Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Moment bizar cu Marcel Vela: „Sunt locuri la ATI! Cine v-a spus că nu sunt locuri la ATI?”

În timp ce managerii mai multor spitale din țară spun că nu mai au locuri la terapie intensivă pentru a interna bolnavii de Covid, ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut o reacție de neînțeles pe acest subiect.

Întrebat de jurnaliști despre situația paturilor ATI, Vela a replicat iritat: „Nu știu cine v-a spus, sunt locuri la ATI! Sunt locuri la ATI! Cine-a zis că nu sunt locuri la ATI?!”, a spus Vela.

Apoi s-a întors către șeful DSU, Raed Arafat, aflat lângă el, spunându-i: „Nu sunt locuri la ATI?! Sunt locuri la ATI!”

Raed Arafat a clarificat: „Deci, când spunem că nu sunt locuri la ATI în București înseamnă că în spitalele COVID din București nu mai sunt locuri de ATI. Când Timișoara spune că n-are locuri la ATI, înseamnă că n-are locuri la ATI. Plus că una e situația care a fost în starea de urgență, una e situația care este acum. În starea de urgență am avut medici detașați, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura pentru COVID, o parte din ei s-au întors la locul lor de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav și să-l trimitem în celălalt capăt al țării...”„Deci, când spunem că nu sunt locuri la ATI în București înseamnă că în spitalele COVID din București nu mai sunt locuri de ATI. Când Timișoara spune că n-are locuri la ATI, înseamnă că n-are locuri la ATI”.

La rândul său, jurnalistul a subliniat că se referea la locurile pentru pacienții cu COVID. „Așa vreau, să fiți foarte clar. Dumneavoastră vă referiți strict la COVID”, i-a răspuns Marcel Vela.

Secțiile pline de terapie intensivă din spitalele COVID  din București și Timișoara sunt însă o realitate de zile bune.

De asemenea, Marcel Vela a dorit să liniștească populația în legătură cu predicțiile din analiza făcută pentru Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență: „Studii alarmiste făcute de un institut din Londra sau specialiști de la vreo facultate cu renume mondial se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul cu tot ce se întâmplă cu studiile unora aplicabile în orice loc”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Hotarati-va odata cine si ce comunica. Toti isi dau cu parerea si ajung sa ne confuseze cu totul. Ne trebuie o singura sursa de comunicare oficiala si cam atat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult