Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Monica Dudau, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare: „Vedem din propriile studii că 31% dintre proprietari ajung sa regrete achiziția locuinței, comparativ cu 20%, media la nivel european”

Index T.R.A.I.

Alegerea locuinței este, în cele mai multe cazuri, cea mai importantă decizie a unei familii. Este o hotărâre care se ia după multe vizionări, anunțuri citite, vizite la dezvoltatorii imobiliari, drumuri la bancă, studierea cartierului și împrejurimilor. „Indexul T.R.A.I. va porni cu siguranță o discuție despre calitatea vieții în cartierele din România. El poate fi un instrument pentru autorități, dezvoltatori, comunități și nu numai, care le poate ghida deciziile pe mai departe. Este unul din cele mai mari studii despre locuire, cu relevanță la nivel de cartier, așa că suntem de părere că mai multă transparență poate doar să ajute. De asemenea, dacă cererea pentru un cartier cu un nivel mai jos de calitate a vieții va scădea ca urmare a transparenței pe care o aducem pe piață, motivația să se schimbe ceva în acele cartier va trebui să crească”, spune Monica Dudau – Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare, într-un interviu pentru Republica.ro.

Indexul T.R.A.I. măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat), datele fiind extrase din resurse precum Google Places, Airly, Google Traffic și respectiv Storia.ro. 

Acest material are o componentă comercială, este realizat cu sprijinul Storia.ro & OLX Imobiliare.

Interviul pe larg, mai jos. 

Cum a apărut ideea indexului T.R.A.I.?

Indexul T.R.A.I. a apărut din dorința noastră, a celor de la Storia.ro, să contribuim la decizii imobiliare mai informate. Vedem din propriile studii că 31% dintre proprietari ajung sa regrete achiziția comparativ cu 20%, media la nivel european. Deci, deși e un proces complex și complicat, ne pregătim totuși insuficient pentru el.

Iar aici vrem și noi să venim în ajutorul cumpărătorilor și chiriașilor - pe lângă faptul că au la un loc aproape 200.000 de anunțuri imobiliare, pe Storia.ro, vrem să-i ajutăm să ia o decizie mai bună imobiliară prin toate funcționalitățile noastre de produs și prin inițiativele noastre de comunicare.

T.R.A.I. este una dintre aceste inițiative. Este un index de calitate a vieții la nivel de oraș și de cartier. Știm că locația e primul criteriu când ne căutăm o locuință, dar nu avem date relevante despre toate cartierele din România. De regulă, ne bazăm pe opinii subiective ale cunoscuților noștri care au stat sau stau acolo, dar nu avem suficiente informații obiective. Iar aici intervine T.R.A.I., încercând să prezinte cât mai corect adevărata față a cartierelor din România. 

Cum poate indexul T.R.A.I. să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea nivelului de trai din cartierele din România?

Indexul T.R.A.I. va porni cu siguranță o discuție despre calitatea vieții în cartierele din România. El poate fi un instrument pentru autorități, dezvoltatori, comunități și nu numai, care le poate ghida deciziile pe mai departe. Este unul din cele mai mari studii despre locuire, cu relevanță la nivel de cartier, așa că suntem de părere că mai multă transparență poate doar să ajute. De asemenea, dacă cererea pentru un cartier cu un nivel mai jos de calitate a vieții va scădea ca urmare a transparenței pe care o aducem pe piață, motivația să se schimbe ceva în acele cartier va trebui să crească.

Ce criterii și indicatori sunt luați în considerare în calcularea indexului T.R.A.I.?

În acest moment, indexul T.R.A.I. este compus din 4 sub-scoruri și se calculează la nivel de cartier. Subscorurile sunt trafic, repere, calitatea aerului si imobiliare. Acestea le evaluăm, de la 0 la 100, unde scorurile mai apropiate de 100 sunt cele mai bune. Subscorurile au toate o importanță egală, deci pentru scorul T.R.A.I. calculăm media lor.

Referitor la Trafic – aici sunt prelucrate date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Un scor ridicat indică o mai mare fluiditate a traficului în cartierul ales. Datele sunt luate de la Google Traffic.

Referitor la Calitatea aerului – senzorii Airly monitorizează constant calitatea aerului, pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat, cu atât te bucuri de un aer mai curat în zona selectată.

Iar Costul pe m2 – calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel de țară. Datele sunt luate de pe propria platformă, Storia.ro.

Sub-scorul Repere – indexează totalitatea punctelor de interes dintr-o anumită zonă/ metru pătrat. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât cartierul beneficiază de mai multe magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile. Datele sunt luate de pe Google Places.

Noi vedem însă indexul T.R.A.I. ca un organism în dezvoltare, astfel că în acest moment colectăm date de percepție despre încă aproape 20 de criterii, chestionar care poate fi completat aici.

Care sunt avantajele utilizării indexului T.R.A.I. în căutarea unei locuințe în cartierele din România?

Cu ajutorul indexului, pornim la drum ceva mai informați și rezolvăm cel puțin problema alegerii cartierului în care să ne mutăm. Bineînțeles, o decizie imobiliară e mai complexă de atât. Locația e doar primul pas. Ca să putem ajuta și cu următorii pași, am lansat inițiativa Drumul inteligent spre acasă, o serie de analize de piață și studii prin care ne propunem să contribuim la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.

Cât de important este ca fiecare dintre noi să împărtășim criteriile noastre de căutare (platformă participativă) atunci când avem această ocazie, pentru a participa la construirea unui instrument care să fie utilizat de cei care-și caută o locuință?

Cred că merită să ne gândim la propriul nostru proces de căutare a unei locuințe. E unul extraordinar de complex, plin de confuzie, incertitudine și teama că am putea lua decizia greșită. E totuși cea mai mare decizie financiară din viața celor mai mulți oameni. Ajungem să cerem părerea celor din jur despre locația viitoarei locuințe, dar de multe ori primim opinii contradictorii, pe care nu știm cum să le împăcăm. Acum avem puterea numerelor mari, a relevanței statistice, care să-ți dea certitudine că faci alegerea cea bună.

Ce diferențiază indexul T.R.A.I. dezvoltat de STORIA.ro de alte sisteme sau evaluări similare existente pe piață? (intern/ internațional).

Nu am identificat alte proiecte care să ofere atât date obiective, cât și date subiective despre cartierele din România, cu relevanță statistică, deci indexul T.R.A.I. e un proiect unic.

Care sunt cartierele din București și Cluj care au primit cele mai mari scoruri în funcție de indicele TRAI?

În acest moment, pe platformă avem în top, în București, cartierele Aviatorilor, Primăverii și Piața Victoriei. În Cluj-Napoca, vedem în top cartierele Centrul Vechi, Andrei Mureșanu și Gruia. Acestea sunt însă datele bazate pe cei 4 indicatori T.R.A.I. implementati întâi pe platformă - trafic, repere, imobiliare, aer. Urmează să integrăm și datele de percepție de la utilizatori în următoarele luni, astfel că topurile se vor schimba, cu siguranță.

Există exemple în care indexul T.R.A.I. a avut impact în procesul de căutare a unei locuințe sau în luarea deciziilor imobiliare?

Indexul e la început de drum, a fost lansat în octombrie și deja a fost folosit de peste 700.000 de oameni. Nu aș putea însă momentan să dau un exemplu concret în care indexul T.R.A.I. a schimbat decizia de achiziție a cuiva, dar cu siguranță am influențat părerile câtorva oameni și o vom face cu atât mai mult pe măsură ce adăugăm tot mai multe date relevante pe platformă.

Cum plănuiți să dezvoltați pe mai departe indexul T.R.A.I.? (extindere în România, adăugare de noi feature-uri etc).

În primul rând, adăugăm cartiere noi permanent. Proiectul îl vedem ca un organism viu, care va crește în timp și va deveni și mai util pentru cumpărători și chiriași.

Cum spuneam, în acest moment, noi definim nivelul de trai ca fiind o medie a celor 4 criterii - fluiditatea traficului, numărul de puncte de interes, calitatea aerului și prețurile imobiliarelor. Dar realitatea e că subiectul calității vieții e mai vast de atât, suntem perfect conștienți, și tocmai de aceea, ne și propunem să dezvoltăm mai departe indexul, adăugând noi criterii. Cheia este însă să identificăm acele criterii cu cel mai mare impact în bunăstarea noastră, dar și pentru care există surse de date credibile la nivel de cartier. În acest sens, îi încurajez pe cititori să completeze chestionarul T.R.A.I. și să își spună părerea despre cartierul în care locuiesc. Părerea lor poate fi de ajutor pentru cei care se gândesc să se mute acolo.

De asemenea, ne propunem să dezvoltăm rapoarte pe baza datelor din indexul T.R.A.I., care să reflecte imaginea din cartierele din România pe perioade mai lungi de timp.

Și, bineînțeles, ne dorim ca platforma să fie folosită de cât mai mulți oameni, așa că vom continua să o promovăm pe termen lung.

Așa că vă încurajez să urmăriți Storia.ro pe mai departe, povestea T.R.A.I. nu se încheie aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Important ar fi in aceasta evaluare sa se aibe in vedere si calitatea oamenilor din aceel cartier, oras si mai ales a vecinilor, gradul lor de civililizatie... dar care cred ca e foarte greu de estimat si de luat in calcul.
    • Like 0
  • Nume check icon
    O initiative buna care aduce putin claritate referitor la calitatea vietii in Romania. Cateve aspecte:
    - as fi foarte atent la indicele de perceptie. Un bucurestean cu bani care sta in buricul targalui in Primaverii sau Cartierul Francez interesat in imagine va spune ca traieste in paradis, dar in realitate, cel putin Cartierul Francez arata ca o favela de campie
    - Deasemenea faptul ca in jurul meu am de toate la o distanta mica inseamna ca este un indice bun? Poate in Bucuresti ca distantele sunt mari si traficul infernal. Dar in alte orase, in afara de Cluj ca acolo toate sunt perfecte, acest lucru este un indice bun considerand ca supermarket-urile, spitale, locuri de recreere sunt usor accesibile cu orice fel de mijloace de transport, inclusiv cele in comun?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult