Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nemulțumirea unui cetățean deja convins să se vaccineze

vaccinare Bucuresti

Foto: Robert Ghement/ EPA / Profimedia

Încă de la începutul pandemiei nu am pus la îndoială existența coronavirusului. Nu am crezut în scenariile fanteziste și am respectat cu strictețe toate indicațiile și regulile date. Chiar dacă de fapt carantina este o formă de „arest la domiciliu”, am considerat că este necesară, așa după cum toată lumea a făcut. Nu există alte metode mai eficiente de luptă împotriva virusului, am înțeles. Pentru că domiciliez într-o localitate din județul Ilfov am avut bafta să intrăm de mai multe ori în acesta formă de restricții neplăcute. Am tot umblat cu declarații, am respectat orele de circulație, m-am organizat cum am putut să-mi pot duce cât de cât viața. Mi-am anulat concediul, m-am gândit că ar fi o mare bătaie de cap, m-am informat, m-am comportat cred ca majoritatea cetățenilor. A trecut mai bine de un an de când suntem în pandemie. Dacă în martie anul trecut m-am bucurat că o să citesc mai mult, o să văd filmele pe care le ratasem, că o să mă ocup mai mult de casă și familie, mi-am cumpărat chiar și o mașină de făcut pâine, astăzi nu mai sunt așa de entuziasmat. Noi suntem tot în carantină la momentul când scriu acest articol. Singura diferență este că în anul ăsta a apărut posibilitatea de a mă vaccina.

Cred în știință, cred în medicină, vreau să mă vaccinez. Din primul moment m-am decis să fac ceea ce recomandă specialiștii, adică să mă imunizez prin vaccinare. În prima etapă au fost numai categoriile speciale, ceea ce nu sunt, chiar dacă eu și soția mea credem că sunt special, nu e suficient. În a doua etapă au fost bolnavii cronici și vârstnicii, nici aici nu m-am încadrat. În felul acesta am așteptat disciplinat până în momentul în care s-a putut programa toată lumea, tot poporul. 

Am intrat pe platforma guvernamentală, RoVaccinare, mi-am făcut un cont, am cerut asistență pentru programare de la un consultant, pentru că nu știu pentru ce motiv nu mă puteam programa singur, și am așteptat. În momentul în care am avut discuția cu băiatul/fata de la call-center-ul de la RoVaccinare m-au întrebat clar și direct unde vreau să mă vaccinez. Adică nu am avut posibilitatea să aleg mai multe centre sau mai multe variante, de exemplu se eliberează un loc la un centru să intru și eu acolo. Nu, pur și simplu întrebarea a fost clară, unde vreau să mă vaccinez, iar eu am ales în funcție de proximitatea față de locul de muncă. Să zicem Regina Maria - Policlinica Cotroceni, a nu se înțelege că lucrez la Cotroceni. Contul și programarea le-am făcut undeva în jurul datei de 29 martie. Până astăzi niciun semn. Aud însă în mass-media o agitație demnă de cauze mai bune pentru a convinge mai multe persoane să se vaccineze, se inventează noi programe, vaccinarea direct din mașină, vaccinarea la serviciu eventual la chenzină, vaccinarea când duce omul gunoiul la ghenă. Nu înțeleg cum se poate vorbi despre așa ceva când încă mai sunt oameni care așteaptă pe liste, oameni care își doresc să se vaccineze și nu sunt vaccinați. Trăim în Absurdistan, măi, oameni buni, eu vreau să mă vaccinez!

Am aflat (!?) din zvonistica de la răspândaci că mai există o platformă, vaccinare-live, o platformă unde te poți programa mai ușor, în funcție de locurile libere pe care le afișează în timp real. Pentru asta trebuie să-ți ștergi programarea făcută pe prima platformă și să te înregistrezi pe a doua platformă. Am cunoștințe care s-au vaccinat în mod operativ, chiar dacă unii s-au deplasat chiar și în localități sau județe limitrofe. Sunt dispus și eu să merg și la Cocârlații din Vale, numai să știu că se poate. Am sunat iarăși, i-am întrebat dacă pot face asta, nu m-au consiliat în niciun fel, nici că e bine nici că e rău, m-au întrebat decât dacă vreau să-mi șterg programarea de pe lista de așteptare. În momentul acela m-am simțit ca și cum am stat la o coadă mai bine de trei săptămâni și renunț la un loc câștigat cu greu pentru o altă coadă de unde o să o iau de la capăt. Așa că am rămas pe RoVaccinare. Știu că o să primesc o mie de sfaturi, o să fiu certat că n-am făcut bine, că n-am înțeles etc. Întrebarea mea e simplă, cum e posibil să fie organizată o vaccinare centralizată în felul acesta?

