Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Partidul deasupra tuturor| Ne pregătim, cu alegerile ce urmează, de instaurarea la putere a unui PSD și mai lacom, și mai cinic

Marcel Ciolacu - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Oricare ar fi motivarea deciziei CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă, este limpede că ea schimbă radical jocul politic al acestor alegeri. Și le schimbă, cum altfel, în favoarea PSD. Nici nu e de mirare, în condițiile în care toți cei 5 membri ai CCR care au votat pentru invalidare sunt numiți de PSD sau de cei apropiați PSD.

PSD nu și-a pierdut niciodată impulsul antidemocratic și reflexul de a redeveni partid unic. Felul în care a pesedizat toate instituțiile statului, de la CCR până la inspectorate școlare, de la ANI și justiție până la agențiile naționale și media, dar și felul în care a pesedizat partidele „aliate” (PPDD, UDMR sau PNL) dovedește că PSD este partidul cel mai înclinat spre iliberalism și autoritarism.

PSD a modificat în așa fel legislația electorală (praguri, număr de semnături, AEP etc.) încât modelul electoral impus de PSD este mai apropiat de Rusia decât de orice altă țară din Uniunea Europeană. Faptul că PSD ajunge să câștige sute de primării în țară cu procente între 90 și 100% aduce aminte de PCR, nicidecum de alegeri libere. Faptul că 1 milion de voturi au fost anulate și că mii de procese verbale au fost modificate în mod ilegal stă mărturie pentru controlul total pe care PSD îl are asupra procesului electoral.

Toți ceilalți actori politici joacă în spațiul foarte îngust de joc pe care îl permite PSD. E o prostie să analizăm procente, reușite și eșecuri când toate acestea sunt determinate de bunăvoința sau, dimpotrivă, de ticăloșia celor care controlează autoritar procesul electoral cap-coadă.

PSD a făcut în așa fel încât să nu poată exista o opoziție reală la dominația sa autoritară. Cu complicitatea lașă și egoistă a lui Klaus Iohannis a transformat PNL într-o anexă utilă și jetabilă. Cu ajutorul serviciilor, a inventat o opoziție de fațadă extremistă și convenabilă. Iar toți ceilalți actori politici, dincolo de orgoliile și infantilismul lor politic, au rămas cu dreptul să se joace în cușca celor câteva procente pe care le permite PSD pentru a salva aparențele ideii de democrație în România.

După 35 de ani de la revoluție, FSN-ul lui Iliescu este în continuare stăpânul autoritar al politicii românești. Scurtele perioade de absență de la putere au fost folosite pentru a reveni și mai violent la controlul societății și resurselor.

Ne pregătim, cu alegerile ce urmează, de instaurarea la putere a unui PSD și mai lacom, și mai cinic, și mai lipsit de respect pentru regulile democrației. Întreg mecanismul electoral este sub controlul strict al oamenilor din PSD, prin urmare e greu de imaginat că vor putea apărea mari surprize.

Iar opoziția din România nu a avut niciodată capacitatea de a vedea dincolo de orgolii și interese pentru a propune un proiect alternativ unei țări capturate de Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea, Ciolacu. E greu de crezut că Ciucă, Lasconi, Orban sau ceilalți ar putea avea înțelepciunea de a se sacrifica pentru un interes național superior.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult