Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Monitorizarea sarcinii înseamnă monitorizarea a doi pacienți, mama și copilul. Cum poate sprijini abonamentul medical o viitoare mamă și ce beneficii oferă după naștere

mama si bebelus

Foto: Getty Images

Maria trecea prin cea mai fericită perioadă a vieții ei de până atunci. În mai puțin de două săptămâni avea să aducă pe lume copilul mult dorit. ­Sarcina decurgea normal, cu excepția unui risc de preeclampsie, descoperit la controalele regulate la medic, la care se ducea cu sfințenie, mai ales că multe dintre analize și investigații erau incluse în abonamentul la serviciile medicale pe care îl avea.

Când medicul care îi urmărea evoluția sarcinii a anunțat-o că riscul bolii de care se temea cel mai mult s-a concretizat într-o afecțiune reală, viitoarea mamă a simțit cum îi fuge pământul de sub picioare. Știa că singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea, deși era încă devreme pentru viitorul bebeluș.

„Toate analizele repetate - le-am făcut de mai multe ori, ca să mă asigur - ne spuneau că, în următoarele zile ale sarcinii, starea gravidei se va decompensa și va urma o hipertensiune declanșată în sarcină, probabil cu preeclampsie, o boală care din păcate afectează și mama și fătul. Singurul tratament viabil în aceste cazuri este scoaterea plancentei, deci nașterea copilului”, explică Dr. Alin Alexandru Stan, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MedLife.

După ce a evaluat situația, sarcina avea 36 - 37 de săptămâni, încă nu era la termen, dar toate elementele spuneau că în următoarele zile va urma un episod de preeclampsie și ținând cont că femeia dorea să nască natural, doctorul a luat hotărârea să declanșeze nașterea.

Maria a avut bucuria să aducă pe lume un copil sănătos, evitând totodată o afecțiune pe care medicii o consideră destul de gravă în sarcină.

Monitorizarea continuă de care a avut parte, pe baza principalelor analize și investigații paraclinice recomandate pe durata sarcinii, unele în regim de gratuitate, iar altele cu discount, incluse în abonamentul medical, a făcut ca pericolul în care se aflau mama și fătul să fie înlăturat, iar povestea să fie una fericită.

Analizele și consultațiile cuprinse în abonamentul medical facilitează monitorizarea parcursului normal al unei sarcini

România este pe primele locuri în Europa în ceea ce privește numărul sarcinilor cu probleme, numărul nașterilor premature și complicațiile post-naștere, conform datelor oficiale din rapoartele INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) și Eurostat. Potrivit statisticilor Eurostat, în 2019, România a înregistrat a doua cea mai mare rată a mortalității infantile, de 5,8 la mia de nou născuți, fiind depășită la nivelul UE doar de Malta.

Rata mortalității infantile, în Uniunea Europeană (sursa Eurostat, 2019)

Un raport INSP din septembrie 2021 constată o pondere ridicată a malformațiilor congenitale grave care nu au fost depistate în perioada intrauterină, și care au dus la deces, și de asemenea un număr crescut și o pondere mare de afecțiuni respiratorii, considerate decese evitabile.

Concret, ponderea cea mai mare este deținută de afecțiuni în perioada perinatală (39,5% din decesele infantile), urmată de decese prin boli ale aparatului respirator (23,6% din decesele infantile) și malformații congenitale (21,4% din decesele infantile). O pondere destul de ridicată este deținută și de leziuni traumatice (4,4% din decesele infantile).

Structura mortalității infantile pe clase de boli în România, în anul 2019

Tocmai de aceea, accesul rapid la consultații și analize pentru monitorizarea sarcinii are un rol esențial, contribuind la urmărirea atentă a sarcinii și diagnosticarea din timp a eventualelor afecțiuni.

„Cele mai multe analizele și consultații – principalele fiind cuprinse în abonamentul pentru servicii medicale - au rolul de a monitoriza că sarcina are un parcurs normal. Mai exact, monitorizarea sarcinii înseamnă monitorizarea a doi pacienți, mama și copilul, scopul fiind acela ca echipa medicală să se asigure că ambii au o evoluție normală. În plus, prin efectuarea acestor controale și analize regulate se urmărește depistarea preventivă a anumitor probleme care ar putea apărea, pentru a lua toate măsurile necesare. Dacă pacienta gravidă prezintă anumite anomalii preexistente, există riscuri suplimentare, tocmai de aceea investigațiile au un rol esențial”, explică Dr. Alin Alexandru Stan.

Abonamentele medicale sunt un instrument prin care femeile însărcinate reușesc să beneficieze de asistență medicală pre și post natală (consultații, examene de laborator, ecografii). Prin intermediul lor, pacientele, alături de medic, pun bazele unei rutine, a unui program de monitorizare. Efectuarea la timp a examinărilor, le ajută, în definitiv, pe viitoarele mămici, să știe că totul este sub control și să se bucure de această perioadă unică din viața lor.


„Sarcina este o perioadă fericită, însă aduce multe schimbări, de multe ori fiind asociată și cu sentimente de pierdere a controlului și anxietate. Femeia gravidă are nevoie de siguranță. Foarte importante sunt accesul la informații pertinente și la asistența medicală de calitate. Acest lucru este facilitat de abonamentele medicale și de o comunicare constantă cu medicul curant. Abonamentul medical permite ca întregul proces de urmărire a sarcinii (controale și analize, pre și post natal) să aibă o continuitate și o unitate. Toate informațiile despre un caz sunt ușor de centralizat și de urmărit de către medic. Pacienta are acces ușor la programări și analize, economisind timp și bani”, punctează Dr Alin Alexandru Stan, care subliniază importanța unei comunicări cât mai transparente între pacient și doctor.

Și în perioada post natală, abonamentul este un instrument util. În general, în cazul sarcinilor normale, mamelor le sunt recomandate câteva noi investigații - ele trebuie să meargă la o consultație ginecologică la o perioadă de 6 – 8 săptămâni de la naștere, iar analizele uzuale recomandate sunt hemoleucograma, siderimia, TGO, TGP, TSH, precum și analizele de secreții vaginale și un test Papanicolau. Toate acestea sunt în general cuprinse în abonamentul medical, gratuit sau cu discount în funcție de pachet. Totodată, unele abonamente medicale includ și consultații de pediatrie sau neonatologie, astfel încât viitorii părinți să poată verifica starea de sănătate a bebelușului lor, în primele luni de viață.

Abonamentele medicale aduc o economie în bugetul familiei

Ținând cont de complexitatea și numărul mare al serviciilor de care o gravidă are nevoie pe tot parcursul acestei perioade, abonamentele medicale sunt și un instrument care contribuie la eficientizarea bugetului familiei, prin gratuitățile și discounturile de care pacientele beneficiază.

Spre exemplu, doar în cazul consultațiilor, care, potrivit recomandărilor medicilor trebuie efectuate lunar, cu ajutorul abonamentului medical poate fi efectuată o economie de minimum 1.800 de lei, dacă ne raportăm la o singură consultație pe lună, la prețul de 200 de lei consultația. 

Un alt serviciu foarte accesat de gravide este reprezentat de ecografii. Cu ajutorul abonamentului medical, o gravidă poate economisi minimum 2.200 de lei - la un număr 3 ecografii 4D, una pe trimestru.

Dincolo de serviciile specifice pentru perioada sarcinii, o gravidă poate efectua în această perioadă și alte tipuri de investigații care sunt acoperite de abonament - de exemplu consultații la alte specialități medicale -, pentru o monitorizare completă a stării de sănătate. De asemenea, unele abonamente includ și reduceri la pachetele de nașteri.

„Femeile însărcinate reprezintă unii dintre cei mai activi pacienți, care necesită o monitorizare amănunțită și constantă, pe parcursul celor 9 luni. Ca urmare a numărului mare de servicii medicale pe care o gravidă trebuie să le efectueze, rezultă și utilitatea abonamentului medical pentru această categorie de pacienți. Abonamentul asigură asistență pre și post natală, care se materializează în servicii cu discount sau gratuite, ceea ce încurajează gravida să vină la medic, să își formeze o rutină, având în același timp avantajul unei economii”, potrivit reprezentanților PALMED, principalul promotor ce susține furnizorii privați de servicii medicale din România.

În ultimii ani, peste 50.000 de femei însărcinate au beneficiat de servicii specifice sarcinii. Datele provin de la principalii furnizori privați din România, iar cifra este mult mai mare dacă ar fi luați în calcul și furnizorii locali, cabinetele medicale individuale și operatorii de talie mică și medie.

Acest articol face parte din demersul de informare PALMED cu privire la impactul și beneficiile abonamentelor medicale pentru populația din România.

Abonamentele medicale sunt cel mai eficient și accesibil instrument de prevenție în sănătate, care ajută la identificarea la timp a eventualelor afecțiuni și la tratarea lor rapidă, cu un consum financiar și emoțional mai mic.

Serviciile din cadrul abonamentelor pot fi accesate la nivel național, prin intermediul furnizorilor de servicii private de sănătate, dar și online, prin platformele de consultații la distanță dezvoltate de aceștia. Pentru a afla toate detaliile, intră pe http://www.abonamentmedical.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult