Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Neam abrutizat. Cum am ajuns să ne purtăm în viața reală ca niște sălbatici

poza printscreen

Ridic ochii la televizor și pe burtiere nu mai văd decât „bătaie între galerii”, „fetiță răpită și ucisă”, „imagini șocante în centrul Capitalei”.

Am lucrat mulți ani în presă, am făcut teren și am stat prin spitale poate mai mult decât unii medici, așa că am văzut de toate și nu mă mai sperii așa ușor. Dar ce se întâmplă în ultima vreme deja pare din altă lume. Oamenii s-au abrutizat sau poate erau așa, însă nu atât de vizibili. Nu-mi dau seama dacă brusc a crescut gradul de violență din jurul nostru sau era acolo, doar că-i acordam noi mai puțină importanță.

Nici pe stradă nu mai zâmbește nimeni, iar oamenii parcă se tem să treacă prea aproape unul de celălalt. În haosul aglomerației de la metrou, când oricum stăm toți ca sardinele, văd femeile cum tresar de fiecare dată când le suflă cineva în ceafă, constrâns de împrejurări. Oamenii se izbesc unii în alții, nici nu mai spune nimeni „scuze”, iar suprema desprindere de tot ce-i înconjoară e reprezentată de căștile din urechi. Vorbim frumos între noi pe whatsapp, pe messenger, dar în viața reală ne purtăm ca niște sălbatici.

Despre ce se vede la televizor nici nu mai zic. Știrile de la ora 17 sunt acum la orice oră. Jurnalul de la un capăt la altul e plin de „atenție, imagini cu puternic impact emoțional”. Punem „exclusiv” pe fiecare os disecat în direct și facem talk-show-uri nesfârșite despre cum se arde un corp într-un butoi. Ba chiar unii se și bagă în butoi, că poate nu înțelegem din capul locului niște lucruri. Pe când lucram în televiziune, mă amuzam cu unii colegi că în fiecare jurnal din matinal era câte o știre cu percheziții. Practic, rețeta fiecărei dimineți cuprindea așa ceva. La un moment dat începeai să scrii mecanic astfel de știri, se schimba doar obiectul percheziției. Acum ne începem ziua cu câte o crimă, o răpire, un abuz sexual sau o moarte cumplită. Și, inevitabil, spre după-amiază mai ies unii pe la vreo conferință de presă, să se laude unii pe alții cu numărul de polițiști ieșiți pe teren. Anchetele par să se facă exclusiv la televizor, unde deja există obișnuiți ai studiourilor. Televiziunea e mulțumită, nu e negru pe ecran. Intervievatul e ok, îl mai vede lumea, mai află despre cum se pricepe el la toate.

Afară, în lumea reală, nu știe nimeni să acorde primul ajutor, nu m-aș mira nici dacă nu ar ști unii ce înseamnă numărul 112. Sigur, având în vedere ultimele evenimente, nici încrederea în 112 nu mai e ce era pe vremuri. Afară, în lumea reală, nu vrea nimeni să intervină dacă vede o agresiune și nici nu poți să-i condamni. Să fi fost eu într-o mașină, în spatele celei în care au intrat niște bătăuși drogați, m-aș fi baricadat între portiere, nu m-aș fi dus să mă rățoiesc la ăia. Sigur, aș fi sunat la 112, dar să fim serioși, până vine cineva cu uniformă poți muri liniștit.

Afară, în lumea reală, copiii sunt răpiți pe drumul de la școală până acasă. Nu știu cum e viața în pușcărie, n-am intrat niciodată într-o astfel de clădire, dar mă gândesc că nu poate fi așa rău de nu se mai teme nimeni de ea. Sau nu se mai teme nimeni de așa-zisele autorități plătite să ne apere de indivizi care urcă peste noi.

Nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea. Mi se pare prea ușoară pentru unii. Violatorul de copii, dacă e prins, ajunge în pușcărie, unde, de bine, de rău, are un acoperiș deasupra capului și mâncare la ore fixe. Sigur, nu-mi imaginez că e cea mai frumoasă variantă de a-ți petrece viața, însă a fi infractor, mai ales acest tip de infractor, e o alegere personală, nu e o boală pe care ai luat-o fără voia ta. Nu e ca și cum ai furat o pâine pentru că nu aveai ce să le dai copiilor de mâncare. Poți alege să nu fii infractor! Când am început să scriu textul ăsta, pe burtieră la tv era scris „bătaie între galerii”. Acum e scris „bătaie pentru droguri”. QED

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fraza ”Oamenii s-au abrutizat sau poate erau așa, însă nu atât de vizibili”, îmi indică faptul că titlul acestui text ar fi trebuit să fie ”Ne-am abrutizat. ...” și nicidecum ”Neam abrutizat. ....”! Neam prost știam demult că suntem, dar abrutizat am devenit, dacă e să mă refer la nația noastră și nu la procesul de abrutizare care da, a avut loc din plin după 1989. În rest... o tristă constatare și, de ce nu - o nouă manifestare a defectelor noastre de caracter ca nație.
    • Like 1
  • E o viroza sociala urata, ne doare capul, lacrimam, tusim, ce mai ne simtim foarte rau. Dar in timp ne dezvoltam anticorpi. Poti alege sa nu te mai uiti la TV. E simplu. Iei o carte, iesi din casa sau te dai pe net si deschizi doar ce-ti place de unde iti place. Mizeriile alea au fost, sunt si vor fi acolo, e alegerea ta daca le dai sau nu drumul in casa si in viata ta. Televiziunile traiesc din rating prin publicitate. Cu cat mai multi zombie hipnotizati in fata ecranelor pulsand a galben, cu atat mai bine pentru ele!. Alege viata si apasa hotarata butonul telecomenzii. Intr-o saptamana te vei simti mai bine, crede-ma! Sunt convins ca in timp ne vom vindeca foarte multi iar OTV-urile se vor ajusta.
    • Like 6
    • @ Cristian Dogar
      Corina check icon
      Nu e greu să te lipsești de televiziuni, dacă te dai pe net zi de zi. Problema e că și site-urile decente de știri sunt tot mai pline de mizerii. Nu ai scăpare.
      • Like 3
  • Corina check icon
    O mulțime de tembeli, mai ales tineri și foarte tineri, sunt încurajați de prezentarea atrocităților în mass media. Își doresc și ei genul ăsta de popularitate, Știu că pedeapsa nu e așa de rea prin comparație cu traiul anterior. Pedeapsa cu moartea i-ar speria mai mult și nu, nu e prea ușoară.
    Eu cred că pedofilia are o componentă patologică. Poate are și terapia ei.
    • Like 3
  • " însă a fi infractor, mai ales acest tip de infractor, e o alegere personală, nu e o boală pe care ai luat-o fără voia ta." -asta este o afirmatie pe care nici nu stii de unde sa o apuci. Eu inteleg ca aveti libertatea sa aveti pareri, dar cred ca decent ar fi sa le impartasiti cu apropiatii; aici mai potrivit ar fi sa impartasiti cu noi opinii; stiti dumneavoastra, niste chestii bazate pe dovezi, nu pe impresii personale. Pe scurt, orice infractiune are la baza mai multe cauze, afirmatia ca este o alegere, precum ai alege un mar sau o para este de un simplism dureros. Sa mai continui pe urma afirmand ca pedofilia nu este o boala,..dumneavoastra ati facut un minim de documentare sau ati scris asa o compunere ca la clasele primare?

    "Nu-mi dau seama dacă brusc a crescut gradul de violență din jurul nostru sau era acolo, doar că-i acordam noi mai puțină importanță." -nu va cere nimeni sa va dati seama de asta; exista statisticieni pentru asta. Aveti un studiu comparativ la indemana? Nu? E ok, e in ton cu restul frazelor inchegate sau nu de dumneavoastra aici.

    "Nu știu cum e viața în pușcărie, n-am intrat niciodată într-o astfel de clădire, dar mă gândesc că nu poate fi așa rău de nu se mai teme nimeni de ea. "Corect este sa spuneti ca nu va imaginati, procesul de gandire implica niste pasi. Ce surse ati folosit pentru a stabili legatura dintre teama de autoritati si rata scazuta a infractionalitatii?

    Ceea ce devine tot mai clar este ca media are un impact major asuora comportamentului nostru. Sursa: https://psycnet.apa.org/buy/2014-41977-001. Alte surse puteti gasi si dumneavoastra, google scholar fiind gratis, daca nu aveti acces la jurnale de specialitate.
    • Like 2
    • @ Pinja Scarla
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi să vă explic: pedofilia nu e gripă, ți-a tușit cineva din jur și te-ai îmbolnăvit fără vină, gata, ai boala, n-ai ce-i face. Cel cu astfel de porniri ALEGE să dea curs pornirilor nefirești, să violeze un copil sau să n-o facă. Poate alege, in schimb, să urmeze o terapie. Orice posesor de creier cu astfel de porniri își poate da seama că asta nu nu-i deloc în regulă. Despre asta era vorba.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Cred ca putem cadea de acord ca organismul va dezvolta anticorpi pentru a lupta impotriva unei gripi si se vindeca. Pedofilia este o boala psihica dar,in ce masura se poate vindeca sau nu, inca nu cred ca a ajuns cineva la o concluzie . Orice persoana cu discernamant poate afirma fara dubii ca pedofilia si abuzul unui minor nu sunt acceptabile. Nu disputa nimeni asta. Dumneavoastra spuneti ca pedofilii aleg; specialistii spun ca unii aleg sa dea curs acestor trairi nefiresti si altii nu. Daca dumneavoastra si doamna Dascalu ati gasit o solutie, va rugam sa o impartasiti cu noi. Cred ca toata omenirea va va fi recunoscatoare.

      Gasiti aici un articol scris de ceea ce se poate intr-adevar numi o jurnalista, cu trimitere la surse de specialitate. https://www.theguardian.com/society/2016/mar/01/what-should-we-do-about-paedophiles
      • Like 0
    • @ Pinja Scarla
      Delia MC Delia MC check icon
      Am citit articolul. Da, aici aveți dreptate.
      Astfel de monștri n-au nici o remușcare. E un caz extrem. Există însă și oameni cu ceva conștiință.
      DAR dacă ar exista o pedeapsă cumplită, castrare chimică, de exemplu, pentru cazurile ca cele din articol, poate s-ar mai gândi...dar sunt sigură că oricât de crunte ar fi perspectivele, pedofili tot vor fi. Sigur, mult mai puțini. Poate doar sub amenințarea pedeapsei cu moartea s-ar potoli dar asta nu-i deloc de acceptat într-un stat civilizat.
      Nu îndreaptă răul deja făcut, dar unul ca ăsta în pușcărie e tratat corect: devine "fetița" celorlalți pușcăriași, care orice ar fi făcut ei înșiși, când aud de pedofilie li se urcă sângele la cap și-i administrează pedofilului o pedeapsă cruntă dar meritată.
      Gata cu divagațiile, eu n-aș căuta atâta nod în papură. Ideea centrală e bună și o susțin.
      • Like 1
  • check icon
    Fals. Ne-ati abrutizat virtual. Eu fac diferenta intre ce vad la televizor si ce se intampla in jurul meu. Anii 1980-2000 erau urati. Pai sunt 2000 de talharii, 300 de crime, 1000 de violuri anual. Daca televiziunile le-ar prezenta pe toate ne-ar trebui 15 posturi nationale sa ruleze non-stop numai aceste fapte.
    Adevarul este ca ne TERORIZATI cu aceste stiri, ati facut din interlopi-vedete. Stiu si de ce. Inainte ne era frica de militie, securitate si activistul de partid. Acum acestea nu mai sunt asa ca politrucii au dat frau liber interlopilor iar voi jurnalistii ne bombardati cu mizerii.
    La ce legi si ce politie avem pot spune ca suntem un popor cuminte. Puneti legile si politia noastra in SUA si aceasta va disparea in haos.
    • Like 7
    • @
      Dorin check icon
      Ai dreptate ,presa e vinovată de multe racile ale societății acestea.
      • Like 3
    • @
      Cred ca sunt putini care gandesc asa. Da, asta e adevarul, o mare parte din vina o are presa alaturi de justitie si politicieni.
      De ce justitia? Pentru ca in opinia mea instantele de judecata au fost foarte blande cu infractorii. Asta cu marirea pedepselor este praf in ochi. Sa se faca o statistica cu pedepsele care au fost aplicate persoanelor care au ultragiat politisti. Doar eu cunosc cateva cazuri in care cei care au ultragiat politisti au scapat cu niste pedepse cu suspendare. Ce curaj sa mai aiba un politist sa se bage la o bataie daca stie ca isi risca pielea? Iar daca ne uitam la politistii care au gresit cu ceva(nu ma refer la abuzuri grosolane) sunt exclusi din sistem iar uneori sunt condamnati la ani de inchisoare. Sa nu uitam ca in ultimii ani au fost politisti care au fost omorati in timpul serviciului, lucru care inainte nu se pomenea. Acum tot mucosul face filmari cu politisti si mai au nesimtirea sa faca un fel de caterinca. Apoi o vina importanta o au televiziunile care in dorinta de a face rating invita tot felul de sclerozati neavizati ce isi dau cu parerea in cazurile ce se petrec prin tara. Mare parte din ei nu au citit macar odata codul de procedura penala dar se pronunta ei. Asa fac caterinca la tv de institutiile statului printre care si politia. Pai la cata cultura exista in tara asta ce sa invete cetateanul de rand de la tv? El nici macar nu e capabil sa treaca prin filtrul ratiunii niste mesaje pentru ca nu are pregatirea necesara sa inteleaga cum functioneaza o institutie. Nici macar nu stie ce atributii are presedintele tarii.
      In alte tari nu se mediatizeaza astfel de cazuri deoarece pot da idei la alti retarzi. Ma uitam la cristian tudor popescu, om cu pretentii, care a afirmat ca cetateanul olandez a vazut ce a facut dinca si a venit si el in romania sa faca la fel. Pai domnule popescu, toata presa romana a facut bani pe cazul caracal fara a se gandi o secunda ca asta poate influenta pe alti sclerozati mintal sa vina aici. E ca si cum ai da anunt ca maine se dau mici pe degeaba in piata unirii sau unde vrei matale. Ia da un anunt de genul ca sa vezi ce se intampla.
      Iar integrarea noastra in uniunea europeana ne.a adus si multe lucruri negative, cum ar fi violenta, droguri, trafic de persoane, sclavagism, libertatea de circulatie. Domnule popescu, ai citit vreodata decizia cadru 2009/315 a consiliului european? TotiUu gazetarii se trezesc vorbind de parca ar fi mari stiutori de carte.
      Multi au afirmat ca politistii trebuiau sa il urmareasca pe acel cetatean. Ar fi bine ca cineva din mass media sa citrasca acea decizie cadru plus legea cazierului judiciar. Ham ham!
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect.
      O fac, stimate domn, pentru că văd că asta prinde la public. De acolo ies bani. Mulți. Omul e pervertit de aceste știri, și ca un drogat, își cere tainul.
      Nu știu cine s-a bucurat de tăierea taxei tv. Eu nu. Posturile naționale ar trebui să ofere ceea ce un post privat obișnuit (nu mă refer la genul HBO) nu va oferi niciodată: știri neutre și programe de calitate, care deschid gustul publicului pentru documentare, filme, artă, etc. În loc avem un bla-bla nesfârșit, inutil și obositor.
      Aceste posturi de scandal vor exista intotdeauna. Problema e că nu-i alternativă.
      • Like 1
    • @
      Zev check icon
      ‘ati facut din interlopi-vedete.‘. Bine zis, bravo. Nu stiu daca este corect sa adresati critica autoarei, dar ca o constatare la modul general, aferim. Am fost complet siderat cand am citit o stire (ca sa zic asa) despre moartea unui, imi scapa termenul din articol, dar era echivalentul cuvantului interlop. Clar. Si vai ce isi mai rupea ‘jurnalista’ camasa de pe ea, mai rau ca palestinienii cand cu caricaturile cu profetu’, cum a ramas nu’s ce cantacioasa cu o cariera de doua luni pana facut celulita care se tinea cu banditul, singura si neconsolata. Durere, dom’le, lacrimi ocean, nu alta. Uite-asa, usor si insidios, se normalizeaza in constiinta publica banditismul ca fiind un soi de lifestyle choice, ca si cand asta nu ar presupune si ca undeva exista niste victime, nooo...
      • Like 4
    • @ Zev
      Scara valorilor este, în mod intenționat, inversată. Toți interlopii, vai ce termen scabros, cunoscuți și tolerați de așa zisele autorități, provenite in mare măsură dintre ei, au ajuns "vedete" pentru noile generații, din ce în ce mai needucate, mai inculte, mai analfabete. Întotdeauna abjecția, mizeria morală, hoția, violența au avut priză la vulg. Posturile tv nu fac decât să "exploateze o mină de aur". Presa tabloidă la fel. Sunt alcătuite din niște indivizi cate trec " ca gâsca prin apă " prin niste "facultăți" de profil, pe bani. Ca și politicienii care își plătesc locul în parlament, costurile trebuie recuperate. Nu se vor recupera niciodată cu emisiuni și articole de cultură. Cultura nu se vinde. Mizeria și șarlatania numită publicitate se dă emisiunilor/posturilor tv și radio cate se adresează vulgului la ore de mare audiență. Tot imbecilul vede, iar o parte cumpără. De aia emisiunile culturale sunt la ore târzii în noapte, când mitocanii, obosiți de bere proastă și sătui de evenimente se culcă.
      • Like 7
    • @ Zugravu Mircea
      Zev check icon
      Corect. Si e o cauzalitate aici, un cerc vicios. vulgul ramane vulg si fiindca este hranit cu produse de gen.
      • Like 2
    • @ Zev
      Dar și pentru că este refractar la tot ce înseamnă calitate.
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Zev check icon
      De acord. La momentul zero, cu factori educativi, cum ar fi o presa decenta, la momentul zero plus unu avem un numar x de vulg mutandu-se in non vulg. Nu cred ca refractatr n sensul in care il folositi e un soi de programare genetica. Doar lipsa de asistenta, de psihopupu, de una de alta.
      • Like 2
    • @ Dorin
      Adi check icon
      asa e,,,poate daca mas-media nu ar difuza cazurile de atentate,,,sau alte orori sexuale,,,atunci criminali poate ca nar mai optine satisfactie ca sa discutat despre faptele lor!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult