Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nepotul lui Putin, un broscoi din gâtlejul Europei

Orban - Putin

Foto: Profimedia Images

Nu a trecut foarte mult timp de când un vânjos om politic băsist, I. Olteanu ot Bistrița, a lansat o formulare care a făcut carieră în spațiul politicii românești, și anume că PDL-ul trebuie să poarte în gâtul său broasca pesedistă. Aceeași formulare i se poate acorda și lui Viktor Orban, neastâmpăratul și nemântuitul prim-ministru al Ungariei „mari”, care de mai mult timp este un adevărat broscoi în gâtul Europei.

Mai exact, în ultimele zile, V. Orban a fisurat din nou solidaritatea unanimă internațională cu Ucraina, el nefiind de acord ca pe teritoriul Ungariei să tranziteze transporturi cu echipamente militare pentru ucraineni, ajutoare venite din vestul Europei. Orban face iarăși o figură aparte prin politica sa suveranistă și autohtonistă pe care o derulează în mandatele sale nenumărate de la conducerea Ungariei. Este, de altfel, pe cale să devină un alt V. Putin în această parte a Europei, un alt împăunat de succesele sale electorale și populiste, el fiind perceput ca un „model” de politician de către mulți pitpalaci români pentru ghidușiile sale iliberale și... paranoice.

Acest politician populist și deopotrivă tainic expansionist (vezi proiectul națiunii maghiare mari din afara granițelor) prin politica sa originală față de emigranții din Asia de instalare de garduri la hotarele Ungariei a împiedicat fluxul de asiatici și africani care asediau porțile Europei. A devenit subit un apărător apostolic al civilizației creștine în fața religiei musulmane, s-a metamorfozat într-un adevărat cruciat târziu față de această lume a emigranților. Este, în fond, o atitudine plină de ridicol și izvorâtă din școala proastă pe care a făcut-o pentru că a uitat că triburile maghiare, la sfârșitul mileniului I, au imigrat tot dinspre creuzetul asiatic de populații și s-au așezat în Câmpia Panoniei, el fiind un nesmintit urmaș al acestor triburi asiatice. Tot astfel, V. Orban se face că uită masiva emigrație a maghiarilor după revoluția anticomunistă și antirusească din 1956 când, după logica sa, Occidentul ar fi trebuit să instaleze garduri pentru a opri populația amenințată de tancurile sovietice.

Este de neînchipuit adorația și culanța acestui „broscoi” față de stăpânul său de la răsărit, V. Putin, un stăpân care este urmașul celor care au provocat atâtea tragedii poporului maghiar. Uimirea tuturor este de ce de atâta timp UE îl tolerează pe acest nod în gâtul Europei solidare și democratice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Și sârbii trebuie să se gândească bine la viitor. Vor ei să ajungă un fel de Kaliningrad ruso-chinez, sărac și ofticos, înconjurat de state UE și NATO și de o Albanie, un UE, mai bogată, mai populată decât ei?! Sau lasă oftica și devin un stat european?!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Orban și Putin sunt interschimbabili. Dacă printr-o scamatorie, des utilizată într-un anumit gen de filme, ei s-ar trezi puși unul în locul celuilalt, deciziile politice ale statelor lor nu s-ar schimba semnificativ.
    Sigur, Putin s-ar simți frustrat o vreme dar s-ar descurca.
    Orban, însă, va fi încântat.
    • Like 1
  • Daca romanii au fost duplicitari, de-a lungul istoriei, a fost pentru ca au avut iataganul sau naganul deasupracapului. Dar "eroicii" urmasi ai navalitorilor huni nu au nicio justificare in momentul de fata, in afara unor interese meschine ce-i macina de veacuri si pentru care s-au pus in slujba si la mila raului Nu-i prima oara in istorie. Dupa instalarea in campia panonica, datorita ferocitatii lor, au fost luati sub obladuirea austriei si folositi ca avantgarda a imperiului. Pentru care au primit niste avantaje, cum e si firesc. Asta face v. orban, cu acordul sustinatorilor sai, acum. Daca putin va sfaesi asa cum ne-o dorim multi si nu namai el ci intregul imperialism rosu nu-l vad bine pe v. orban.
    • Like 2
  • Pentru ca omul face pe nebunul in cadrul limitelor democratice si UE este slaba cand vine vorba de a-si pedepsi membrii naravasi. El ( Ungaria) nu poate avea o pondere serioasa in UE decat daca fac pe nebunii. Nu sunt o piata mare , nu au o pozitie strategica , in principiu nu au decat tupeu si oarecare seriozitate venita dintr-o istorie si cultura mai asezata decat restul estului Europei.
    • Like 1
  • Ion check icon
    Broscoi la figurat dar si la propriu(nu e frumos sa zic asta), a scapat greutatea de sub control.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult