Ianis a fost un băiețel de șapte ani din Pașcani, județul Iași. A murit în această săptămână la Spitalul din Pașcani. Nu a fost considerat urgență la internare și a fost aruncat într-un pat la etajul cinci al spitalului, spune tatăl băiețelului. Potrivit acestuia, când a intrat în comă a fost resuscitat manual până cînd defibrilatorul a fost cărat în brațe la etajul cinci. Și tuburile de oxigen. Cam 40 de minute, spune tatăl. Ianis a fost diagnosticat cu varicelă. Suspiciunea de meningită meningococică a fost infirmată. Clasa din școala în care a învățat a fost preventiv închisă. În România anului 2019 se moare de varicelă în spital.
„Simptomele clare ca la varicelă. Temperatură. Nimic suspect. Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă şi i-a dat o rețetă. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era vioi”, ne-a povestit tatăl lui Ianis. Miercuri a vomitat după ce a mâncat. Joi a început să se învinețească în jurul bubițelor. Speriați părinții au sunat la ambulanță. Ianis a început să se învinețească și în jurul gurii. Și la față. „De la Iaşi s-a transmis la Paşcani că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistrarea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, povestește tatăl lui Ianis.
Ajunși la spitalul din Pașcani a început lupta pentru viața lui Ianis. Tatăl spune că nu a fost considerat o urgență. A așteptat pe hol înpreună cu echipajul de la Ambulanță și băiețelul a fost internat la etajul V. Totul cu presiuni ca va fi chemată presa. Nepăsarea medicului este o altă nemulțumire a familiei. A venit greu, a vorbit cu Ianis, i-au administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă. Ianis a răspuns. Nimeni nu a văzut că Ianis e pe moarte. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa. Resuscitarea povestită de tatăl lui Ianis e o scenă de coșmar. Un asistent medical îl apăsa cu palmele pe piept. Târziu pare că și medicul și asistenta și-au dat seama că stau față în față cu o dramă. Au cerut aparatura de resuscitare. Care a fost cărată zeci de minute de la parter la etajul cinci. Defibrilator, tuburi de oxigen.
Două ore au încercat să îl salveze pe Ianis. Mulți medici, aparatură modernă. Pentru Ianis, efortul a venit prea tîrziu.
De ce a murit Ianis?
Suspiciunea inițială de meningococemie nu s-a confirmat. Directorul Direcției de Sănătate Publică a trimis vineri, 29 noiembrie o comisie de anchetă la Pașcani. Ieri au fost informați de moartea copilului. La Liceul Nicolae Iorga din Pașcani să se vadă dacă s-au luat măsurile corespunzătoare . La spital să se vadă dacă Ianis a fost îngrijit bine. „Cursurile la clasa pregătitoare unde învăța Ianis au fost suspendate. Varicela e o boală a copilăriei ușoară, toată lumea o face!” a povestit Liviu Stafie.
- Se moare de varicelă, domnule director?
Liviu Stafie spune că datele din literatură arată că ar fi un caz la 60.000. DSP verifică acum și măsurile luate în spital. Dacă au fost corespunzătoare. Se verifică dacă nu a fost o suprainfecție a varicelei.
Spitalul din Pașcani e învelit în tăcere. Nu dă nimeni declarații. Nu răspunde nimeni la telefon. Familia lui Ianis a angajat un avocat. „Vom merge pînă în pânzele albe. Noi din păcate nu mai rezolvăm nimic. Copilul meu nu se întoarce. Dar să nu mai pățească cineva la fel din cauza incompetenței nenorociților din sistemul medical din România.
A fost relatarea unei morți. A morții unui copil de 7 ani care avea diagnosticul de varicelă.
Notă. Dacă familia lui Ianis va face publice filmările făcute în spital, acestea vor fi șocante.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Să vă spun un mic secret: sistem imunitar deficient au foarte puțini, in cazuri clar definite. E un mit modern, face vânzări record la produse "pentru imunitate".
Nu se întâmplă iarăși nimic dacă scoți scurt copilul afară, până la medic.
Dar de ce la ambulanță au hotărât că nu-i grav? Și ăștia, fac atâta caz de o varicelă! Îmi pare ca polițistul care a luat-o de la 11 metri pe Alexandra. Nu cheamă cineva Salvarea degeaba. Întâi ZBORI până acolo să vezi, e grav sau nu, mai ales că părinții erau disperați. Ce-or fi zis, părinții ăștia exagerează! Încă n-au în cap că se poate să fie grav.
Sau cum să cari defibrilatorul pe scări? Cum să duci întâi copilul pe secție la etajul 5 -pe picioare, presupun, deși era in stare gravă că liftul era defect- și apoi oops, n-avem ce ne trebuie! Și mă mai întreb, cum l-or fi consultat pe copil? Chiar nu le-a dat nimic de bănuit? Ce febră a avut, îmi imaginez ca nu 38 de grade, la septicemie e mai mare și într-un anume fel. Mai pe șleau, l-au consultat superficial cu prejudecata ah, ce atâtea figuri pentru o varicelă! Consultația la internare se face la primiri urgențe, de regulă la parter. Apropo, liftul unde era? Să cred ca transportă TOT pe scări? Inclusiv pacienții pe targă sau cu handicap? Astea sunt nereguli flagrante. De spitalul Pașcani auzisem de bine.
De vină e și afurisita de pastă cu apă, prescrisă aproape totdeauna. Usucă leziunile dar poate contribui la suprainfectarea lor. Și încă ceva: contra varicelei există -și în alte țări se face- vaccin. Și contra infecției cu meningococi. A, nu, bolile copilăriei sunt ușoare, bagatele, ce mai, să treacă prin boală! O asemenea proporție (1 caz la 60.000, enorm) de complicații cu mare risc, ar justifica totuși vaccinul.
Ianis n-a mai avut zile (poate avea totuși dacă părinții ar fi fost instruiți să se adreseze medicului în cas de agravare).
Dar altcineva ar putea să moară cu zile din cauza unor bâlbâieli impardonabile.
Nu a fost cumva o reacție alergică?
Copilul de 7 ani fost adus miercuri la spitalul din Paşcani. Starea lui s-a înrăutăţit cu fiecare minut care trecea. Avea febră 39 spun medicii, avea pustule pe tot corpul şi vărsa sânge. La jumătate de oră de la internare era deja în stare critică.
Vasile Vasiliu, pediatru la Spitalul din Paşcani: „Copilul a fost diagnosticat de medicul de familie cu varicelă. În primul rând, ce m-a frapat era o cianoză generalizată. La un moment dat prezintă tahicardie, după care imediat bradicardie şi în două secunde, cred că trei, copilul face stop cardio respirator. Copilul acesta s-a prezentat destul de târziu şi într-o stare extrem de gravă”.
Din momentul în care copilul a ajuns la Spitalul din Paşcani şi până când s-a declarat decesul au trecut două ore şi 15 minute. În intervalul de timp cât a fost internat a fost resuscitat de două ori, a intrat în stop cardio respirator, a doua oară însă nu a mai răspuns manevrelor.
Părinţii i-au acuzat pe medici că nu au făcut tot posibilul să le salveze copilul şi au anunţat că îşi vor angaja un avocat care să le facă dreptate în instanţă.
Inspectorii DSP au verificat situaţia şi au ajuns la concluzia că o infecţie cu streptococ pe fondul varicelei a dus la acest deznodământ tragic şi că a ajuns la spital când deja nu se mai putea face nimic.
Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi: „A fost descoperit în cultură streptococ ceea ce duce la o supoziţie de şoc septic. I-a determinat decesul copilului. Luni vom aprofunda ancheta, plecând şi de la medicul de familie, să vedem exact parcursul copilului”.
Medicul curant spune că a comunicat foarte greu cu familia, iar tatăl adoptiv al băiatului a fost agresiv cu echipa medicală pentru că ar fi fost deranjat de unele întrebări.
Vasile Vasiliu, pediatru la Spitalul din Paşcani: „Uitaţi-vă cum a reacţionat, pe acest geam, pe această uşă, permanent sub o agresiune verbală extraordinară. Când l-am văzut ce cianotic era, am pus o întrebare mamei, dar fără ca să îi reproşez: doamnă, zic, copilul ăsta a fost agresat?”
Părinţii nu au dorit să facă declaraţii suplimentare, aşteaptă lămuriri de la avocat. De asemenea, în acest caz a fost deschis şi un dosar penal pentru ucidere din culpă. Medicii au fost cei care au anunţat poliţiştii deoarece în momentul decesului băiatului cauzele erau neclare.
Diagnosticul a fost confirmat la 48 de ore distanţă de incident de analizele de laborator....>
DIGI24
Am scris înainte de a citi comentariul dvs, sufocată de revoltă. Era cianotic, febră 39 grade și tu îl zvârli la etajul cinci, presupunând că a fost "doar" bătut????Poliția au chemat-o deci ca să se disculpe.
Vor ieși multe nereguli la iveală deși după cum spuneam, spitalul Pașcani ar fi unul bun, în care am auzit, chiar își dau silința și ar fi mai bine dotat decât multe spitale județene. De aici și nedumerirea.
Doar ca nu e nicidecum vina părinților, asa cum sugerează medicii. Ei au fost la medicul de familie, care nu le-a spus, bănuiesc, sa meargă la spital, le-a dat un tratament, asa cum se face de regula, si asta a fost tot.
Nu există prevenție în România. Varicela este considerată inofensivă, o boală a copilăriei, nimeni nu ia in calcul potențialul letal al bolii. Se întâmplă rar, ce-i drept, dar se întâmplă .