Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nebunii fără spate

„Îți dai seama? Oamenii ăștia sunt nebuni, au ieșit în stradă fără să aibă pe nimeni în spate!...”. Asta spunea, în noiembrie 1987, o persoană culturală care încerca să mimeze disidența, având un spate bine dezvoltat, ca și alții de felul ăsta – relații la ambasade (Olanda, cu precădere, dar și Rusia), în aparatul ceaușist de nivel înalt, turnătorie la Securitate în paralel cu disidența, cunoscuți și promovați la postul de radio „Europa liberă” – și făcând, oricum, pași în față mici și laterali... Nebunii erau muncitorii și studenții brașoveni.

În aprilie 1990 publicam în Adevărul un articol intitulat Disidenții, care începea așa: „Vă mai amintiți cum tresăream, cum ni se încălzea sufletul, cum ne rugam lui Dumnezeu să-l apere, când mai apărea câte un disident la milionul de locuitori? Cum ne era parcă mai puțină rușine de noi avându-i pe ei? Cum le șopteam numele ca pe niște parole pentru speranță? Au trecut patru luni de la Revoluție. Cine sunt acum disidenții?”. Urma caracterizarea activităților postrevoluționare ale lui Dumitru Mazilu, Doina Cornea, Dan Petrescu, Ana Blandiana, Aurel Dragoș Munteanu, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Octavian Paler, Alexandru Paleologu, Dorin Tudoran.

Nu e nimic de corectat în bine în ce scriam atunci. În rău, da. Deziluziile pe care mi le-au pricinuit puținii conaționali pe care i-am numit disidenți m-au dus, în cazul unora, la tristețe, în cazul altora, la repulsie.

Acum, pe 15 noiembrie 2022, pot să spun că disidenți autentici, onești, fără plasă de siguranță, împotriva regimului ceaușist sunt pentru mine brașovenii care au cântat „Deșteaptă-te, române!” și au ars în centrul orașului un maldăr de însemne, documente, lozinci comuniste, portrete ale lui Ceaușescu. Fiind apoi arestați și supuși unor torturi înfiorătoare de Securitate și Miliție.

Și brașoveanul Liviu Babeș, care s-a incendiat pe sine ca să dea foc comunismului...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult