Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ne aflăm în plin război declarat României funcționale de către alianța tâlharilor din afacerile cu statul, a securiștilor și a incompetenților din politică

Protestatar Guvern

Foto: Guliver Getty Images

În mai toată copilăria și adolescența mea auzeam foarte des de la mama îndemnul de a învăța pus de cele mai multe ori în antiteză cu perspectiva de a ajunge un neisprăvit. În paralel, școala comunistă vehicula tot felul de teorii și lozinci, printre care și aceea potrivit căreia meseria urma să devină brățară de aur.

Mai târziu am constatat că treaba cu meseria nu e ușoară deloc și, spre surprinderea mea, începeam să apreciez metafora din clișeul aurit. Astfel, am cunoscut oameni pricepuți, oameni mai puțin pricepuți, mai serioși, mai devotați, mai talentați, alții mai oportuniști, mai cinstiți, mai tâlhari sau mai leneși. Ulterior am aflat că există denumiri specifice cum ar fi profesionist, chiulangiu, workoholic, pilos, lider, performer, senior, junior și multe altele.

Constatarea mea a fost că acestea toate nu au legătură prea mare cu meseria propriu-zisă, ci mai mult cu caracterul omului, desigur raportat și la condițiile specifice de la locul de muncă, dar nu neapărat. În acest sens, constatările au mers mai departe și au relevat faptul că un profesionist este mai degrabă loial, disciplinat, corect și, nu în ultimul rând cinstit, în vreme ce un incompetent va fi mai curând pe picior de plecare și mai tot timpul cu gândul la „rotunjirea” veniturilor și la fentarea disciplinei organizației din care face parte.

Pe de altă parte, în afara organizațiilor rămâneau cei pe care generația părinților mei îi cataloga brutal ca fiind „cei fără căpătâi”, adică „poeții cu capul în nori”, inadaptații și tâlharii. Despre ultimii știm că mai tot timpul au fost atrași de afacerile necurate.

După 1989, când s-a dat liber la libertate, tâlharii și securiștii au populat imediat mediul de afaceri, acaparând prin toate mijloacele relațiile comerciale cu companiile și regiile statului.

Pentru ca totul să meargă uns, era nevoie de complicitatea legiuitorilor. Și cine ar fi fost mai potriviți decât incompetenții de care pomeneam mai sus? Pentru că ce fel de om trebuie să fii să-ți abandonezi meseria pentru a te face plimbător de servietă al unui boss cu nuanțe cameleonice? Primul lor gând merge la „rotunjirea” veniturilor și la fentarea disciplinei organizației din care fac parte. Neisprăviții proaspăt detașați în politică din postura de incompetenți în meseriile lor de bază și-au dat mâna cu tâlharii proaspăt deveniți „prosperi oameni de afaceri”, pentru fentarea disciplinei (legilor) organizației (România) și pentru ”rotunjirea” veniturilor proprii – drenarea banului public.

La 27 de ani după debutul fulminant al ticăloșiei, ne aflăm în plin război declarat României funcționale de către alianța tâlharilor din afacerile cu statul, a securiștilor și, nu în ultimul rând a incompetenților din politică.

Prin România funcțională înțeleg oamenii care produc în economia reală bani albi, plătind taxe și impozite, organizațiile lor (identificate cu multinaționalele, dar cu siguranță nu sunt doar acelea), un sistem judiciar independent și niște firimituri de politică naivă, care nu prea mai contează în activitatea specifică.

Miza războiului declanșat de ticăloși sub privirile disperate și „nePutincioase” ale Europei în prag de dezagregare este continuarea stării de corupție, afectată întrucâtva de emanciparea justiției și apariția ghioceilor statului de drept.

România funcțională este azi în tranșee. Oamenii sunt în stradă (desigur după orele de program). Multinaționalele (chiar dacă, mai nou, în așteptarea impozitului diferențiat, negociază salarii brute) sunt alături de angajații lor, în timp ce Justiția s-a baricadat în cetate, a ridicat podul și așteaptă asaltul decisiv al ticăloșiei.

Fără doar și poate, din mulțimea de absenți din 11 decembrie, o parte însemnată nu și-a regăsit imaginea în oglinda politicii și de aceea au zis pas. Oamenii din România funcțională nu votează pe ulei și zahăr. Poate nici pe idealuri neapărat, dar cred că ar vota mai degrabă ceva mai apropiat de profilul lor – un politician profesionist și funcțional. Țara are nevoie de soluții asumate politic, iar politica se face cu politicieni (preferabil competenți și de bună credință), nu cu oameni în stradă și ONG-uri cum cred unii.

Cred că nu trebuie să-l iubești pe cel căruia îi dai votul, acest vot fiind (din fericire) doar pentru patru ani. Nu e ca și cum te-ai căsători cu partidul sau politicianul respectiv. Mi s-ar părea firesc să consideri partidul, politicianul, alianță, ca pe un vector politic pe care să-l utilizezi pentru a servi intereselor de cetățean responsabil al unei Românii funcționale.

Frumos, utopic chiar ar spune unii. Eu cred că ar fi plauzibil în momentul în care am inventa meseria de politician ca pe o meserie ca toate celelalte, făcută cu respect și dăruire. O adevărată brățară de aur.

Soluție?

Acum nu pare să avem. N-ai cu cine. Spun că n-ai cu cine în acest moment pentru că politicieni care să facă această meserie cu profesionalism și verticalitate nu există încă sau sunt flori rare, chiar dacă au trecut 27 de ani.

Desigur că într-o Românie cu adevărat funcțională, s-ar menține în continuare politicienii incompetenți, doar ar fi mai puțini. Poate nu ar mai exista morule și, în rest evident ar apărea politicienii profesioniști. Oameni care să facă politică din pasiune (oricum este mult prea bine plătită) și, mai cu seamă, din iubire pentru țară.

De unde să vină oamenii aceștia?

Nu știu. Profesioniștii nu „se transferă” din alte meserii. Poate acesta ar fi unul dintre răspunsurile la întrebarea: De ce nu intri dom’le în politică? Poate de aceea, după 1989, intelectualii de marcă (cu câteva excepții) nu au dorit să se amestece în troaca politicii. Profesioniștii din politică vor trebui să crească și să se formeze în politică. E trist că în 27 de ani nu prea avem exemple în acest sens, iar Ștefan Gheorghiul acela de SNSPA le cam ia banii degeaba studenților.

Pentru că atunci când vom avea oameni de încredere în politică, pe care să te poți baza că servesc interesele României, ale statului de drept și ale siguranței și securității naționale reale, lumea va ieși la vot. Statul ar deveni puternic și și-ar putea struni politicienii să aleagă între brățara de aur a meseriei sau perechea de brățări de oțel.

PS. Mama mi-a confirmat că „noua orânduire” i-a mărit pensia, prin urmare, în mod simbolic, creșterea cu pricina a trimis-o direct la multinaționale, plătind abonamentele de telefon mobil ale familiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De multa vreme se intampla lucrurile astea, iar rade Silviu Brucan de pe cea lume.
    • Like 0
  • rămânem în continuare ţara formelor fără fond
    • Like 0
  • Cri check icon
    Postarea d-lui Bujor Stoicovici contine multe idei sanatoase si de bun simt, cu exceptia pasajului final, care suna de-a dreptul hilar: "PS. Mama mi-a confirmat că „noua orânduire” i-a mărit pensia, prin urmare, în mod simbolic, creșterea cu pricina a trimis-o direct la multinaționale, plătind abonamentele de telefon mobil ale familiei".
    Cu alte cuvinte, domnia sa crede ca maririle de salarii sau de pensii sunt inutile pentru ca ar "ingrasa" astfel profitul multinationalelor. Prin deductie logica, rezulta ca doar mentinerea veniturilor cetatenilor la un nivel scazut ar fi sanatoasa. Aferim !
    In rest, mesajul postarii d-lui Bujor Stoicovici, prin care este subliniata jefuirea avutiei nationale de catre mafiile securisto-comuniste post-revolutionare este perfect adevarat, iar lipsa unor solutii eficiente de contracarare a acestor nemernicii constituie un trist adevar.
    Insa domnul Bujor Stoicovici nu doreste sau nu poate sa depisteze cauzele reale ale acestor probleme:
    1. Lipsa de aderenta a populatiei la Proclamatia de la Timisoara a permis "elitei" comunisto-securiste, care avea si banii si informatia, sa ia in stapanire intreaga economie nationala, precum si politica interna si externa a Romaniei; astazi a venit "decontul", adica populatia plateste crunt naivitatea si orbirea manifestate acum 27 de ani.
    2. Toate aceste ticalosii comise de mafiile comunisto-securiste integrate in noile partide si "reconvertite" la capitalism, nu ar fi fost posibile fara COMPLICITATEA CRIMINALA a Institutiilor de forta ale Statului roman.
    Atat sistemul judiciar cat si "Serviciile" au fost complici activi la jefuirea economiei nationale si la pervertirea politicilor Statului roman; fara complicitatea acestor Institutii, mafiile nu ar fi putut fura nici macar un leu; insa mafiotii politico-economici au "trisat" la impartirea prazii ( adica a economiei nationale ), astfel incat actuala "lupta anti-coruptie" dusa de Institutiile de forta ale Staului roman nu este altceva decat o reglare de conturi de tip mafiot.
    Din pacate, naivii din Piata Victoriei care striga patriotic "sus DNA", crezand ca lupta pentru niste idealuri, nu sesizeaza acest lucru, lasandu-se manevrati intr-o lupta care nu este a lor si in care ei sunt doar niste simpli pioni si nimic altceva. Presedintele Johannis, aflat la mana procurorilor cu dosarele sale de incompatibilitate si de acumulare dubioasa a nenumarate imobile, stie foarte bine acest lucru, fiind, la randul domniei sale, doar un biet pion depersonalizat.
    Iar domnul Bujor Stoicovici nu este decat un trist exemplu al acestei uriase manipulari.
    • Like 1
    • @ Cri
      dupa un text sobru si trist autorul a realizat o relaxare, glumind, enuntand poate chiar un fapt concret (doamna a platit , la plural, abonamentele)
      sa nu luam toate ad-literam, e o alegorie
      • Like 1
  • Ar fi multe de spus dar deocamdata ca la orice inceput de drum iti urez Succes !
    • Like 0
  • Un text pe deplin corect, dar pe deplin inutil. Constata evidenta si nu propune nicio solutie.
    • Like 0
    • @ Cristian Garabet
      Soluţii sunt(?) în cuprinsul celor desemnaţi prin vot să-şi propună guvernanţii.
      • Like 0
    • @ Cristian Garabet
      check icon
      Rolul jurnalistului nu este acela de a oferii solutii ci de a atrage atentia asupra unor aspecte sociale.
      Cand mergem la medic pentru o problema de sanatate, cand ducem masina la reparat, cand angajam un constructor pentru renovari, cand ne adresam unui specialist pentru rezolvarea unei probleme care este in afara competentelor noastre nu le oferim acestora detalii despre cum ar trebui sa rezolve problema.
      Culmea ar fi ca pe masa de operatie pacientul sa-si indrume chirurgul unde si cat de adanc sa taie :-)
      • Like 2
    • @
      rolul jurnalistului ...e mai multe
      • Like 1
    • @ corneliu apostol
      check icon
      scuze pentru cel de-al doilea i, "a oferi solutii"
      • Like 0
    • @
      si eu cer scuze, nu era o ironie pt o tasta apasata ci ma gandeam ca jurnalistul/jurnalistii pot sa iasa din contemplare si sa se implice
      • Like 0
  • În ritmul ăsta acest guvern de tâlhari și penali nu cred că o să-și ducă la final mandatul.
    Ști-ți,o vorbă din bătrâni spune așa,toamna se numără bobocii,iar cu ăștia sigur o să iasă pe minus,deoarece din câte am citit de la economiști,acest buget e iluzoriu.
    • Like 0
    • @ Climenco Robert-Giani
      check icon
      Nu există buget care nu iese pe minus. Ideea este cu cât pe minus. Cu deficit mai mic de 3% te încadrezi în "normele europene", pe care nu le respectă tocmai țări ca Franța și UK (acum nu mai contează că e în BREXIT, poate să aibă ce deficit vrea).

      http://www.zf.ro/zf-24/romania-printre-cele-mai-mici-deficite-bugetare-din-ue-este-bine-sa-fii-mai-catolic-decat-franta-si-italia-14146280

      Important e ce faci cu banii de la buget, cum faci ca să crești economia și să echilibrezi societatea.
      Poți să ai deficit de 0,1% și creștere de PIB de 10%, dacă banii nu rămân în țară și nu se mișcă în investiții care să aducă locuri de muncă AICI sau să crească nivelul de trai AICI.
      • Like 2
    • @
      Păi,simplu să-i impoziteze,pe ăștia cu multinaț.,căci legea e al ei,iar în cei privește pe români cele mai mari lefuri sunt la multinaț.
      Ce spui tu cu deficitul,e ceva de genul,ce spui tu străine,america-i departe...
      La rectificarea de la vară,or să taie de la investiții,și să îți construiești bugetul pe împrumuturi,care v-or fi plătite în anii următori,dacă nu următoarele generații,numai și numai ca să dai la lefuri și pensii,păi asta nu mai e economie sustenabilă.
      Chiar să depășești deficitul cu puțin ar fi OK,dacă și numai dacă or să se ducă în investiții,iar eu nu cred asta în ruptul capului.
      Nu este în ADN-ul PSD să facă așa ceva,ei sunt genul să scoată ochii la oameni cu niște amărâți de bani,care după aia îi plătești de 3 ori,așa puțin câte puțin,ca să nu simtă fraierul de român.
      Așa au făcut de când îi știu,și să nu-mi spui de vremea lui Tăriceanu,deoarece ăla a făcut înțelegere pe sub masă cu PSD ca să rămână la guvernare până în 2008.
      • Like 2
    • @ Climenco Robert-Giani
      si cand te gandesti ca noi il tratam de odios pe ala care ne voia fara datorii externe (datoria interne e de bine, desi la dobanzile actuale , nici asta nu mai e de bine)
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      check icon
      Daca in '89 aveam datorii externe era mult mai bine.Erau banii " capitalistilor"
      investiti la noi si erau interesati sa mearga economia romaneasca pt.a-si recupera bani investiti.Asa a fost in Ungaria,Polonia,etc.numai noi ,ca prostii,ne-am platit datoriile si am facut foame 10-12 ani!
      • Like 1
    • @
      Știți cum e,gura păcătosului,adevăr grăiește...
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Nici ce a făcut Odiosul nu era bine,deoarece rămăsesem mult în urmă din punct de vedere tehnologic.Într-o lume care suntem interconectați unii cu alții trebuie să armonizezi aceste chestiuni.Nicio țară din lume,dar niciuna nu poate singură să le facă pe toate.Sloganul,make america great again,e o flașnetă care se va înfunda.
      • Like 0
  • check icon
    "Multinaționalele (chiar dacă, mai nou, în așteptarea impozitului diferențiat, negociază salarii brute) sunt alături de angajații lor"
    E chiar pe bune? Chiar crezi ce ai scris acolo sau așa de jos ați ajuns cu propaganda!

    Lasă să vorbească pe unul care știe cum funcționează multinaționala.
    Vrei să-ți spun că am lucrat la o "multinațională", de fapt o firmă dintr-un lung șir de companii și ce aparțin unui concern care a finanțat războilul civil din Libia?

    Multinaționalele vor un lucru și numai un singur lucru pe lumea asta: Profitul. Punct.
    Restul sunt baliverne.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult