Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Neamprostia de 1 Decembrie parchează la Arcul de Triumf. Cronica unui cetățean vinovat de nepatriotism

Mase de oameni se înghesuie să vadă brava armată română. Armata care a tras în noi în zilele Revoluției din Decembrie 1989.

Nu și-a cerut niciun oficial iertare, nici după 30 de ani. De jandarmerie, ce să mai zic, e proaspătă povestea, dar poporul uită repede.

Tot românul se mândrește, are armată, iar armata e dotată, cu multe motoare diesel, pe care le ține deschise printre copiii care se bucură de circul ieftin (metaforic doar, circul e de fapt foarte scump).

Pentru locuitorii din zonă, 1 Decembrie este cu siguranța cea mai neagră zi din an. Toate cotloanele sunt blocate de mașini, că se știe, tot țugurlanul e și patriot, nu poate merge cu transportul în comun.

Atracția e armata, care încă din 30 noiembrie, blocheaza bulevardul Kiseleff, cu tot felul de hârburi din anii 60, iar pe 1 Decembrie, aduce și tancurile.

Doamnele în fuste fac o mică bișniță, vând stegulețe tricolore.

Anul acesta, armata m-a impresionat cu formația Stukas, care sperie inamicul, dar mai mult pe copii. Probabil că aruncă bombe manual, dar na, poporul se bucură, are circ gratis.

Pe aleile din Kiseleff și Averescu, trotuarele sunt evident blocate de mașinile patrioților (sunt toate dotate cu stegulețe tricolore). Bălți și cărucioare.

Părinții își țin copiii în cârcă și îndură frigul, emoționați la defilarea jandarmilor. De data asta nu gazează pe nimeni, și nici n-au ce cultură să bage la dubă. E mare sărbătoare.

Mirosul este sufocant, cancerigen, sărmanii copii nu știu asta, se inflăcărează la bubuiturile de tun.

Scriu aceste rânduri, uimit de lipsa de civilizație a acestor hoarde barbare.

Am ieșit să alerg, după o săptămână foarte încărcată. Am avut noroc cu pasajul de la Piața Presei, altfel, n-aș fi avut cum să ajung în parcul Herăstrău. Înghit, deși astăzi e singura mea zi când pot să fac mișcare, sper să treacă repede.

Zâmbesc și mă gândesc, ce bine că nu mai am televizor. Sunt convins că toată mizeria de pe stradă e îndesată mai bine la tv.

Stau și mă gândesc, de unde atâta neamprostie?

Mai jos, un mare patriot n-a putut întârzia la sărbătoarea Zilei Naționale a României și nici nu s-a putut amesteca alături de conaționali în transportul în comun.

Mașină parcată în parc

Cert este că a rupt gardul și a intrat la propriu cu mașina în parc. Parc amenajat chiar în această toamnă.

Chiar nu putem împrumuta și noi din obiceiurile popoarelor civilizate?

Hai să ne uităm la canadieni, la elvețieni, la finlandezi, la portughezi, la spanioli, la olandezi, hai și la America lui Trump chiar...

Sărbătoresc ei ziua Națională cu tancuri pe străzi, cu bubuituri de tun? Cu defilări, cu avioane deasupra orașului?

Vă mulțumesc pentru acest exercițiu de imaginație, acum un singur lucru vă mai rog, haideți să ne uităm la cum sărbătoresc Rusia, China, Belarus, Coreea de Nord, Turcia.

Poate ar fi cazul să schimbăm și noi ceva, de banii dați pe grandioasa defilare, vă dați seama câți mici, și câtă fasole am putea face?

Spitale, străzi, școli, la anul...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ...și pentru că mulți români sunt nesimțiți,vi s-a cășunat pe Ziua Națională!
    Ca româncă din Ardeal,vă spun doar atât:mulțam fain de „prețuire”!
    • Like 1
  • O defilare a hârburilor ineficiente, o demonstrație, încă o data, dacă mai era nevoie a primitivismului. Leit rusia , china, corea de nord, turcia. Popoare atavice, ramase ancorate în, cel mult, evul mediu. Bani risipiți, poluare, zgomot. Iar jandarmeria nu era cazul să-și arate fața hâdă. Are ceva de rezolvat mai întâi. M-au deranjat acei "generali de operetă", ajunși la vârste senilitutii, tot ce tine de armata de vârstă mea este o farsă.
    • Like 2
  • @ Ștefan Bădescu...stimabile, cred ca sunteți unul dintre cei cărora le pute....România! Sa înțeleg faptul ca va deranjează faptul ca 1 data pe an este un prilej de a va aminti de armata....astfel sunteți deranjat...sa înțeleg ca nu va deranjează neamprostia zilnică, poluarea zilnică ci va deranjează doar activitatea armatei!!! Vai! Cred ca militarii ar fi mult mai Fericiți și liniștiti fără aceasta parada pentru care se pregătesc mult timp pentru a fi la înălțimea așteptărilor iluzie pretențioși ca Dvs care....dacă ar fi să execute serviciul militar ar rămâne blocați la programul de dimineața care presupune deșteptarea pe la ora 05.30, făcutul patului și altele asemenea care va cam put, așa-i? Așa cum va pute deszăpezirea, ajutarea semenilor aflați la ananghie când preferați sa chemați armata și sa chibițați de pe margine ca nu intervin conform standardelor Dvs.....
    In alta ordine de idei....sa știți ca și Garda Nationala a SUA a tras in populație pe la Los Angeles când s-a decretat legea marțială prin anii ‘90... dar na, Dvs aveți ceva sechele....și prin ‘907 armata a înăbușit Răscoala....
    Spitale, școlile și străzile nu le face armata, stimabile iar banii sunt alocați strict pentru astfel de obiective nu de armata care își drămuiești banii cât poate de bine ca sa își îndeplinească toate obiectivele....
    • Like 4
  • Perfect adevarat, personal nu ma incanta tipul asta de parada, prea imi aduce aminte de 23 august-urile de pe vremea "cealalta", pe care le-am prins din plin, copil fiind, in scoala si liceu, noroc ca in facultate nici nu am vrut sa aud de ASC (pentru necunoscatori: asociatia studentilor comunisti), nu prea aveau cum sa te forteze sa fii membru in asta. Mi-ar place altfel de spectacole, nu defilari ale armatei si jandarmeriei pe care o detest (nu am vazut, sa ma ierte Domnul, vreun jandarm sa faca ceva cu adevarat util, si ei si politia locala freaca in general menta si sunt "scrofulosi la datorie", vorba lu' nenea Iancu, saracu', numai ca sa isi faca planul la amenzi. Ori poate ar trebui sa inchidem ochii la aceste "maruntisuri", ca, vezi Doamne, e ziua nationala? In rest, orasul e varza, plin de gunoi si poluare si necivilizatie.... parcari aiurea nenumarate, dar si primari care toaca banul public pe prostii in loc sa rezolve adevaratele probleme...
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      E la modă să se înmulțească cârcotașii. Pentru ei nimic nu e bun. Dăm exemple de unde ne convine, bârfim armata, jandarmeria, poliția, dar nu facem nici un efort de a ne comporta civilizat ! Nu e întâmplător faptul că toți acești cârcotași, veșnic nemulțumiți, se numără printre cei cărora lr displace disciplina, ordinea, bunul simț, tradiția s.a.m.d. De asemenea, între cârcotași și trupele #Rezist adesea nu e nici o deosebire, contururile comunităților lor practic se suprapun ! La blândețea comportării jandarmilor la 10 august trebuie să se adauge, negreșit, niște comentarii acide, că doar e ”de bon ton” ! Dar comportamentului publicului #Rezist și publicului #Cârtitor
      pe relelele sociale se aseamănă până la contopire. S-ar cuveni, (bine venită) o perioadă de ”aducere la realitate” a celor veșnic nemulțumiți de orice dar care, ”în compensație”, nu pot raporeta la activ nici o ispravă constructivă în societate !
      • Like 1
  • Dar de ce sa nu ne uitam la Franta sau Canada, care defileaza de ziua lor nationala la fel? Vad ca au scris altii, mai putin fals ecologisti ca in conditiile in care nu ar fi fost cele cateva zeci de vehicule MODERNE ale armatei, pe acolo ar fi fost cozi interminabile de vehicule civile la fel de poluante. Ce Stukasuri visezi nene ? Si de cand are Herastraul gard de 40cm. Ca Gogu ala cu masina de IF e un neam prost...da, dar ala e neam prost oriunde in Bucuresti.
    A tras armata. Stii matale cum era armata pe vremea aia? Stii ca aia scosi pe strada in zilele alea, militari in termen, erau mai speriati decat manifestantii? Ca pe vremea aia militar in termen era ceva echivalwnt cu detinut sau sclav al regimului? Ma mir ca Republica publica asemenea articole din care razbate ura.
    • Like 8
    • @ Calin Ungureanu
      Aici pe Republica ,,publică " mulți autori progresiști iar o caracteristică a progresismului e ura, ura de clasă la clasicii progresiști (comuniștii) și ura de rasă, de familie, de normalitate la ăștia de tip nou, ura față de noțiunea de patrie și patriotism..... ura vine din lupta lor pentru o lume mai bună și pentru făurirea omului nou.
      • Like 1
  • Bine scris, problema e cu dovezile referitoare la masina din parcul "amenajat chiar in aceasta toamna", iar imaginea e doar un fel de "false flag" pentru a scrie articolul. Stau si ma intreb, oare cine are ochii acoperiti: cei care au amenajat parcul, sau cel ce a facut observatia. Sincer, dupa cum arata bucata aceea ingradita de "verdeata", dupa gardurile ponosite, dupa lipsa oricarei banci, dupa lipsa gazonului si a frunzelor vestejite, tare ma tem ca cineva are doar fantezii cu un parc amenajat acolo, si in realitate nici un picior de muncitor nu a calcat pe acolo de cel putin 30 de ani.
    • Like 4
  • Nu cred ca asta inseamna patriotism. Adica, aceasta iesire pe strada este o parada, ca pe vremea comunista. Ne batem cu pumnul in piept ca suntem patrioti dar, nu ne pasa de semenii nostri, aruncam gunoaie oriunde, ne calcam in picioare cand se da ceva gratis, nu conteaza decat banul etc.
    • Like 7
  • Armata a tras in tine acum 30 de ani? As fi curios sa aflu cati ani aveai in 1989 si unde erai atunci. Inhalezi gaze de esapament de la tehnica militara in aceasta zi? In restul zilelor inhalezi de la milioane de autovehicole dar nu conteaza,nu-i asa? Ai iesit sa alergi tocmai in aceasta zi,tocmai la ora desfasurarii paradei,tocmai in acel loc de parca nu stiai ce se petrece....
    Tehnica din anii '60? Mai documenteaza-te.
    Nesimtit parcat pe spatiul verde? Solutia este foarte simpla: telefon la politia locala si se rezolva(in astfel de cazuri sunt prompti). Ai facut ceva in acest sens?
    Oricum esti bun. Prin neamprostia ta ai reusit sa atragi atentia.
    • Like 7
    • @ Iustin Grama
      Exact! L-a găsit alergatul fix atunci și este deranjat de armata.....
      • Like 2
  • Sunt absolut de acord cu articolul, aceste cutume comuniste sunt atat de adanc impregnate in psihologia noastra incat compromit chiar si Ziua Nationala a Romaniei din nefericire. Referitor la armata romana ... sa speram ca in viitorul apropiat va avea demnitatea sa ceara iertare Bravului Popor Roman pe segmentul ei de vinovatie din zilele Revolutiei din Decembrie 1989.
    • Like 4
  • Celor care au comentat rauvoitor la adresa autorului acestui articol: Va aduceti aminte de povestea'' Hainele imparatului'', in care singurul , un copil, a recunoscut ca, imparatul umbla gol-golut prin multime, in vreme ce gloata aclama zgomotos falsitatea....ADEVARUL gol-golut.??/ Deranjeaza neamurile proaste, nu este asa, de ce sa nu rcunoastem? Cat o sa o mai ascundem mizeria nationala , vulgaritatea,, falsitatea si ipocrizia sub presh? NB. Domnule Badescu, sa fi fost in locul dvs, nu as fi folosit eufemismul'' Doamnele in fuste'', ci cetatenele de etnie roma, sau minoritarele cu fuste multicolore...Aia de ne-au invadat ,transformat si milipsit cu obiceiurile si naravurile lor.La multi ani, Romanie!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult