Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Isărescu: Impozitul pe cifra de afaceri merge la birt, la firmă mică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat marți că mpozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie, dând ca exemplu restaurantul, birtul sau firma mică.

„Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi... Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România', a spus marți guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu a afirmat luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanţi ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern. 

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că măsurile cuprinse în noul program de guvernare sunt elaborate de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și fostul secretar de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina, care este în prezent membru al Consiliului de Administraţie BNR. 

Noul program de guvernare prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare. Documentul nu specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Analiștii spun că impozitul pe cifra de afaceri va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.

Una din trei companii care activează în România riscă insolvența din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, se arată într-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România.

Cele mai afectate de noile măsuri vor fi firmele din domeniul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează de obicei rulaje mari și marje de profit mai scăzute. Pentru acestea, dacă noile norme vor fi aplicate, povara fiscală va ajunge de aproape trei ori mai mare decât cea actuală, reiese din studiul menționat.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro, potrivit Ziarului Financiar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cati troli anti-europeni si pe site-ul asta. Pai sa va dau un mic exemplu am un prieten antreprenor care ruleaza elemente foarte de scumpe de tuning pt masini. Sa spunem, un set de jante la 10-12000$ pret la vama din RO. Adaosul aici este foarte mic, castiga undeva la 1500$ dupa revanzare. Rulajele sunt enorme, desi dupa plata chirie, curent, angajati, furnizori ramane cu vreo 6000 lei lunar net. Eu luam mai mult cand eram angajat la corporatie. El probabil va inchide firma si se va muta prin Europa, daca impozitul asta se voteaza. Il mai am pe unu care a inchis aici si a deschis in Suedia, dar la asta din urma e mai usor: firma de software, poate lucra de oriunde. La primul insa, mai greu. Cam asta a fost cu sustinerea antreprenorilor romani. Vrei sa dai in corporatii si ii omori pe toti pana ajungi acolo.
    • Like 0
  • Moka check icon
    pai daca a zis asa, a zis foarte bine.
    Hotnews a scos in evidenta altceva intr-un articol, cum ca impozitul asta ar fi OK in loc de impozit pe profit...
    • Like 0
  • check icon
    Sa mori tu sarpe prefacut, jidan sub acoperire, ca nu merge si la marile corporatii care an de an fac gimnastica financiara ca sa nu raporteze profit. Ca doar tu nu esti prost sa spui ceva impotriva stapanilor tai. Cat crezi ca ne mai iei de fraieri? Dar cat crezi ca va mai rabda Dumnezeu, mincinosilor?
    • Like 1
  • Dee Dee check icon
    Băncile nu produc nimic, deci pot fi impozitate pe cifra de afaceri.
    Isărescule, iar dres-o din intonație. Mai încearcă!
    • Like 1
    • @ Dee Dee
      Moka check icon
      esti istet! care-i cifra de afaceri a bancilor?
      O sa te miri, dar sa stii ca bancilor chiar cred ca le-ar conveni sa plateasca 1-3% la CA in loc de 16% impozit pe profit. Basca ca mai dau afara si cativa oameni de la contabilitate care tot calculeaza profitul fiscal luna de luna...
      • Like 0
    • @ Moka
      Dee Dee check icon
      Care profit? :)
      Au creditat prostește, au înregistrat pierderi în anii anteriori, externalizează așa-zise neperformante la 5% din creanță, iar acum nu plătesc niciun profit, deduc pierderile anterioare, în timp ce mălaiul gros se adună pe vehiculele din olanda și luxemburg.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult