Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Negocieri care nu se poartă

CE - intrare

Foto: Sophie Hugon / AFP / Profimedia

România își dorește să aducă deficitul bugetar la 3% în următorii 7 ani, într-un ritm de scădere de 0,74 puncte procentual pe an. Un astfel de plan care se dorește a fi negociat cu Comisia Europeană se bazează pe facilitatea oferită, mai nou, țărilor aflate în procedura de deficit excesiv. Însă acordarea unei astfel de facilități, în cazul României, ar putea fi un cadou otrăvit. Profilurile țărilor beneficiare sunt pe alocuri extrem de diferite.

Conform prognozei de primăvară a Comisiei Europene, atât în 2024 cât și în 2025, România va avea, de departe, cel mai mare deficit bugetar dintre toate țările UE. Deci da, și alte țări sunt în procedură de deficit excesiv, doar că ajustarea lor va fi mai mică decât a României. Mai mult, în primăvară, Comisia Europeană nu părea convinsă de inversarea tendinței de creștere a deficitului României, prognoza identificând-o ca fiind singura țară în care deficitul bugetar nu va scădea nici în 2025.

Însă prezentarea planului de reducere a deficitului bugetar în 7 ani ca un succes al negocierii este un unghi de abordare eronat și, din păcate, câtuși de puțin nou. Cu sau fără limitările impuse de CE, era imperios necesar ca România să purceadă rapid, din propria inițiativă, la scăderea deficitului bugetar excesiv care pune în pericol echilibrul economic și o expune la riscuri semnificative.

Să ne înțelegem. Persistența unui deficit bugetar aduce o creștere continuă a datoriei publice. Cu cât deficitul este mai mare, cu atât datoria publică crește într-un ritm mai accelerat. Faptul că deficitul bugetar ar începe să scadă nu înseamnă decât că ritmul de creștere a datoriei publice va începe să încetinească. Dar ea va continua să crească de la nivelul record la care deja se află.

Desigur, exista opinii care remarcă faptul că 52% din PIB nu este un nivel al datoriei foarte ridicat în context european. Ceea ce se pierde din vedere este faptul că România se finanțează la unele dintre cele mai mari dobânzi din UE. Iar acestea nu fac decât să reflecte faptul că, chiar și la acest nivel al datoriei, investitorii percep deja România ca fiind o țară cu un nivel de risc mai ridicat. Pe drept sau pe nedrept, poate fi subiectul unei alte discuții. Însă ceea ce contează este percepția.

Al doilea aspect este legat de faptul că dobânzile ridicate și datoria în creștere nu vor face decât să crească cheltuielile aferente dobânzilor din buget. Ele deja reprezintă a patra cea mai mare categorie de cheltuieli, cu o valoare similară investițiilor pentru dezvoltare făcute din fonduri autohtone.

În acest context, alegerea unui interval de 7 ani pentru ajustarea fiscală presupune o ipoteză nerealist de optimistă. Și anume, faptul că în această perioadă, Europa, lumea, nu vor trece prin nicio criză majoră geopolitică, economică sau financiară. Greu de crezut… Un astfel de eveniment îi va face pe investitorii financiari să își retragă banii din țările considerate riscante și să îi parcheze în active sigure. Iar titlurile de stat românești cu care se finanțează datoria publică în creștere cu siguranță nu vor intra în categoria activelor sigure.

De aici derivă o întrebare cu o miză foarte importantă. Având în vedere că 7 ani este o perioadă suficient de lungă pentru ca apariția unui context economic dificil să aibă o probabilitate ridicată, care e planul B al României? Cum își va finanța datoria publică în lipsa investitorilor străini pe un ritm atât de lent de reechilibrare a bugetului?

E o întrebare teribil de importantă care nu are decât două răspunsuri posibile: fie la dobânzi și mai mari decât cele de acum, fie deloc. Cu cel de-al doilea scenariu ne-am întâlnit cu prilejul crizei din 2008. În acel moment, confruntată cu fuga investitorilor în active sigure, România a trebuit să apeleze la FMI și UE pentru finanțarea datoriei publice. Care, atenție, raportată la PIB, era aproximativ o treime din cea actuală. Însă, așa cum știm deja, astfel de finanțări vin la pachet cu decizii dure de austeritate care, pe termen scurt, duc la un șoc fiscal și economic.

Deci succesul prelungirii cu 7 ani a reducerii deficitului bugetar este o variantă în esență riscantă pentru România, în condițiile în care perioada este suficient de lungă pentru ca un eveniment geopolitic sau economic major să aibă loc. Din acest motiv, în locul unei ajustări șoc, pe care ar presupune-o finanțări de ultima instanță ale instituțiilor financiare internaționale, o ajustare administrată de guvern pe o perioadă mai scurtă ar fi de dorit.

Iar asta nu ar trebui făcută prin curmarea investițiilor, mai ales că, pe parcursul celor 7 ani, începând cu anul 5, intrările nete de fonduri europene se vor transforma în ieșiri. Banii în buget sunt fungibili, iar deficitul este produs din numeroase alte categorii bugetare care au nevoie de o cu totul altă eficiență a colectării și administrării. În condițiile în care cheltuielile rigide, greu de modificat, din buget au atins 75%, tăierea investițiilor este calea cea mai ușoară, dar și cea mai nocivă pentru dezvoltare.

Articol publicat inițial pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Nu putem noi plati taxe cat pot ei cheltui.Reforma adevarata a aparatului bugetar este singura care ne salveaza.O sa o vedem? Sigur nu.Solutia? Pentru mine e simpla,in doi ani sper sa ma car de aici.Vreau pentru taxele care le platesc sa primesc servicii pe masura,nu sa ofer privilegii unor incompetenti si corupti.
    • Like 2
  • Adi check icon
    Aţi fost deranjat vreodată de zgomotul sirenelor? Ambulanţe, echipaje de poliţie, pompieri... care intră la orice oră peste tihna dumneavoastră.
    Doar 1-2% din toate intervenţiile cu sirena pornită sunt intradevar justificate.
    Restul? reprezintă doar o formă de publicitate mascată pentru a justifica „binele comun”, adică binefacerea pe care v-o face „statul social” - pentru care plătiţi taxe şi impozite.
    Sunt o grămadă de bugetari care activează non-stop cu sirena pornită, ca să ne amintească nouă, tuturor contribuabililor, că ei sunt salvatorii fără de care ne-am duce naiba cu toţii.

    Marea majoritate care formează aparatul bugetar au în spatele lor sindicate extrem de puternice. Dacă aţi observat, sindicatele fac cu schimbul, ies la proteste... când unii când alţii... ameninţa cu grevă, fac şantaj ca să obţină măriri de salarii şi alte beneficii.
    Astfel, din păcate, guvernul nu are încotro, pune botul, le dă mai mult, dar ne măreşte nouă taxele, inflaţia, deficitul, împrumuturile...
    Aşadar, nici măcar guvernul nu poate reduce cheltuielile din aparatul bugetar, deşi probabil că ar vrea.
    Fiindcă, aparatul bugetar deserveşte „binele comun” - care este definit în Constituţie a fi stat social (mai bine zis stat socialist).
    • Like 2
    • @ Adi
      maripos check icon
      Armata nu are sindicate.
      • Like 0
    • @ maripos
      Adi check icon
      Nu am menţionat armata. Bine-înţeles că armata nu este sindicalizată. Şi nici nu poate deveni vreodată. Iar asta se aplică la majoritatea serviciilor importante din stat, nu doar la armată. Fiindcă serviciile, (inclusiv armata) reprezintă un serviciu, nu un job.
      Naţiunea noastră rămâne să analizeze ce fel de „serviciu” au adus „serviciile”, (inclusiv armata), atunci când au reprimat populaţia în mod brutal în 1989, dar şi la mineriade. Alte servicii (jandarmeria) pe 10 August... şi aşa mai departe, despre care nu se prea vorbeşte în mass-media. Naţiunea continua să acorde tuturor serviciilor multiple avantaje şi beneficii mult mai mari decât oricărui sindicat însă, în general, serviciile (cel puţin momentan), nu par să fi dat ceva înapoi naţiunii. Mă rog, în afară de plumburile din armele lor cu care au încercat să-i reprimeze pe revoluţionarii din '89.
      Tare mi-e teamă că, faţă de (comparativ cu) armata din Ucraina, românii noştri vor prefera să devină victimizaţi de circumstanţe şi doar atât.
      Sper din toată inima să n-am dreptate dar, asta este sentimentul după o privire de ansamblu a tuturor celor care sunt plătiţi de stat şi deci care depind de stat la ora actuală. Încă odată, sper să n-am dreptate şi că totul o să fie bine în caz de nevoie.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Iesiri nete de fonduri sunt si acum pentru ca profitul exportat este mult mai mare decat cele 3 miliarde de euro pe an care au intrat in medie din fonduri UE din momentul aderarii. Daca noi vom fi dupa 5 ani contribuitor net la bugetul UE inseamna ca vom fi pe minus destul de mult si pe de alta parte se pune intrebarea cine va fi cu adevarat pe plus, macar pe fonduri daca nu in ansamblu.
    • Like 0
  • Am mai zis-o de un milion de ori, in loc sa dai in calul care munceste si care crapa pana la urma (vezi Ferma Animalelor a lui Orwell) mai bine te uiti cum reduci cheltuielile si nu ingrasi pe cei din marele aparat bugetar.
    • Like 4
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Adi check icon
      Aparatul bugetar deserveşte „binele comun” - care este definit în Constituţie a fi Stat social.
      Nu zic că e rea ideea ta, dar încearcă tu să convingi un politician ca să schimbe Constituţia şi Codul Muncii.
      Şi după aia mai vorbim despre reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar.
      • Like 1
    • @ Adi
      poate perlamentar - nu politician!
      • Like 0
    • @ Mihail Plinga
      Adi check icon
      Poate că tu încă nu ai aflat că parlamentarii reprezintă partidele politice şi pot ajunge acolo, în Parlament, doar numiţi politic? Şi că ei reprezintă numai interesele partidelor care i-au pus acolo?
      Şi nu vreau să aud de exemplul cu jorjică sau cu şosoacă - căci asta ar conduce la ideea de desfinţare imediată a Parlamentului.
      Ruşine tuturor celor care încă mai puneţi botul la promisiunile deşănţate ale celor care se folosesc de jertfele celor care s-au sacrificat la Revoluţia din 1989. Atâta timp cât veţi continua să votaţi acelaşi tip de politicieni populişti, vă meritaţi acelaşi trai mediocru într-o ţară incapabilă să scape de vechiul sistem socialist-comunist.

      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult