Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mugur Isărescu, îndemn la calm: „Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”

Isarescu - 2022

Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a îndemnat autoritățile la calm, explicând că „discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările” sunt specifice agitației din perioada de criză, dar acestea „nu fac bine".

„Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime si transportul. Preţurile energiei s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal, să spunem, de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile noastre trebuie să transmită mai calm. Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

Guvernatorul BNR a prezentat joi raportul privind inflaţia pe primul trimestru al acestui an și a explicat că în politica monetară „nu există alb şi negru”.

„Nu există în politica monetară alb şi negru, nu există opţiunile astea. Tragi o linie, facem recesiune sau inflaţie sau cum reducem inflaţia numai cu costul recesiunii. Trebuie să facem un dozaj pentru că o recesiune, mai ales dacă inflaţia este determinată de partea ofertei, deci o insuficienţă de ofertă sau ofertă costisitoare, nu te ajută. (…) O să vedeţi că la nivelul cererii suntem cu un exces de cerere la limită. Abordările astea simpliste, hai să facem dobânzile real pozitive. Are cineva în lumea de astăzi, în prezent? Nu are, pentru că este altceva. Este vorba de un şoc pe partea ofertei”, a explicat guvernatorul BNR.

Iohannis, despre sfatul guvernatorului băncii centrale: Probabil acolo (la BNR - n.n.) sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult

Întrebat despre criza prețurilor și despre îndemnul la calm al guvernatorului BNR, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Probabil acolo (la BNR - n.n.) sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult... Eu cred că este o încercare grea prin care trecem. Cred că toată lumea va resimți (efectele crizei - n.n.). Gândiți-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente și este evident că trebuie să fim un pic mai atenți cu ce cheltuim, cât cheltuim și cum cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută despre anumite compensări la pensii, la salarii și așa mai departe. Însă trebuie să fim conștienți de faptul că acest război va crea în continuare crize. În perioade de crize este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci și cum cheltui banii”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina este cauza care a dus la creșterea inflației.

„Am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua în continuare măsurile care se impun. Inflația este doar un factor. Haideți să vedem de ce am ajuns aici. Inflația și situația economică dificilă, prețurile la energie nu au apărut pentru că cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Crize mai urmează, pentru că specialiștii ne spun că vor fi probleme în continuare cu energia, în plan global, vor fi probleme cu alimentele. Toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin împotriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Cred ca domnul Mugur "Manole" Isarescu a baut un ceai de tei. Dar era un tei de Dragasani demisec, productie 2018.

  Restul e can-can. Oricum a intrat in cartea recordurilor ca cel mai "batran" guvernator de banca centrala. Si nu da semne ca s-ar da dus!!!!

  Apropos, ceaiul era indulcit sau nu?
  • Like 0
 • Au sa-i livreze romanii ceaiul lui Isarescu.... Iar Johny boy nu a văzut semnele inflației, de dinainte de război.
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult