Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Moștenirea regimului Dragnea. Libertatea de a ne alege închisoarea

Liviu Dragnea la ICCJ-

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Senzația pe care ne-o lasă tot mai des puterea actuală este că suntem prizonierii ei în propria țară. Indiferent că trăim în granițele României sau în afara ei, senzația că suntem captivi într-un țarc care se micșorează și ne sufocă este din ce în ce mai acută. Şi că efortul pe care trebuie să-l facem ca să ne eliberăm este tot mai mare, pe măsură ce ne simțim tot mai vlăguiți.

Ceea ce fac cei care au confiscat statul nu are nimic de-a face cu guvernarea sau cu reprezentarea țării. Binele efemer pe care l-a oferit unora dintre concetățeni este răsplata aruncată cu dispreț pentru tăcere și complicitate și care se va întoarce înzecit împotriva noastră, a tuturor.

Această rețea lipsită de orice ideologie, de orice valoare și de orice crez a capturat pentru scopurile sale de jefuire valorile pe care stă o societate: ei sunt „buni români”, ei sunt „patrioți”, ei sunt „credincioși”, ei sunt „drepți” si „victime”. Ne descoperim, fiecare pe unde suntem, implicați sau nu în viața politică, lucrând pentru cei mai oropsiți dintre noi (bolnavi, bătrâni, orfani) sau reprezentând țara prin lumea largă ori pur și simplu alungați din țară, ne descoperim deci cu toții ca fiind trădători, securiști, vânduți, fără să fi făcut o singură faptă rea în viața noastră. Cei mai curajoși dintre noi care au intrat în politică, oameni cinstiți și cel mai adesea simpli, sunt acoperiți de lături zi de zi, sunt numiți în fel și chip în indiferența generală a unei societăți parcă lobotomizate.

Ne-au confiscat prezentul, intoxicând și deturnând orice dezbatere publică, obligându-ne zi de zi să le privim chipurile hidoase, prostia fudulă și imoralitatea completă, să-i auzim debitând cele mai mari inepții despre țară, despre noi și despre lume.

Ne-au confiscat viitorul, îndatorând România pentru decenii, obligându-ne copiii să le plătească dezmățul de azi, averile lor monstruoase și ferite de ochii lumii. În 2050, când copiii noștri vor avea 40 sau 50 de ani, ei vor trebui să plătească ratele furtului și dezastrului de azi.

Ne-au confiscat legea și dreptatea și le-au întors pe dos: după ce au sărăcit vreme de 30 sau 40 de ani această țară, după ce au furat și ultimul șurub, și ultimul euro din fondurile europene, și ultimul copac din pădure, tot ei sunt cei drepți și inocenți, iar noi toți ceilalți suntem vinovați și amenințați în permanență de spectrul unei condamnări. Vedem deja cum cei care au îndrăznit să li se opună sunt umiliți și târâți în fața unei pseudo-justiții pe care au inventat-o ca să se salveze și ca să-i anihileze pe cei care nu le convin.

Ne-au confiscat valorile, sentimentele, idealurile. Ei fac paradă în modul cel mai obscen și ipocrit de sentimentele lor la televiziunile lor în fața publicului lor, vorbind despre binele lor și despre adevărul lor. Iar când noi le-am revendicat pe ale noastre, am fost bătuți, gazați, amendați, târâți prin tribunale.

Ne-au confiscat Biserica și credința, i-au transformat pe preoți în slugi politice și i-au făcut să propovăduiască ura în numele Dumnezeului lor chip cioplit.

Ne-au confiscat imaginea României și prestigiul ei internațional și l-au plimbat prin hoteluri de lux și pe la sindrofii politice de prost gust, batjocorind munca de 50 de ani a poporului român.

Acum vor să ne confiște, așa cum ne așteptam de la niște hoți patologici, și alegerile. Au furat semnături, au sabotat orice inițiativă, au blocat orice formă de dezbatere. Vor acum să se asigure că nu vom putea vota și că nu-și vor pierde privilegiile unice.

Nouă ce ne-a mai rămas din țara asta? Peisajul? Mormintele părinților? Speranțele?

Credeți că mai putem salva ceva doar ieșind la vot? Credeți că ne mai putem salva ca popor? Sau fuge fiecare unde poate? Ne putem aduna puțin, pentru o ultimă revoltă înainte de ne declara înfrânți pentru zeci de ani?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din nefericire a fost confiscat si bunul simt traditional al unor romani care au fost influentati vazand ca oameni importanti pot injura sau folosi diverse obscenitati fara a fi trasi la raspundere, ca pot abuza de anumite situatii pentru ca ei "pot"
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Dragnea & Comp.a ajuns la guvernare votat . Întrebații votanți lui.Să vedeți ce răspund.
  • Like 0
  • @ Dorin
   „Votat” mai ales de absenteiști. Că voturile iubitorilor de PSD au fost sub 3 milioane, dar n-au avut competitori reali. Absenteiștii ce răspund?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Dorin check icon
   Tac și înghit. Indiferența se plătește.Scump.
   • Like 0
 • Foarte bine spus, articolul dumneavoasta este o imagine fidela a politicii din Romania si scoate in evidenta campionul imoralitatii, care e reprezentat de lupta dintre catolici si ortodoxi, si folosirea acestei diferente in scop electoral. Asta da perversitate politica.

  Adica Dragnea este moral de la Dumnezeu, de la mama natura si orice face este bine, ca el e ortodox, american, politicean, afacerist, fiu de politai. Aici forma de manifestare politica egalizeaza pe cea de nazist, terorist, burghez (Burghezul Gentilom a lui Moliere, este de fapt rolul lui Dragnea), idiot, monarhist, de tot ceea ce comunismul respingea, si printr-o psihologie inversa, Dragnea face reclama stangii, dovedind cea mai perversa forma de politica, mai machiavelica prin atentatul la integritatea dreptului de proprietate intelectuala, decat jihadul islamist, macar aia o fac pe fata.
  • Like 1
 • Alien check icon
  De ce vorbim de "mostenire"? Ce, regimul respectiv s-a dus deja si nu stim noi?
  • Like 0
  • @ Alien
   Regimul radioactiv, sau mai bine zis Cernobalul Romanesc, cam asa suna acest regim, prin comportament, dialectica si politica.
   • Like 2


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult