Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Moment bizar cu Marcel Vela: „Sunt locuri la ATI! Cine v-a spus că nu sunt locuri la ATI?”

În timp ce managerii mai multor spitale din țară spun că nu mai au locuri la terapie intensivă pentru a interna bolnavii de Covid, ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut o reacție de neînțeles pe acest subiect.

Întrebat de jurnaliști despre situația paturilor ATI, Vela a replicat iritat: „Nu știu cine v-a spus, sunt locuri la ATI! Sunt locuri la ATI! Cine-a zis că nu sunt locuri la ATI?!”, a spus Vela.

Apoi s-a întors către șeful DSU, Raed Arafat, aflat lângă el, spunându-i: „Nu sunt locuri la ATI?! Sunt locuri la ATI!”

Raed Arafat a clarificat: „Deci, când spunem că nu sunt locuri la ATI în București înseamnă că în spitalele COVID din București nu mai sunt locuri de ATI. Când Timișoara spune că n-are locuri la ATI, înseamnă că n-are locuri la ATI. Plus că una e situația care a fost în starea de urgență, una e situația care este acum. În starea de urgență am avut medici detașați, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura pentru COVID, o parte din ei s-au întors la locul lor de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav și să-l trimitem în celălalt capăt al țării...”„Deci, când spunem că nu sunt locuri la ATI în București înseamnă că în spitalele COVID din București nu mai sunt locuri de ATI. Când Timișoara spune că n-are locuri la ATI, înseamnă că n-are locuri la ATI”.

La rândul său, jurnalistul a subliniat că se referea la locurile pentru pacienții cu COVID. „Așa vreau, să fiți foarte clar. Dumneavoastră vă referiți strict la COVID”, i-a răspuns Marcel Vela.

Secțiile pline de terapie intensivă din spitalele COVID  din București și Timișoara sunt însă o realitate de zile bune.

De asemenea, Marcel Vela a dorit să liniștească populația în legătură cu predicțiile din analiza făcută pentru Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență: „Studii alarmiste făcute de un institut din Londra sau specialiști de la vreo facultate cu renume mondial se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul cu tot ce se întâmplă cu studiile unora aplicabile în orice loc”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Hotarati-va odata cine si ce comunica. Toti isi dau cu parerea si ajung sa ne confuseze cu totul. Ne trebuie o singura sursa de comunicare oficiala si cam atat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult