Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Pentru că statul e incapabil de aproape 30 de ani să construiască autostrada București - Brașov, premierul Tudose recurge la o soluție în premieră

Mașini--

Premierul Mihai Tudose a anunțat miercuri seară la Antena 3 că a discutat cu reprezentanții Băncii Mondiale cărora le-a solicitat ajutor tehnic pentru construirea autostrăzii București-Brașov, finanțarea lucrărilor urmând să fie asigurată de statul român.

„Am vorbit chiar ieri cu Banca Mondială pe mai multe proiecte. Nu m-am întâlnit cu Banca Mondială pentru a cere bani. Am solicitat ajutor tehnic. Vă dau un exemplu: autostrada București-Brașov. (...) Am vorbit cu Banca Mondială, am consfințit în weekend la partid, la alianță, să facem unitate de management-proiect sub conducerea lor, cu sprijinul lor tehnic și să începem să facem acest lucru”, a afirmat Mihai Tudose.

Șeful Executivului a estimat că în două-trei săptămâni la București vor veni experți din Banca Mondială cărora li se va pune la dispoziție un studiu de fezabilitate al autostrăzii București-Brașov, găsit „prin sertarele Ministerului Transporturilor”.

„Facem o echipă de suport și tot ceea ce înseamnă management de proiect să fie la un organism întreg la minte. Pe procedurile lor, cu specialiștii lor. Banii de la noi. Ei să fie managerul de proiect. Noi spunem: uite, asta e țara, ăștia sunt banii, noi vrem de aici până aici. Ei au spus că în maximum două-trei săptămâni vine echipa tehnică de suport în România. Între timp noi am găsit niște proiecte mai vechi.. . Știți că studii de fezabilitate avem să facem un drum până la Lună. Am găsit un proiect - care este prin sertarele din Ministerul Transporturilor - care mai are autorizația de mediu încă valabilă și pe care vrem să îl implementăm cât mai repede”, a adăugat premierul Mihai Tudose.

Șeful Guvernului a spus că proiectul prevede o autostradă cu două bezi. „Avem determinarea întregului guvern, a coaliției de guvernare, susținere parlamentară și a întregii populații”, a mai spus Mihai Tudose.

Întrebat în ce termen ar putea să fie gata noua autostradă, premierul a răspuns: „Dacă ar fi după mine, aș spune că aș vrea să fie gata ieri. Aștept echipa tehnică și vom vedea, ei sunt în măsură să ne spună doi ani, trei ani. Poate o să fie mai repede nu știu, să ne spună ei, având banii la dispoziție”.

Autostrada București-Brașov cuprinde tronsoanele București-Ploiești, (finalizat, cu excepția 3,3 kilometri la intrarea în București), Ploiești-Comarnic și Comarnic-Brașov.  Telenovela tronsonului Comarnic-Brașov - care ar elimina problemele de trafic de pe DN1 - cuprinde trei încercări de realizare prin concesiune, toate eșuate.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu are sprijinul intregii populatii pentru acest proiect. Pe al meu nu il are. Mi se pare ca tara are multe alte prioritati decat eficientizarea gratarelor de pe Valea Prahovei si a excursiilor de o zi la schi.
  • Like 1
 • Si cat e spaga pardon plata pt specialistii de la Banca Mondiala din banii nostri ai tuturor ???
  Primul alcoolist al tarii a decis pe banii nostri ai contribuabililor...
  Avem si noi un primar alcoolic in comuna, de 16 ani nu face nimic dar e votat ca da tuturor ajutoare sociale, iar cand ai nevoie de o stampila de la primarie te duci peste drum la carciuma.
  Lumea zice ca primim ce-am votat, da aia care nu am votat cu PSD-ul ce vina avem ???
  • Like 3
 • Ovo check icon
  N-am putea face așa cu întreaga țară? Adică miniștrii ăștia, gen Genunche, Laufer, Tudose, Mulguța, Mişa să se ocupe cu divertismentul pe la televiziuni, să facă, de exemplu, un concurs de idei trăznite numit "Discutate și uitate", iar de treabă să se ocupe niște experți de pe la banca mondială. Că ei oricum sunt total pe lângă. Am ajuns să îl regret pe Ponta, ceea ce nu credeam vreodată! Cred că ar fi mai bine așa. Oricum, mai rău nu are cum să fie. Pe ăștia chiar i-aș plati să NU facă nimic, ceva de genul : "luați de aici niște bani și mergeți voi și jucați-vă între voi mai încolo, să nu ne stricați țara, că și așa e vai de ea!"
  • Like 5
 • Va rog frumos... Hai sa terminăm cu autostrăzile turistice.... Pitești - Sibiu e cerută și așteptată de toată lumea și noi facem fix invers fata de orice rațiune economica.... Păcat!
  • Like 4
  • @ Florin Tudosie
   check icon
   Pitești-Sibiu NU este o autostradă turistică, turistic va rămâne actualul DN. România are nevoie de cel puțin 3 autostrăzi care să taie munții: Pitești-Sibiu e prima; a doua este Ploiești-Brașov; a treia prin Banat, Turnu Severin-Bîile Herculane-Timișoara. Nu mai vorbesc de București-Iași-Chișinău, cu ramificație la Suceava. Apoi autostrada Cluj-Suceava, că și acolo e tot România. Cam mult... În mod normal, dacă la nivelul anului 1990, am fi avut măcar 500 km de autostrăzi, astăzi am fi putut bifa măcar jumate din rest. Nu e chiar așa de simplu cum vi se pare dv., mai ales într-o țară marcată de interese locale mărunte și de îmbogățiri prin șmecherii.
   • Like 0
 • Pai ăștia parca erau cu Soros , ăla de vrea sa pună mâna pe tarisoara ! Asta nu dovedește decât , incompetenta partidului bolșevic .
  • Like 3
 • Foarte bine. Doar sa se construiasca repede autostrazile!
  • Like 3
 • Dragnea si-a pus soferul la CNAIR. Soferul lui Dragnea cred ca poate face o expertiza tehnica pe cinste, de ce nu este lasat sa isi arate competenta? Tot Oculta Mondiala si Camatarii Internationali trebuie sa munceasca in locul Guvernului Patriotilor si al Bunilor Romani.
  • Like 4
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  ...  • Like 0
 • check icon
  Vorbe... Banca Mondială și orice bancă finanțează proiecte, nu construiește ea străzi ori autostrăzi. Dacă premierul a la stadiul de vorbe, fără proiectul gata, este ca și cum ne-ar povesti despre primul român pe lună, care ar putea ajunge acolo peste un un an, peste 10 ani ori peste un secol.
  Altminteri, premierul e chiar simpatic, îmi este tot mai simpatic, îmi aduce aminte, nu știu de ce, de milițienii grași și bonomi din anii ’70 și ’80. Mici și țuică scrie pe chipul lor, că bere bună nu prea era pe vremea aia, o mai găseai pe la un restaurant la 8 lei sticla, bere poloneză și redegistă, mai ales.
  • Like 0
 • Anon check icon
  Aha, acum ne construieste Banca Mondiala autostrada. Pai nene Tudose, noi de ce va mai platim pe voi? Serios, de ce sa nu dam bani direct Bancii, ba sa o si lasam sa ne guverneze? Ca parca pe ce puneti voi mana numai in rahat (turcesc) se transforma, intai irositi bani in disperare, dupa care ii chemati pe altii sa va faca treaba. E bine ca o sa avem autostrada, dar prestatia voastra tot jalnica e. Apropo de sustinerea intregii populatii, sustinerea mea nu o aveti. Sunteti incompetenti "pana la Luna".
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult