Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Morgan Stanley: Economia mondială își va reveni până la finalul anului. Previziuni pentru o recesiune „adâncă dar scurtă”

morgan stanley -

Foto Gado Images / ddp USA / Profimedia

Economia globală se află într-un nou ciclu de expansiune, iar producția ar putea reveni, până în ultimul trimestru, la nivelurile de dinaintea crizei provocate de coronavirus, potrivit economiștilor Morgan Stanley. 

Reprezentanții Morgan Stanley previzionează însă că 90% dintre țări vor înregistra anul acesta recesiune, dar susțin că, deși va fi una profundă, aceasta va fi de scurtă durată - „sharp but short” -, iar recuperarea va fi una „în V”, consideră reprezentanții Morgan Stanley, scrie Bloomberg.

Economiștii se bazează în previziunea lor pe stimulii fiscali și financiari oferiți de guvernele și adaugă că în scenariul lor au asumat un al doilea val al epidemiei, care ar putea lovi până în toamnă, însă acesta „va putea fi gestionat doar cu carantine selective, locale”. Însă adaugă că „în cel mai pesimist scenariu, am luat în calcul reintrarea în carantină strictă, situație în care nu vom mai vorbi despre o recuperare rapidă, ci despre o a doua cădere economică, în W” , se mai arată în nota Morgan Stanley. 

Pe de altă parte, Stephen Roach, fost președinte Morgan Stanley pentru zona Asia, a declarat la CNBC că peisajul valutar internațional se schimbă fundamental, pe fondul deficitelor uriașe pe care guvernul Statelor Unite le va avea în actuala criză, scrie Biziday.

“Economia Statelor Unite avea oricum dezechilibre serioase, cronice. În același timp, America se îndepărtează de globalizare și încearcă să se decupleze de la restul lumii, iar aceasta este o combinație letală”, a spus Stephen Roach, care crede că în următorii doi ani moneda americană va pierde până la 35% în fața altor valute importante.

În ultimii ani dolarul s-a apreciat față de celelalte valute, inclusiv față de euro, dar pierde teren de mai bine de o lună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult
sound-bars icon