Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Neversea, primul festival din lume alimentat cu energie verde din sursă eoliană

Neversea - Foto Neversea

(Foto Neversea)

Pentru prima dată în lume, sunetele muzicii electronice s-au auzit din vârful unei turbine eoliene. DJ-ul Alex Parker, care a fost prezent și pe scena principală a festivalului NEVERSEA în 2018, a mixat de la înălțimea de 100 de metri, de pe o turbină, din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa.

Momentul inedit realizat alături de Alex Parker marchează parteneriatul și startul oficial al campaniei prin care festivalul Neversea, alături de Grupul CEZ în România, își propune să devină în 2020, primul festival de muzică din lume alimentat aproape integral cu energie verde, din sursă eoliană, provenită din Parcul Eolian Fântânele-Cogealac-Grădina al Grupului CEZ, situat în județul Constanța. Procesul de implementare a infrastructurii necesare este unul impresionant și de durată, urmând a fi început în acest an și finalizat pentru ediția din 2020, atunci când atât scenele cât și majoritatea perimetrului festivalului, vor fi alimentate cu energie provenită de la parcul eolian. Pentru ediția Neversea 2019, zona CEZ va fi prima zona 100% verde din cadrul festivalului. 

Aceasta va fi în totalitate alimentată cu energie regenerabilă și va adopta măsuri pentru a preveni, reduce și compensa orice efect advers asupra mediului: colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor; înlocuirea tacâmurilor și veselei de plastic de unică folosință cu paharele de sticlă sau din carton reciclabil; eliminarea paielor de plastic; selecția elementelor de decor care se pot reutiliza.

„Parteneriatul CEZ & Neversea este un exemplu de bune practici la nivel internațional care demonstrează că două companii din industrii total diferite pot obține rezultate extraordinare împreună prin punerea la comun a unor resurse care transformă în realitate idei și inițative extrem de curajoase, menite să contribuie la protejarea noastră și a mediului înconjurător pe termen mediu și lung”, a declarat Bogdan Rădulescu, Head of Partnership al Neversea.

Alex Parker este DJ-ul care a acceptat invitația și a mixat peste 5 ore într-un loc inedit. Fără teamă, cu entuziasm și motivat de dorința de a fi primul DJ din lume care duce muzica la cele mai mari înălțimi, el a reușit să unească energia verde și muzica.

Alex Parker „Mă bucur tare mult să fac parte dintr-o mișcare de promovare a energiei neconvenționale, planeta noastră se află într-un punct critic și avem nevoie de cât mai mulți oameni open minded care să susțină o astfel de inițiativă. Senzația a fost unică, să văd apusul de la înălțime în timp ce făceam ceea ce iubesc cel mai mult, a fost pur și simplu incredibil și greu de deschis în cuvinte, cred că materialul video o să vorbească de la sine. Neversea este un festival în care s-au realizat mii de conexiuni, amintiri, relații, un loc unde te simți deconectat de problemele din viața de zi cu zi și acum, un brand care face un pas uriaș spre viitor. Sincere felicitări pentru inițiativă, sunt mândru că am putut face parte din așa ceva.”

Urcarea echipamentelor, pupitrului și mixerului DJ-ului s-au realizat cu o macara din turbina eoliană care poate ridica obiecte de până la 700 de kg, pe o înălțime de până la 100 de m. Deplasarea persoanelor și a altor aparate de mici dimensiuni s-a realizat cu ajutorul liftului din turbina care doar în acea zi a parcurs o distanță cumulată de peste 3 km. Evenimentul a avut loc în parcul eolian CEZ și marchează atât colaborarea cu festivalul Neversea, cât și începutul unui parteneriat „verde” între festival și Grupul CEZ.

Articol preluat de pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ce porcarie de articol...tara arde si baba se piaptana!Chiar credeti ca intereseaza pe cineva timpenia asta,in afara hipsterilor cu “ salvati planeta”?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult