc.
      Eu solutia o vad ca fiind asigurarea la o casa de sanatate privata.
      Faceti voi la stat cate prostii vreti, cetatenii sa aiba si varianta privata platita din asigurarile lor obligatorii de sanatate.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Oare psd istii ar ramane la stat sau s ar duce la privat? :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult