Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Morgan Stanley: Economia mondială își va reveni până la finalul anului. Previziuni pentru o recesiune „adâncă dar scurtă”

morgan stanley -

Foto Gado Images / ddp USA / Profimedia

Economia globală se află într-un nou ciclu de expansiune, iar producția ar putea reveni, până în ultimul trimestru, la nivelurile de dinaintea crizei provocate de coronavirus, potrivit economiștilor Morgan Stanley. 

Reprezentanții Morgan Stanley previzionează însă că 90% dintre țări vor înregistra anul acesta recesiune, dar susțin că, deși va fi una profundă, aceasta va fi de scurtă durată - „sharp but short” -, iar recuperarea va fi una „în V”, consideră reprezentanții Morgan Stanley, scrie Bloomberg.

Economiștii se bazează în previziunea lor pe stimulii fiscali și financiari oferiți de guvernele și adaugă că în scenariul lor au asumat un al doilea val al epidemiei, care ar putea lovi până în toamnă, însă acesta „va putea fi gestionat doar cu carantine selective, locale”. Însă adaugă că „în cel mai pesimist scenariu, am luat în calcul reintrarea în carantină strictă, situație în care nu vom mai vorbi despre o recuperare rapidă, ci despre o a doua cădere economică, în W” , se mai arată în nota Morgan Stanley. 

Pe de altă parte, Stephen Roach, fost președinte Morgan Stanley pentru zona Asia, a declarat la CNBC că peisajul valutar internațional se schimbă fundamental, pe fondul deficitelor uriașe pe care guvernul Statelor Unite le va avea în actuala criză, scrie Biziday.

“Economia Statelor Unite avea oricum dezechilibre serioase, cronice. În același timp, America se îndepărtează de globalizare și încearcă să se decupleze de la restul lumii, iar aceasta este o combinație letală”, a spus Stephen Roach, care crede că în următorii doi ani moneda americană va pierde până la 35% în fața altor valute importante.

În ultimii ani dolarul s-a apreciat față de celelalte valute, inclusiv față de euro, dar pierde teren de mai bine de o lună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon