Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Isărescu: Impozitul pe cifra de afaceri merge la birt, la firmă mică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat marți că mpozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie, dând ca exemplu restaurantul, birtul sau firma mică.

„Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi... Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România', a spus marți guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu a afirmat luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanţi ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern. 

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că măsurile cuprinse în noul program de guvernare sunt elaborate de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și fostul secretar de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina, care este în prezent membru al Consiliului de Administraţie BNR. 

Noul program de guvernare prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare. Documentul nu specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Analiștii spun că impozitul pe cifra de afaceri va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.

Una din trei companii care activează în România riscă insolvența din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, se arată într-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România.

Cele mai afectate de noile măsuri vor fi firmele din domeniul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează de obicei rulaje mari și marje de profit mai scăzute. Pentru acestea, dacă noile norme vor fi aplicate, povara fiscală va ajunge de aproape trei ori mai mare decât cea actuală, reiese din studiul menționat.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro, potrivit Ziarului Financiar.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cati troli anti-europeni si pe site-ul asta. Pai sa va dau un mic exemplu am un prieten antreprenor care ruleaza elemente foarte de scumpe de tuning pt masini. Sa spunem, un set de jante la 10-12000$ pret la vama din RO. Adaosul aici este foarte mic, castiga undeva la 1500$ dupa revanzare. Rulajele sunt enorme, desi dupa plata chirie, curent, angajati, furnizori ramane cu vreo 6000 lei lunar net. Eu luam mai mult cand eram angajat la corporatie. El probabil va inchide firma si se va muta prin Europa, daca impozitul asta se voteaza. Il mai am pe unu care a inchis aici si a deschis in Suedia, dar la asta din urma e mai usor: firma de software, poate lucra de oriunde. La primul insa, mai greu. Cam asta a fost cu sustinerea antreprenorilor romani. Vrei sa dai in corporatii si ii omori pe toti pana ajungi acolo.
  • Like 0
 • Moka check icon
  pai daca a zis asa, a zis foarte bine.
  Hotnews a scos in evidenta altceva intr-un articol, cum ca impozitul asta ar fi OK in loc de impozit pe profit...
  • Like 0
 • check icon
  Sa mori tu sarpe prefacut, jidan sub acoperire, ca nu merge si la marile corporatii care an de an fac gimnastica financiara ca sa nu raporteze profit. Ca doar tu nu esti prost sa spui ceva impotriva stapanilor tai. Cat crezi ca ne mai iei de fraieri? Dar cat crezi ca va mai rabda Dumnezeu, mincinosilor?
  • Like 1
 • Dee Dee check icon
  Băncile nu produc nimic, deci pot fi impozitate pe cifra de afaceri.
  Isărescule, iar dres-o din intonație. Mai încearcă!
  • Like 1
  • @ Dee Dee
   Moka check icon
   esti istet! care-i cifra de afaceri a bancilor?
   O sa te miri, dar sa stii ca bancilor chiar cred ca le-ar conveni sa plateasca 1-3% la CA in loc de 16% impozit pe profit. Basca ca mai dau afara si cativa oameni de la contabilitate care tot calculeaza profitul fiscal luna de luna...
   • Like 0
  • @ Moka
   Dee Dee check icon
   Care profit? :)
   Au creditat prostește, au înregistrat pierderi în anii anteriori, externalizează așa-zise neperformante la 5% din creanță, iar acum nu plătesc niciun profit, deduc pierderile anterioare, în timp ce mălaiul gros se adună pe vehiculele din olanda și luxemburg.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult