Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat marți că mpozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie, dând ca exemplu restaurantul, birtul sau firma mică.
„Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi... Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România', a spus marți guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Mugur Isărescu a afirmat luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanţi ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern.
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că măsurile cuprinse în noul program de guvernare sunt elaborate de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și fostul secretar de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina, care este în prezent membru al Consiliului de Administraţie BNR.
Noul program de guvernare prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.
„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare. Documentul nu specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Analiștii spun că impozitul pe cifra de afaceri va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.
Una din trei companii care activează în România riscă insolvența din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, se arată într-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România.
Cele mai afectate de noile măsuri vor fi firmele din domeniul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează de obicei rulaje mari și marje de profit mai scăzute. Pentru acestea, dacă noile norme vor fi aplicate, povara fiscală va ajunge de aproape trei ori mai mare decât cea actuală, reiese din studiul menționat.
Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro, potrivit Ziarului Financiar.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Hotnews a scos in evidenta altceva intr-un articol, cum ca impozitul asta ar fi OK in loc de impozit pe profit...
Isărescule, iar dres-o din intonație. Mai încearcă!
O sa te miri, dar sa stii ca bancilor chiar cred ca le-ar conveni sa plateasca 1-3% la CA in loc de 16% impozit pe profit. Basca ca mai dau afara si cativa oameni de la contabilitate care tot calculeaza profitul fiscal luna de luna...
Au creditat prostește, au înregistrat pierderi în anii anteriori, externalizează așa-zise neperformante la 5% din creanță, iar acum nu plătesc niciun profit, deduc pierderile anterioare, în timp ce mălaiul gros se adună pe vehiculele din olanda și luxemburg.