Eu sunt un cetățean deja convins, nu trebuie să mai plătiți campanii de publicitate să mă convingeți, vreau să mă vaccinez. Ce trebuie să fac?    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu și soțul meu am pățit la fel. Și noi avem 79 si 81 ani. Ne-am programat pe Platformă la Medlife. Greșală mare. Cred cå ne venea rândul peste 150 zile, în cel mai bun caz. Să vă ajute cineva să vedeți centrele, care au mai puțini programați cu Phizer sau Moderna. Și unde fac multe vaccinuri pe zi. Așa am reușit,la noi în Cluj, nu în altă loca livrate să primim prima doză f.repede.(după 3 luni de încercări) Și în curând rapelul. Se îmbunătățește mai repede și psihicul.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Drive through și gata problema.
    Se fac îmbunătățiri și pe platformă. De exemplu rapelul va putea fi făcut și în altă parte.
    Da, cam neprietenoasă platforma, cu butoane ascunse cum spune cineva. Și pentru că e vastă, poate fi accesată cu o sculă puternică, tableta mea antică nu face față dar un telefon obișnuit da.
    Dar se poate și asta contează. Prima înscriere, cont, etc a durat ceva. A doua programare am făcut-o în 10 minute. Vaccinarea se mișcă bine și repede ceea e dovedește inițiativă și viteză de reacție.
    • Like 1
  • Cum spunea cineva intr-un comentariu:acest articol este un fel de "bagati-ma si pe mine in seama". Rezolvarea este simpla:anulezi programarea pentru acel centru si faci una noua pentru alt centru,pe aceeasi platforma,cu acelasi cont. Dar e mai usor sa ne plangem decat sa actionam,nu-i asa? Ca fapt divers:la 3 zile dupa ce m-am pus pe lista de asteptare m-am programat pentru vaccinare peste 7 zile. Adica la 10 zile de la inregistrare eram vaccinat. Unii sunt dispusi sa merga la sute de km sa se vaccineze iar tu nu poti alege un alt centru in Bucuresti sau IF? Sa fim seriosi....
    • Like 2
  • Complet gresit ce se scrie mai sus. Eu cred ca nu ai vrut sa te vaccinezi daca ai fi vrut deja aveai si rapelul nu doar prima doza. Daca crezi ca nu te pricepi la partea informatica cauta un baiat mai tanar, sau suna din timp si roaga-l pe cel de pe fir sa te indrume. Uite eu vreau sa ma vaccinez unde credeti ca am cele mai multe sanse? Nu, tu vrei la botul calului sa vina sa te vaccineze in timp ce stai pe buda.
    Cunosc persoane din etapa a 3-a care au mers 300 de km sa se vaccineze special cu Pfizer. Ei sunt cei care au vrut cu adevarat sa se vaccineze, Azi ei au 4 saptamani deja de la rapel.
    • Like 0
  • Platforma despre care vorbiți dvs. (vaccin.live) actualizează date provenite din sursele oficiale ( de ex: datele privind nr. de vaccinări - conform datelor publicate pe data.gov.ro), dar nu este o platformă pe care te poți înscrie la vaccinare.
    Se poate face foarte simplu un cont, iar de pe acel cont se pot înscrie la fel de ușor mai multe persoane pentru a putea fi programate. Dacă tot nu ați reușit dvs, puteați să rugați un prieten sau un membru al familiei să vă adauge pe contul dumnealor.
    Într-adevar, a fost un *val* de persoane dornice de vaccinare în martie, dar acum în 5 minute am reușit să adaug o persoană pe cont, să o pun pe lista de așteptare (la Palatul Copiilor) și șă programez ziua și ora vaccinului.
    Sfatul meu este să vă schimbați centrul de vaccinare.
    • Like 0
  • Trist, dar adevarat. Platforma Rovaccinare nu functioneaza cum ar trebui, parca ar fi facuta de amatori. Sfatul meu : intra pe contul tau, pe platforma , intri la beneficiari( in stanga paginii) , apoi in dreapta apar iconuri, dai selectare pe programeaza ( casuta de culoare albastra) . Se va deschide o pagina ( lista de asteptare)cu centrele de vaccinare din judetul tau si selectez un centru cat mai aproape de domiciliul tau. Dai o bifa si astepti sa iti vina un e-mail de la Rovaccinare, cand trebuie sa confirmi programarea. Pasul urmator, dupa primirea e-mail-ului : intri din nou pe platforma , apare in dreapta "continua", bifezi si vei intra pe calendar, de unde selectezi ziua . Am uitat sa iti spun , in momentul cand intri pe platforma, logheazate cu CNP-ul si pe telefon o sa primesti un cod, prin SMS. Succes.
    • Like 0
  • Mi se pare trist că în comentarii nu prea am văzut idei pentru soluții concrete, chiar dacă domnul în cauză a întrebat ce să facă (o fi sau nu întrebare retorică, nu cred că contează, sunt mulți în aceasta situație).

    Ceea ce aș face eu într-un astfel de caz:

    1. Uitați-vă pe pagina următoare la situatia din centrele de vaccinare din județul dumneavoastră (sau în alte județe mai apropiate dacă aveți posibilitatea să vă deplasați):

    https://vaccin.live/

    Pe această pagină NU se fac programări, asta conține numai informații despre centrele de vaccinare: locuri libere, persoane pe listele de așteptare, tipul vaccinului administrat

    2. Aș uita mai degrabă la centre care au locuri libere ca să nu trebuiască să stați pe liste de așteptare. Pe pagina de mai sus, de exemplu în județul Ilfov văd o grămadă de centre cu locuri disponibile. Sunt foarte multe cu vaccin Moderna (ceea ce am primit și eu și cred că este o opțiune bună), dar există și câteva locații cu Pfizer dacă preferați acel vaccin.

    3. Încercați din nou să vă programați pe pagina ROVACCINARE:

    https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/

    Este posibil ca atunci când ați încercat prima dată să fi fost o problemă cu sistemul care a fost remediată ulterior.

    4. Dacă tot nu reușiți să faceți programarea pe pagină, sunați la call center și spuneți domnului/doamnei de acolo numele/locația centrului de vaccinare pe care ați ales. Menționați faptul că ați văzut că sunt locuri libere în acel centru și vă doriți să va programați fără să mai stați pe lista de așteptare.

    Sper ca acești pași să vă ajute. Baftă!
    • Like 0
  • Platforma RO-Vaccinare e de toată ”praștia”. În prima zi în care s-a deschis pentru categoria III, am reușit să mă loghez abia după o oră de așteptare. A fost bătălie la înscriere. Problema e că m-am înscris pe acea celebră listă de așteptare, și am așteptat. 3 săptămâni. Până într-o zi când m-am enervat și am anulat acel loc la coada de așteptare, am schimbat localitatea și în 4 zile am fost vaccinată. Soft slab, interfață neprietenoasă, butoane ”sub ecran” pe care nu ai de unde să le bănuiești că ar fi pe acolo după ce te înscrii. Pentru că butoanele alea ascunse sunt de fapt singurele cu care ajungi să te și programezi de fapt. Și nu le poți accesa decât în primele 24 de ore de la prima logare. Doar dacă să un noroc chior peste tine și dai scroll și găsești butoanele. Dacă nu, aștepți ca...
    • Like 5
  • Marga check icon
    Este revoltator sa trimiti mii de doze in zone in care nu e cerere si sa lasi in Bucuresti, unde si indicele de infectare e mai mare, ca doritorii sa astepte in continuare.
    • Like 3
  • Poate că persoanele programate deja pe liste sunt ținute ca rezerve pentru perioada în care nu vor mai fi doritori să se vaccineze facilitând în același timp nehotărâții care nu s-au programat dar vor fi tentați „să o ia pe scurtătură”.
    • Like 0
    • @ Bernat Adrian
      Tu te auzi ce spui? In ce lume traiesti?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Nucu Morar / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon