Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Modificări foarte importante ale Codului Fiscal explicate de Ana, primul robot care răspunde la întrebări contabile și fiscale

fiscalitate - femeie - laptop

Foto: Getty Images 

Anul Nou vine cu 204 modificări ale Codului Fiscal. Aceste modificări impactează pe toată lumea: angajați, companii, PFA-uri.

Toate operațiunile dintr-o companie sunt influențate: contabilitatea, vânzările, marketingul, HR-ul.

Ana, primul robot care răspunde la întrebări contabile și fiscale, vă explică în acest articol cele mai importante modificări. Toate cele 204 modificări sunt explicate de Ana în aplicație.

Ana este un robot construit pe platforma UiPath, înțelege întrebările adresate de utilizatori și răspunde la acestea după ce citește toată legislația în mai puțin de o secundă.

1. Companiile pot acorda angajaților care desfășoară activitatea în regim de telemuncă suma de 400 lei / lună pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, companiile pot acorda suma de 400 lei / lună angajaților care desfășoară activitatea în regim de telemuncă, pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile.

Pentru aceste sume nu se datorează impozit pe venit și CAS, iar cheltuiala este deductibilă pentru companie.

Nu este nevoie de documente justificative de la angajat pentru a dovedi efectuarea acestor cheltuieli.

2. PFA-urile vor răspunde, în caz de litigii, și cu bunurile din patrimoniul persoanei fizice

Până acum, Codul Fiscal menționa că doar persoanele care desfasoară activități liberale ( denumite și PFI sau CMI: medici, avocați, notari, experți contabili, arhitecți etc) răspund cu bunurile persoanei fizice în cazul unei datorii fiscale.

Această modificare impactează aproximativ 400.000 de PFA-uri, iar riscul major este pentru PFA-urile a căror activitate reprezintă salarii mascate.

ANAF poate reclasifica activitatea unui PFA ca activitate salarială și va recalcula toate impozitele salariale.

Toate informațiile referitoare la PFA-uri le găsești aici.

3. Folosirea mașinii de serviciu în scop personal nu se mai impozitează la salariații care sunt angajați în companii plătitoare de impozit pe venit sau impozit specific

Până acum, folosirea mașinii de serviciu în scop personal era considerată beneficiu salarial și se impozitau salariații care erau angajați în companii plătitoare de impozit pe venit sau impozit specific.

4. Companiile pot calcula un provizion deductibil fiscal în valoare de 100% din valoarea totală a facturii

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 provizionul fiscal creste de la 30% la 100% din valoarea facturii.

Pentru a putea înregistra provizion 100% deductibil, facturile trebuie să îndeplinească condițiile:

  • Sunt restante de peste 270 zile de la scadență
  • Sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată companiei

5. Constituirea unui grup fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit

Companiile care au părțile sociale cel puțin 75% deținute de aceiași asociați, direct sau indirect, pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit.

Condiţia de deţinere de cel puțin 75% trebuie să fie îndeplinită pentru o perioadă neîntreruptă de un an, anterioară începerii perioadei de consolidare fiscală prevăzută.

De asemenea companiile trebuie să fie plătitoare de impozit pe profit.

Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit este de 5 ani.

Opţiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului.

Cererea se depune cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale. Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii.

Reprezentantul grupului fiscal depune o cerere la sediul ANAF de care aparține.

6. Tichete cadou acordate către persoane fizice în cadrul unor campanii de marketing

Firma care acordă tichete cadou către persoanele fizice trebuie să completeze o situație cu numele și prenumele persoanelor fizice care au primit tichetele cadou, CNP-ul și valoarea tichetelor cadou acordate.

Persoana fizică trebuie să semneze această situație în momentul în care primește tichetele.

Pentru premiile cu o valoare mai mare de 600 lei / persoană, compania trebuie să retină 10% X (valoarea cadoului/premiului - 600 ) și să-l plătească la bugetul de stat.

Impozitul reținut se declară în declarația 100 în luna următoare acordării bunului și în declarația 205 până la data de 31 ianuarie anul următor acordării.

Din motive tehnice (nu se poate reține 10% dintr-un cadou) companiile trebuie să calculeze impozitul prin metoda sutei mărite și să achite acest impozit la bugetul de stat.

7. Declarația Unică se depune până pe data de 25 mai 2021

Noul termen pentru Declarația Unică este data de 25 mai.

Aici găsești aplicația care te ajută să completezi Declarația Unică.

8. Testarea epidemiologică și vaccinarea angajaților sunt cheltuieli deductibile și nu se impozitează angajatul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • formular 230
    • Like 0
  • Liberty check icon
    birocratii s-au mutat la UE...
    pe cine lasa in loc...???
    platim Taxe sau renuntam la cetatenie...!
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult