Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Modelează spațiul cu ajutorul luminii. Trei principii pentru un iluminat eficient și estetic

Dedesign 23 febr

Fără lumină nu există culoare, în timp ce toată lumina are culoare. Simbioza dintre lumină și culoare este exprimată și teoretizată mai ales în artă, dar poate fi transpusă cu ușurință în realitatea imediată cu ajutorul principiilor designului interior. Pentru că lumina este, de altfel, cel mai important aspect în cadrul unui proiect de amenajare interioară.

Sigur că primul argument este cel funcțional, astfel că se ține cont în principal de activitatea desfășurată în fiecare încăpere, dar lumina poate fi deopotrivă folosită pentru a modela culorile, texturile și volumele, astfel încât să ofere un anumit tip de experiență senzorială sau să își pună amprenta asupra stării de spirit.  

Indiferent că apelezi la un specialist în design interior sau pornești singur în aventura amenajării locuinței, e necesar să ții cont de câteva principii. Dedesign îți vine în ajutor cu enunțarea lor și cu câteva exemple practice de utilizare a luminii în modelarea spațiilor interioare.

1. Analizează utilitatea spațiului

Înainte de a alege corpurile de iluminat pe care le vei folosi, e nevoie să te gândești la fiecare activitate pe care urmează să o desfășori în acel spațiu. Împarte-l apoi pe zone diferite și stabilește de câtă lumină ai nevoie pentru fiecare dintre ele. De exemplu, o zonă de relaxare din living nu va necesita la fel de multă lumină ca zona de dinning sau o zonă de studiu din camera unui copil.

2. Alege în funcție de efectul tipului lumină

Lumina poate fi una caldă, neutră sau rece. În funcție de tipul luminii pe care îl folosești, vei putea creiona atmosfera pe care ți-o dorești. Lumina neutră, albă, se folosește adesea în bucătării, băi și zone de lucru, lumina rece este utilizată în spitale, birouri și spații comerciale, în timp ce lumina caldă este atributul unor zone de relaxare.

Dar poți merge mai departe și miza pe jocul dintre lumină și culoare. De exemplu, un perete galben pe care se proiectează o lumină rece capătă nuanțe verzui, sau un obiect roșu luminat de o sursă cu lumină caldă poate părea oranj. Astfel, cromatica aceluiași spațiu poate fi diferită în funcție de momentul zilei și sursele de iluminat folosite. 


3. Armonizează tipurile de iluminat

Odată ce ai stabilit funcționalizatea fiecărui spațiu și zone din casă, vei putea decide și tipul de iluminat de care ai nevoie.

Iluminatul general este comun spațiilor din întreaga lume și asigură o lumină omogenă, fără accente de strălucire deranjante. Se utilizează pentru a crea o atmosferă cât mai naturală și uniformă în încăpere. Dacă este utilizat corect, pune la dispoziție mediul perfect pentru realizarea sarcinilor de zi cu zi, pentru circulația prin locuință, confort, productivitate și siguranță.

Iată câteva soluții:

Plafoniere și lămpi legate în serie. Ține cont de faptul că prea multe corpuri de iluminat pot crea o lumină prea puternică.

- Candelabre, potrivite mai ales pentru încăperi cu tavan înalt;

Lustre

Aplice. Sunt cele mai versatile corpuri de iluminat pentru că se pot poziționa aproape oriunde în casă, fiind soluția perfectă pentru holuri, terase și verande. 

Iluminatul ambiental este cel de stare, prin care se creează atmosfera dintr-o încăpere. Funcționează complementar sau alternează cu iluminatul general și este o metodă foarte eficientă de reducere a consumului de energie electrică.

Iată câteva soluții:

Lămpi de birou sau lampadare. Acestea se pot poziționa pe birou, pe măsuța de cafea, sub măsuța de cafea, pe noptieră sau pe jos.

Suspensii

- Luminile de sub dulapurile de bucătărie, din spatele oglinzii din baie, din dressing (în general benzi cu LED-uri)


Iluminatul de accent este folosit în muzee și expoziții, dar poate folosit și acasă pentru pune în evidență piese de artă, obiecte de decorsau elemente arhitecturale. Este cel mai concentrat tip de lumină și conferă stil, contrast și aspect dramatic într-un spațiu, prin opoziția dintre sursa de lumină intensă și umbrele puternice generate.

Iată câteva soluții:

Aplice de perete – cele mai populare

Spoturi – care se folosesc în special pentru a lumina integral un perete

Îmbinarea surselor de lumină naturală cu cele artificiale este esențială pentru crearea unui spațiu funcțional și estetic în care să-ți desfășori activitățile de zi cu zi, să fii productiv și să te simți bine.

Te poți lăsa inspirat de Dedesign, o prezență discretă care îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon