Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Tudose, după ședința Coaliției: „La taxa de solidaritate încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări”

Impozitul pe cifra de afaceri poate fi considerat „un subiect închis”, a dat asigurări luni premierul Mihai Tudose. Nu același lucru se poate spune și despre taxa de solidaritate. La Ministerul Finanțelor se fac în prezent simulări pentru a vedea impactul aplicării unei asemenea măsuri care ar urma să vizeze persoanele fizice care câștigă „foarte mult”, după cum a explicat premierul Mihai Tudose, după ședința de luni a Coaliției guvernamentale.

„Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici eu m-am grăbit un pic și v-am spus de la Bruxelles, am văzut simulările. Azi am prezentat și coaliției argumentele care au stat la baza acestei decizii și considerați închis acest subiect. La taxa de solidaritate încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări”, a declarat luni premierul Mihai Tudose.

„Nu am stabilt încă de la ce prag în sus (...).Taxa de solitaritate nu e o taxă pe persoane juridice, cum am mai auzit, e o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea”, a spus Tudose.

Șeful Executivului a spus că este vorba de o „taxă de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”.

Premierul Mihai Tudose anunțase marți, la Antena 3, că renunță la taxa de solidaritate pe care ar fi trebuit să o plătească românii care câștigă 14.500 de lei brut. El a susținut că Guvernul nu va introduce taxe suplimentare: „Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin”, a spus Tudose, potrivit Agerpres.

În prima sa vizită externă ca prim-ministru făcută la Bruxelles, Mihai Tudose declara că Executivul său nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri.

„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de anul asta. (...) Acolo (la taxa de solidaritate – n.r.) simulările nu s-au încheiat”, declara săptămâna trecută premierul României, Mihai Tudose.

Cu o zi înainte de a fi demis, Eugen Teodorovici, consilierul premierului Mihai Tudose, a declarat săptămâna trecută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că taxa de solidaritate este o „aberație” și că primul ministru a spus că renunță la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri și a taxei de solidaritate.

În noul program de guvernare PSD propune, între altele, introducerea unei taxe de solidaritate, cât și a unui impozit pe cifra de afaceri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vă ajutăm cu Simulink ceva, Domnu” Tudose? Rețele neuronale?
    Nu se aplică, e fără, doar din țeavă?
    Întrebăm și noi, e numai să ajutăm.
    • Like 0
  • Irinel check icon
    Astazi dl. Tudose, premierul Romaniei ne ofera o noua lectie de economie politica, marca PSD, citez
    “Taxa de solidaritate nu este pe persoane juridice, cum am mai auzit, este pentru persoanele fizice, care caştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”
    Alo, domnu’ premier, treziti-va! In ultimii 27 de ani, in Romania economia socialista a fost inlocuita de cea capitalista si oamenilor alora de le-ati pus gand rau, nu statul le plateste salariile. Ah da, mai e o categorie, cei numiti politic prin societatile cu capital de stat sau BNR ori ASF, acestora n-aveti decat sa le scadeti salariul daca doriti. Puteti incepe cu Dl. Wlassopol, a demonstrat ce stie la audierile din Parlament.
    Dl. Dragnea, prin portavocea lui, Mihai Tudose-premier al Romaniei, a pus gand rau exact celor care beneficiaza cel mai putin de pe urma statului, respectiv folosesc in proportie mai mica serviciile de educatie si sanatate asigurate de catre stat, nu beneficiaza de ajutoare sociale sau somaj si cel mai important, nu cred ca voteaza PSD-ul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult