Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nebunii fără spate

„Îți dai seama? Oamenii ăștia sunt nebuni, au ieșit în stradă fără să aibă pe nimeni în spate!...”. Asta spunea, în noiembrie 1987, o persoană culturală care încerca să mimeze disidența, având un spate bine dezvoltat, ca și alții de felul ăsta – relații la ambasade (Olanda, cu precădere, dar și Rusia), în aparatul ceaușist de nivel înalt, turnătorie la Securitate în paralel cu disidența, cunoscuți și promovați la postul de radio „Europa liberă” – și făcând, oricum, pași în față mici și laterali... Nebunii erau muncitorii și studenții brașoveni.

În aprilie 1990 publicam în Adevărul un articol intitulat Disidenții, care începea așa: „Vă mai amintiți cum tresăream, cum ni se încălzea sufletul, cum ne rugam lui Dumnezeu să-l apere, când mai apărea câte un disident la milionul de locuitori? Cum ne era parcă mai puțină rușine de noi avându-i pe ei? Cum le șopteam numele ca pe niște parole pentru speranță? Au trecut patru luni de la Revoluție. Cine sunt acum disidenții?”. Urma caracterizarea activităților postrevoluționare ale lui Dumitru Mazilu, Doina Cornea, Dan Petrescu, Ana Blandiana, Aurel Dragoș Munteanu, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Octavian Paler, Alexandru Paleologu, Dorin Tudoran.

Nu e nimic de corectat în bine în ce scriam atunci. În rău, da. Deziluziile pe care mi le-au pricinuit puținii conaționali pe care i-am numit disidenți m-au dus, în cazul unora, la tristețe, în cazul altora, la repulsie.

Acum, pe 15 noiembrie 2022, pot să spun că disidenți autentici, onești, fără plasă de siguranță, împotriva regimului ceaușist sunt pentru mine brașovenii care au cântat „Deșteaptă-te, române!” și au ars în centrul orașului un maldăr de însemne, documente, lozinci comuniste, portrete ale lui Ceaușescu. Fiind apoi arestați și supuși unor torturi înfiorătoare de Securitate și Miliție.

Și brașoveanul Liviu Babeș, care s-a incendiat pe sine ca să dea foc comunismului...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult