Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Moștenirea unei mari soprane. La ani distanță, nepoata care i-a urmat drumul lansează în memoria ei un cântec emoționant

Maria Procopenco

Foto: Facebook Maria Procopenco

Maria Procopenco este o soprană lirică din Republica Moldova. De la o vârstă fragedă, a început să studieze vioara și pianul, așa că a fost mereu înconjurată de muzică clasică și instrumente muzicale. A avut plăcerea de a-și face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, specializarea Dirijat Coral, ca mai apoi să studieze canto clasic la Conservatorul din București. În prezent, face parte din Studioul Experimental al Operei Naționale din București și din echipa Asociației ArtPulse.

„Să știți că în familia mea există o tradiție care a devenit o parte din sufletul meu: muzica. Prin prisma faptului că părinții mei sunt slujitori ai bisericii - tata este preot, iar mama este dirijoare a corului bisericii - aceștia m-au încurajat să cânt încă de când eram mică. De aceea, am știut dintotdeauna că voi respira în note muzicale, iar această pasiune încerc să o transmit și copilașilor care sunt pasionați de arta muzicii. Totuși, nimic nu a fost mai special pentru mine decât vocea mătușii mele, Maria Bieșu. Pentru mine, ea era mai mult decât o rudă, este inspirația mea, modelul spre care tind și o adevărată legendă a muzicii.”

„Astăzi este o zi specială. Este ziua de naștere a mătușii mele, marea soprană Maria Bieșu, „cea mai bună Cio-Cio-San din lume”, iar eu am decis să-i ofer un cadou unic - unul care să vină din inima mea.”

De când era mică, asculta diferite interpretări ale mătușii sale, printre care se numără și „Ochiul tău iubit”, și și-a promis că atunci când va crește mare o să o cânte și ea. De aici a venit și ideea de a-i aduce un omagiu în această zi specială. Chiar dacă mătușa sa nu mai este printre noi, rămâne o personalitate marcantă a culturii noastre, care, prin talentul și vocația sa, a oferit prestigiu și cinste țării noastre. Maria ar vrea ca fiecare vers să amintească tuturor de anii de glorie, de dragostea și devotamentul pe care le-a investit în muzică și în ea. Ce poate fi mai frumos decât îmbinarea versurilor marelui poet român Mihai Eminescu și muzica arhicunoscutului compozitor Eugen Doga? Această piesă nu este doar despre melodicitatea sa, ci și despre ceea ce leagă amintiri și suspine.

Dedicând această romanță mătușii sale, Maria speră să reușească să-i arate cât de mult înseamnă muzica și opera pentru ea și ce amprentă a lăsat în dezvoltarea sa. Chiar dacă mătușa sa nu mai este printre noi, Maria tinde să creadă că de undeva, de acolo sus, mătușa sa o ascultă. Așa că îi invită și pe ascultători să se bucure de această creație alături de ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult