Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mulți au uitat ce înseamnă un lider. Și nu știu că nu trebuie să ne semene, ci, tocmai, să nu ne semene!

vorbitor - microfon

Foto: MoiraM/ Alamy/ Profimedia

Cred că, pe undeva, mulți au uitat ce înseamnă un lider. Un lider nu e un om care seamănă cu mine. Nu e un om care să îmi amintească mie că și eu am fost prost și e ok. Un lider nu e cineva care mă face să mă simt confortabil în pielea mea, pentru că și eu sunt needucată, mediocră, ipocrită sau lașă. 

Un lider nu e acel individ care știe ce știu eu și nu știe ce nu știu nici eu. Fraților, un lider e omul ăla care îți arată cum ar trebui să fii tu.

E ăla care te forțează pe tine să îți depășești limitele. E ăla în care ai încredere totală, pentru că știi că e peste tine și că vede de mai sus lumea și sensurile ei. Un lider e ăla care te cheamă să te sacrifici și tu te duci. Că o faci pentru idealul pe care el ți-l inspiră.

Un lider e întruparea țării tale. E felul în care arată ea. Nu poți spune că e ok Ciolacu pentru că nici tu nu-ți amintești media ta de la Bac. E greșit în mod fundamental să spui că cineva e lider pentru că e ca tine.

Dacă liderii erau ca tine, tu însuți erai lider acum. Tu conduceai! Dar dacă tu nu ești așa ceva, măcar pretinde de la cel pe care îl alegi să fie idealul pe care îl urmărești în luptă!

Dacă vrei doar pe cineva ok, care să semene puțin cu tine  atunci împacă-te cu ideea că ai și țara pe care chiar o meriți!

Iar pentru cei care vor să știe cum arată pe bune un lider, citiți Lord of the Rings și vedeți discursul lui Aragorn în fața cetății lui Sauron, în pragul luptei finale dintre Bine și Rău! Și vedeți acolo care e sensul unui lider pe lumea asta. Și de ce avem nevoie de ei, până la urmă. De ce au ei privilegii de când lumea și pământul. Că nu-i plătim să ne semene, ci tocmai să nu ne semene!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    „privilegii”? au! cum... privilegii? iar paranoici mai egali decât ceilalți? vaii, doamnă...
    țara aiasta nu cu lideri se va vindeca ci cu responsabilitatea a multe milioane de români. geaba se ridică un lider dacă legile-s croite strâmb. geaba străluce și-ndrumă dacă puterile sunt corupte până-n măduvă. mafia de partid și de stat te va bate, Îl (pre marele Lider) va bate cu vraful de legi șlefuite de zeci de ani de hoție și dezvoltarea multilaterală a hoției cu acte, norme, alineate, coroborări, contopiri și prescrieri, pentru că totul este stricat, viermănos din nu lege ci din proiectul legii. hoția științifică nu poate fi eradicată de un lider. nici dacă-l multiplici și-l pui pe hartă cu stegulețe în sute de replici. războiul cu răul cere nu doar o luptă tenace ci și un moment T0, care este cel mai negru coșmar pentru mafie: rescrierea legilor. e peste LOTR.
    plus că, atunci când va veni salvatorele naționale, lumea nu-l va vedea. nu-l va recunoaște. nu-l va crede. „marș, măă!”. mulți, poate, vor râde văzând că nu-i cât plopul (cum se cere, dă bine-n actorie și președinție).
    dacă trecem la altă ligă, ultimă, să nu uităm hiba mulțimilor: vino, Doamne,-n viața-mi nenorocită, vezi-mă! mă tângui și mă chinui... și ce să vezi, poznă?? vine!! da. și ce fac rugătorii, oamenii? pun câinii pe El. „ ..aa a. pă' n-am știut. credeam că vii cu gipu, coloană, cu putere mare, pă norii prafului drumului express! de... acu și Tu... chiar m-ai crezut? eram supărat, doar. auzi, n-ai niște bani? ...euro? 'ai, mă... șefule! ...băă, Șefulee!!”
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Hm...
    Ciolacu este probabil unul dintre cei mai tristi indivizi care puteau ajunge PM sau candidati la presedintie.
    Insa tot rationamentul dvs mi se pare profund gresit. Una dintre caracteristicile unui leader este aceea de a-si arata umanitatea. adica intocmai calitatea de a se putea apropia de urmaritori prin a fi ca ei, a face parte din aceleasi grupuri, prin a se trage din aceleasi meleaguri, prin a putea intelege oamenii si situatiile lor intocmai pentru ca e "ca ei". deci asta explica si de ce covrigari precum Ciolacu prind la public. speech-ul dvs ar trebui sa aiba loc in scoli pentru a educa de tipuriu felul in care ne alegem liderii in viata, pentru ca sa putem influenta apoi felul in care ne alegem si apreciem liderii politici.
    • Like 1
  • D check icon
    Mulți nu au cunoscut niciodată un lider, nu că au uitat. În mare parte media în care lucrați promovează exemple pe negativ, de așa nu. Iar când veniți cu exemple de pozitiv, veniți cu exemple din cărți de ficțiune. Oare nu vă puteați gândi la niciun exemplu de lider din istoria României?

    Poate dacă i-ați ajuta pe oameni să înțeleagă că atunci când îi aleg pe Ciolacu, Ciucă, Simion, Șoșoacă etc., îi așează lângă oameni care au luptat și s-au sacrificat cu adevărat pentru România, și nu lângă Aragorn, fiul lui Arathorn, regele Gondorului care este la fel de real ca promisiunile de €35000/locuința, poate că atunci și-ar căuta lideri mai acătării.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult