Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Moise – profetul de pe smartphone trădat de tehnologie. Noroc că a fost doar o greșeală, nu un act deliberat

Aplicația Biziday

Experiența nefastă a lui Moise Guran cu cutremurul fake ne dă o imagine destul de înspăimântătoare despre puterea tehnologiei. Și cel mai grav, puterea tehnologiei folosită de oameni de încredere.

Pentru cine nu e în „bula” de net a lui Moise Guran, recapitulăm scurt: cunoscutul ziarist a lansat acum câteva luni pe piață aplicația Biziday, care oferă știri verificate, dar și un sistem de avertizare de cutremur. Astă seară, aplicația a luat-o razna și și-a anunțat abonații că va fi un cutremur iminent de 10 grade pe Richter. Citesc sumedenie de reacții pe net că abonații cu pricina au luat avertizarea în serios și au fugit cu copiii desculți în fața blocului sau s-au băgat pe sub mese și grinzi sau au început să sune disperați la rude. N-am putea spune că s-a creat panică majoră, dar după valul de înjurături revărsat asupra ziaristului ceva deranj a fost cu siguranță.

De ce s-a întâmplat asta? Pentru că lumea, abonații aveau încredere în Moise Guran. Printr-o muncă minuțioasă și grea timp de ani de zile, Moise și-a creat imaginea de jurnalist onest, responsabil, bine documentat, un lider de opinie care merita urmat. Știrile pe care le-a difuzat erau credibile, se verificau în timp și asta timp de ani buni de prestație pe mai multe canale media. Și atunci de ce nu ai crede și când spune Moise că vine cutremurul de 10 grade? Desigur, ideal ar fi fost ca abonații să nu pună în aceeași oală produsul jurnalistic al Moise, un produs creat și controlat de el, și produsul tehnologic al lui Moise, care ține de foarte mulți alți factori și aproape deloc de știința sa jurnalistică. Dar, emoția este întotdeauna primordială și lumea a alergat în fața blocului fără să stea pe gânduri.

N-am să-i fac vreo culpă lui Moise că a vrut să fie și ziarist și profet din clasa Mărmureanu în același timp. E opțiunea lui de carieră și probabil că ce a clădit ani de zile va pierde - sper doar parțial - din cauza unui server produs de chinezi pe vreun vapor. Mai mult mă înspăimântă puterea tehnologiilor când scapă din mâna oamenilor, chiar de bună credință. Dacă aplicația Biziday ar fi dat rateul peste, să spunem, 2-3 ani, când va fi câștigat poate un milion de abonați, iar aceștia, cu mecanismul încrederii acordat la Moise, ar fi intrat și acționat ca la panică am fi numărat cu siguranță victime absolut nevinovate.

Moise a greșit involuntar. Nu a vrut să producă panică. Dar, dacă acest mecanism de inflamare a minților oamenilor ar fi dezvoltat, pe același traseu în timp ca Moise Guran, de o entitate malefică?... Pare a nu fi greu deloc să produci un rău voit după ce ai obținut un capital de încredere.

PS. Nici nu vreau să mă gândesc ce efecte periculoase ar avea anunțarea unui mare cutremur cu 4 ore înainte de producerea sa, așa cum pretinde un viceprimar al Capitalei că va putea face în curând. Că alarma ar fi fake sau reală am avea mai multe victime înainte de cutremur decât după.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ”Printr-o muncă minuțioasă și grea timp de ani de zile, Moise și-a creat imaginea de jurnalist onest, responsabil, bine documentat, un lider de opinie care merita urmat.” Mulțumesc autorului pentru formulare. Cât am putut să râd....
    • Like 0
  • Pacat ca nu e functionar de stat.Se incadra perfect la abuzul in serviciu!
    • Like 0
  • check icon
    Și dl Guran și alții ar trebui să știe că tehnologia avertizării în caz de cutremur este pusă la punct de cîteva decenii, doar că nu a fost extinsă la scară de avertizare a întregii populații tocmai din cauză că produce panică, iar panica poate conduce la mai multe necazuri și la mai multe victime decît cutremurul în sine. Este și motivul pt care asemenea avertismente merg doar la instituțiile statului, pe circuit închis și este firesc să fie așa. Dovadă tocmai ce se spune în articol.
    Ce ar face Gigel ori Mărioara dacă află că va fi un cutremur mare peste 2 minute? Va intra în panică, vor intra și alții, se vor năpusti pe scările blocului, în lifturi, începe cutremurul, scările se prăbușesc (sunt cea mai fragilă parte a unei construcții), mor oameni... Oamenii fără educație seismică, în loc să fie calmi și să stea sub o grindă ori sub ceva solid, gen birou, se aruncă prostește pe scări, pe spațiul verde de lângă bloc, unde este f. posibil să le cadă ceva greu în cap și mor pe loc ori sunt grav răniți. Ca atare, dacă într-adevăr dl Guran a dorit așa ceva, o aplicație de avertizare, a dorit o prostie, dovadă ce spuneți că s-a întâmplat. Mă mir că simpaticul analist a fost în stare de o asemenea prostie. Apropo, scara Richter are maximum 9 grade, iar Mercalli 12. Deci 10 grade pe Richter este imposibil, cel mai mare cutremur consemnat în istorie și de care știm, este cel din Lisabona în urmă cu vreo 3 secole. După descrieri, se pare că a mers spre 9, deoarece aproape tot orașul a fost distrus.
    • Like 0
  • Articolul este de rahat cu ciocolata, din ala turcesc!
    • Like 3
    • @ Mazilu Cristi
      Si o sa opinez scurtut: 1. Moise e onest si profesionist in profesia sa. 2. Are si o mica aplicatie care livreaza o avertizare in caz de cutremur. 3. Aplicatiile se mai sctrica. 4. Exemplu: sunt rachete lansate de NASA care s-au stricat datorita aplicatiilor stricate. Sunt oameni care au murit in razboaie din cauza aplicatiilor stricate. Gasesti pe Google exemple, autorule de articol de rahat cu ciocolata. 5. La carma acestei tari sunt o sumedenie de penali, atat neprofesionisti in meseria lor, cat si neonesti. Iar ei au pe mana aplicatii si tehnologii muuuuult mai complexe si mai periculoase decat cea a lui Moise. 6. Eu, personal, prefer ca toate aplicatiile, indiferent de complexitatea lor, sa fie pe mana oamenilor ca Moise, chiar daca se strica, sunt necajit ca s-a intamplat in mandatul unui penal si nu in mandatul unui profesionist-onest. 7. Ce ma ingrijoreaza pe mine este: ca un articol de rahat cu ciocolata a aparut pe Republica, unde consider ca se scriu inca treburi de calitate. Ori Romania are nevoie de asa ceva si deci de solidarizarea a ceea ce mai e de calitate in Romania. Nu e nevoie de rahat cu ciocolata de la o publicatie precum Republica, ci de solidarizare si de sustinere la bine si la greu.
      • Like 4
    • @ Mazilu Cristi
      Nota: acest articol nu este o critica, ci o ironizare.
      • Like 1
  • Te-ai cam grabit cu articolul asta! Mai scrie unul in care il contrazici pe asta si declari ca hacker-ii l-au atacat pe Moise si fanii lui. Trebuie sa scrii in articolul ala si ceva despre teroristi.
    • Like 6
  • De ce și-ar instala cineva o astfel de aplicație? Exista exemple în care ea chiar a funcționat înaintea unui cutremur? Mai bine îmi instalez o pisică sau un câine în casă, cică animalele simt cutremurele înainte cu câteva minute.
    • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Cineva si-a instalat aplicatia si o are in continuare instalata pentru modul in care filtreaza stirile si trimite notificari pentru stirile considerate de aplicatie ca fiind importante pentru utilizatorul aplicatiei, pe baza profilului creat in timp. Mie mi se pare foarte utila aplicatia, din acest considerent.

      Alerta de cutremur e o optiune subsidiara, nu este scopul principal al aplicatiei.
      • Like 6
    • @ Cristian Radulescu
      Exista oameni care il lasa pe Guran sa le filtreze stirile? Foarte tare!
      • Like 1
    • @ Serban Maraciuc
      Inteleg ca partea cu "trimite notificari pentru stirile considerate de aplicatie..." egal pentru tine cu "trimite notificari pentru stirile considerate de Guran..."

      Sigur, aplicatia nu e pentru toata lumea, la fel cum nici jurnalistul Moise Guran nu e pe gustul tuturor, situatie pe care o accept ca fiind normala.
      • Like 1
    • @ Cristian Radulescu
      Cum sa lasi o aplicatie sa-ti filtreze stirile,indiferent cine o patroneaza? E greu discernamantul asta,asa ca-l lasam in seama altora,stiu ei mai bine.Cazi stire malaiata in gura lui natafleata,ti-o si mesteca inainte ca sa o digeri mai bine.Chiar ca-i profet Guran,e ca popii care filtreaza informatiile de la Dumnezeu.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Nu pot decit sa te invit sa o utilizezi ca sa intelegi cum functioneaza. Si, bineinteles, nu reiese de nicaieri ca, o data ce incepi sa utilizezi aceasta aplicatie, iti este interzis sa mai citesti stiri si pe alte cai sau din alte surse. :)
      • Like 2
    • @ Serban Maraciuc
      Foarte tare e ce-ai scris tu! Te provoc sa-mi numesti un singur portal, trust sau eu stiu ce care nu filtreaza stirile.
      • Like 2
    • @ Cristian Radulescu
      În principiu, cam asta face și Facebook doar că nu dă alerte de cutremure. La mai mare
      • Like 0
  • Am primit si eu alerta si pentru o fractiune de secunda am avut o strangere de inima. Dar, dupa ce m-am calmat, am realizat ca nu poate fi reala, nici prin magnitudine nici prin adancime. Mai mult, dand click pe alerta am fost trimis la link care nu exista sau nu functiona. Si mai mult, dupa cateva minute bune, am primit alerta din nou,ceea ce mi-a confirmat ca e un fals.
    • Like 8


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult