Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nici acum nu-i gratuit

vaccinare - EPA

Foto Robert Ghement/ EPA / Profimedia

Vaccinurile „gratuite” costă 1 miliard de lei pentru toată lumea. Aparent fără legătură, două nume de clasici ai capitalismului de oportunitate, Milton Friedman și Campbell McConnell - la o simplă căutare pe google, descoperi că cei doi sunt doar unii dintre capitaliștii care au popularizat și au dat un sens economic de oportunitate expresiei „nu există prânz gratuit” (“There is no such thing as free lunch”, cu acronimul TANSTAFL), teorie care de altfel este folosită și în multe alte domenii; inclusiv în cel al relațiilor sociale - nu există un favor fără un contra-favor.

Când se discuta în decembrie despre vaccinare, am făcut un apel cât se poate de practic, spunând vaccinați-vă acum, este gratis, iar în scurt timp va fi (indirect) obligatoriu. Au fost multe comentarii la adresa mea, care a trebuit să fie moderate…..

Iată că vaccinarea devine o necesitate practică prin certificatul european de vaccinare, la un moment în care (coincidență?) în România apar dezbateri publice hilare cu privire la gratuitatea vaccinului. Ca să clarificăm pentru ultimii naivi, discuțiile sunt politicianiste, pentru că vaccinul nici acum nu este gratuit, costurile de achiziție – care este făcută de UE, lucru bun de altfel, pentru că se pot negocia tarife engros – urmând a fi alocate în final către țările care l-au utilizat; așadar, avem senzația că este gratuit pentru nu-l plătim direct din buzunar, dar o să-l plătim în cele din urmă de pe vreo alocare bugetară, noi, cei care plătim taxe și impozite. Sau, dacă nu sunt bani la buget, o să-i plătim dintr-un deficit de pe undeva. Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) are deja un deficit de peste 3 miliarde de lei în 2021, din cauza pandemiei.

Să facem un calcul: 20 milioane de doze pentru imunizarea a 10 milioane de români, la un preț estimativ de 10 euro / doză înseamnă 200 milioane de euro. Am și un calcul un pic mai precis al vaccinurilor utilizate până în prezent, 85 milioane de euro (numărul dozelor utilizate, circa 7,4 milioane, înmulțit cu prețurile care s-au scurs din greșeală în presă). Acest efort nu poate fi suportat de la buget pentru totdeauna, așadar este evident că undeva din 2022, dacă va fi nevoie de rapel, el va fi făcut de mulți dintre noi pe banii noștri.

Cea mai bună politică publică din 2022 ar trebui să fie gratuitatea pentru categoriile aflate la risc și achiziția din proprii bani pentru restul populației, așa cum se face pentru vaccinul antigripal. Dar banii pentru gratuități tot trebuie să vină de undeva, adică de la noi, plătitorii de taxe.

Sau poate mă înșel și într-adevăr companiile farmaceutice vor da gratis vaccinul. Succes celor care cred că există prânzuri gratuite.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dragoș Damian cel mai prost din curtea scolii ( scuzați-mi expresia). Cat costa un pacient bolnav pe statul roman ? Aici sa calculam nu doar tratamentul propriu-zis , ci și infrastructura( medici , spitalul, personalul,etc) , plus gaura la buget pentru cineva care nu muncește. Daca ai face un calcul simplu ai vedea ca vaccinarea trebuie sa fie obligatoriu gratuita. Dar ce pretenții sa avem de la medicina privata ,căreia le curge balele după banii de la stat. Am dreptate domnule CEO de la Terapia Cluj?
  • Like 1
 • Mihai check icon
  200M de euro nu se găsesc pentru vaccinuri dar miliarde pentru pensii speciale umflate fraudulos sunt de ani buni. Bună logică în articol...
  • Like 3
 • Nu-s foarte hotarat, acum e gratis si am auzit ca va fi pe bani. Ar trebui sa ma vaccinez acum, pana-i gratis, nu? Ca doar n-o sa astept pana-l platesc, nu? In plus poate vreau sa merg undeva in vacanta...Cred ca ar trebui sa ma vaccinez cat mai repede!
  • Like 1
 • Daca vaccinul scade cu 10-20% din rata de internari, costurile vaccinarii salveaza din costurile sistemului medical.
  Dar uite ca vecina cu 2 doze de vaccin are test de sange fara anticorpi si face al 3lea rapel.
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Pardon ! Face al doilea rapel (=a treia doză) întrucât prima doză nu este rapel !
   • Like 2
  • @ Ion Filip
   Nu mai bagati in seama zvonerii si raspandacii.
   In prezent, nu exista notiunea de a 3 doza (sau al doilea rapel), indiferent de nivelul anticorpilor. Este o minciuna crunta cum ca s-a vaccinat a 3-a oara.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Cred ca situatia este putin mai complicata. Daca acest coronavirus isi va pierde din infectiozitate si letalitate si se va "transforma" intr-un virus gripal atunci cred ca propunerea Dvs. de a fi fara plata pentru categorii de risc si cu plata pentru ceilalti cred ca este in regula.
  In acest moment acest lucru pare insa destul de departe. Se vorbeste deja de valul 4 si a treia doza. Prin urmare daca se doreste si o co-plata atunci sa uitam ca lumea se va vaccina,
  P.S. In rest iarasi am mers pe o fenta - pe care nu o inteleg inca - al celui care de obicei vorbeste numai ca sa se afle in treaba, respectiv stimabilul Orban, vajnicul reprezentant al cuvantelor "vom face", el uitand ca atunci cand a fost ministru al transporturilor nu a facut nimic.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Privit din punct de vedere strict financiar și politic pe termen scurt, da. Nu și din cel medical ori pe termen lung: vaccinul înseamnă prevenție. Care e inclusă în asigurarea de sănătate și asta nu din generozitate ci din considerente pur practice fiindcă se răsfrânge direct asupra bugetului prin reducerea cheltuielilor medicale și păstrarea oamenilor în formă, care produc și plătesc impozite. Care impozite se întorc la buget.
  Un alt argument e că toate măsurile pentru a preveni covid au o cauză principală: extrema sa contagiozitate. Care face ca în scurt timp secțiile ATI ale spitalelor să fie blocate cu pacienți covid. În plus, mortalitatea prin covid e totuși semnificativă. Iar sechelele post-covid pot fi importante determinând incapacitate de muncă. Ca stat, vrei să plătești tratamente, concedii medicale, etc, ori e mai IEFTIN să plătești vaccinul?
  Un stat nu foarte deștept pune vaccinul cu plată. Unul inteligent și cu gândire pe termen lung îl lasă GRATIS.
  • Like 1
  • @ Delia MC
   Delia MC Delia MC check icon
   Și chiar pentru neasigurați.
   Asigurați, neasigurați, beneficiază PRIN LEGE de asistența medicală de urgență. Iar covid este urgență. Nu poți să lași omul să moară și nici să stea acasă și să îmbolnăvească pe alții. Spitalizarea unui caz covid e infinit mai scumpă decât un vaccin, deci FINANCIAR se justifică și pentru neasigurați.
   Autorul face apologia scumpirii la tărâțe și raportării exclusiv la individ ( sâc-sâc, TANSTAFL) și NU la țară iar gândirea în perspectivă e cvasi-inexistentă, lucru de mirare la un CEO Farma.
   • Like 0
 • TANSTAFL, indeed.
  Dar, totusi, platim niste asigurari de sanatate.
  Este ceva inclus in asigurarea asta, sau e doar asa ca sa se adune bani la casa de unde sa aiba unii bani sa risipeasca?
  Altfel, sunt de acord sa nu mai platim asigurari si facem pe banii nostri vaccinul.

  Cine nu-i asigurat, sa plateasca.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult