Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Morţii nu sunt lăsaţi să doarmă în pace. Cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat

cimitir vandalizat

Foto: Facebook Silviu Vexler

Odihnă veşnică! Dormi în pace! Requiescat in pace! Béke poraira! Rest in peace! Repose en paix! Ruht in Gott! – toate aceste inscripţii funerare au în comun verbul a se odihni. Dorinţa celor vii care i-au îngropat pe cei dragi este ca, la capătul unei vieţi frământate, aceştia să-şi găsească, în sfârşit, liniştea, odihna, să-şi doarmă netulburaţi somnul de veci. Este o năzuinţă comună exprimată de oameni, indiferent de naţionalitate şi confesiune.

Cimitirul este un loc al reculegerii şi meditaţiei, iar când păşim printre morminte trebuie s-o facem plini de respect şi de smerenie, cu gândul la cei care-şi dorm somnul de veci în liniştea ţintirimului, dar şi la noi, cei care în viitor ne vom întoarce în ţărână aşa cum ne este scris tuturor.

E trist şi revoltător că odihna veşnică a celor îngropaţi în cimitirele evreieşti din România este tulburată periodic de răufăcătorii care sparg, răstoarnă şi vandalizează pietrele tombale.

Doar în ultimii patru ani au avut loc vandalizări, distrugeri şi profanări de morminte în cimitirele evreieşti din: Bucureşti, Şoseaua Giurgiului, (aprilie 2017), Reghin (octombrie 2017), Huşi (aprilie 2019), Botoşani (iulie 2019) şi cel mai recent, la Ploieşti (în noaptea de 2/3 iunie 2021).

De fiecare dată Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a protestat, presa a semnalat, poliţia a investigat şi, de fiecare dată – ca un făcut – făptaşii au fost câţiva adolescenţi turbulenţi, cu vârsta cuprinsă între 9(!) – 16 ani, adeseori aflaţi sub influenţa alcoolului care (fiind minori) nu pot suferi rigorile legii (Art. 383, Codul Penal).

Nu am cunoştinţă să se fi făcut investigaţii mai amănunţite pentru a afla anturajul acestor tineri, cine i-a instigat la aceste acte de vandalism comise tocmai în cimitirele evreieşti. Nu am cunoştinţă să se fi luat măsuri pentru a preîntâmpina astfel de fapte revoltătoare. Nu am auzit ca şcoala sau biserica creştină să-şi fi ridicat glasul împotriva unor astfel de acte reprobabile (adolescenţii erau de obicei de vârstă şcolară) şi nici să se fi întreprins vreo acţiune educativă. Se pare că vandalizarea periodică a cimitirelor evreieşti din România este o… fatalitate care are loc (cel puţin) din doi în doi ani. Pentru că, nu-i aşa, minorii turbulenţi vandalizatori nu pot fi opriţi!

Aştept rezultatele cercetărilor de la Ploieşti. Să îndrăznesc să sper că de astă dată lucrurile vor fi diferite?

Articol preluat de pe baabel.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua! Tinerii in cauza nu cred ca frecventeaza cursurile unei scoli, dar cred ca parintii ar trebui sa raspunda pentru faptele lor. Oricum aceeasi problema exista si in celelalte cimitire( Viisoara- Ploiesti)
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult