Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nici Polonia, nici Ungaria. Doar România

Protest Ungaria

Foto: Guliver Getty Images

Există voci în societatea românească pentru care asocierea cu Polonia și Ungaria actuale este o onoare, prin asocierea la refuzul dominației Bruxelles-ului, al regulilor și valorilor democrației liberale, considerată prea intruzivă în treburile interne.

Aceste voci uită însă câteva lucruri simple: mai întâi, că nici Polonia și nici Ungaria nu sunt conduse de analfabeți și de infractori de drept comun. Apoi, că în niciuna din aceste societăți, în ciuda imenselor mașinării de manipulare, sărăcia nu este atât de cruntă pe cât este în Vaslui, Teleorman sau Olt, iar populația nu a fost alungată cu atâta ură din țară. Şi, mai ales, uită că și polonezii și ungurii au avut în istoria recentă curajul să se ridice împotriva unor dictaturi monstruoase, prin mobilizări de masă, prin luptă directă și prin sacrificii masive. Motiv pentru care aceste popoare pot accepta mult, pot accepta falși lideri carismatici precum Orban sau bufoni precum Kaczynski, dar nu pot accepta să fie umilite în drepturile lor elementare. De aceea cred că și de această dată, seducția iliberalismului va lua sfârșit în clipa în care frenezia mândriei de a fi ungur sau polonez se va însoți de pierderi de drepturi și libertăți.

Şi mai cred că aceste popoare se vor ridica din nou și își vor apăra valorile cu prețul vieții, dacă va fi nevoie. Polonezii și ungurii sunt prea orgolioși pentru a accepta să fie conduși de oameni ca Dragnea, Dăncilă, Daea sau Carmen Dan. Ungurii au început să se revolte împotriva unei legi care le afectează dreptul la muncă și nu dau semne ca ar ceda. Puterea poloneză a negociat întotdeauna de pe alte baze cu Bruxelles, iar când a înțeles gravitatea situației în care se află a făcut pași înapoi.

În România însă puterea merge înainte, neclintită, doborând redută după redută în lupta ei cu statul de drept, cu democrația, cu libertățile și drepturile omului, cu decența sau cu competența. Alături de ea, în destructurarea în profunzime și pe termen lung a societății merge un uriaș aparat de stat și funcționăresc, cumpărat, mituit, care a acceptat cu veselie botnița pe gură pentru un salariu mai mare și pentru vouchere de vacanță. Alături de ea se află acum tot mai multe instituții ale statului (Curtea Constituțională, CSM, Avocatul Poporului, CNA, ANI, CNCD, ANAF etc. etc...), obligate să-și anuleze rolul social una după alta pentru a ajuta câțiva pungași să scape de închisoare.

Cu o mână de răzvrătiți, izolați într-o piață și pe facebook prin zidurile groase ale lipsei de solidaritate, batjocoriți de televiziuni, de deformatori de opinie plătiți indecent din bani publici – cu acești câțiva răzvrătiți într-un ocean de indiferență mută a celor săraci, dar și a celor scăpătați, va fi foarte greu să se ajungă la condițiile unei schimbări durabile care să îngăduie reconstruirea instituțiilor și a valorilor, a încrederii reciproce și a demnității colective.

Riscăm în felul acesta să ne târâm încă ani mulți la coada Europei, singuri și disprețuiți de vecini, fără drumuri, fără trenuri, fără oameni deștepți la conducerea țării, privind cu invidie și neputință spre Ungaria sau Polonia, care între timp nu doar că vor fi înghițit toate finanțările europene pentru dezvoltarea infrastructurilor, a orașelor și satelor, ci își vor fi rezolvat și problemele politice alungând de la putere propagandiștii și păstrând oamenii competenți. Iar puterea de la București și slujitorii ei vor continua să vadă comploturi peste tot, și la Bruxelles, dar și la Budapesta, în online și în offline, oriunde sunt dușmani care nu ne lasă pe noi, grădină a Maicii Domnului, să ne dezvoltăm tradițional și autentic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Polonia si Ungaria au pornit de laun alt nivel si sun mai in inima Europei.si tari catolice.Sunt doar trei argumente care explica multe.Si totusi in ambele rezervele fata de UE sunt tot mai mari .
    De ce ne am mira de rezervele de la noi,cu atat mai mult cu cat chiar uniune a in intregul ei are probleme?
    • Like 0
  • Perfect oglindită starea de fapt. Nu e nevoie de comentarii "personale".
    • Like 1
  • Invațăm greu si uitam repede...
    Un popor sărăcit pană la disperare si cu o educație precară.
    Șansele de a te vinde hoților, pe doi lei la salariu, sunt maxime.
    Acum cațiva ani de zile eram la un pas sa legalizăm șpaga către personalul medical.
    Dacă cei de sus fură, poate furăm si noi ceva...e incă la moda zicerea aceasta.
    Intre hoț si prost romanașul nostru alege hoțul întodeauna.
    Au trecut aproape 30 de ani de la revoluție, românii de vârsta a treia îl plâng pe Ceaușescu și tineri fug din țară pe capete...
    Incompetență si hoție la tot pasul.
    Suntem departe de Polonia chiar si de Ungaria, in sensul rău desigur...
    Ce bune erau niste veste galbene,macar inchiriate cateva zile...
    • Like 4
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Si cine sa le poarte..............
      • Like 3
    • @
      Încrâncenat rău! Sper că ești bine "plătit"! Nu pot să comentez alt cum și să mă mențin in limitele civilizației.
      • Like 3
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Vestele ale galbene ma tem ca vor altceva.
      • Like 0
  • "Deformatori de opinie", inspirată expresie !
    Dacă Marea Britanie se clatină economic în apropierea iesirii din UE, impactul pentru Polonia sau Ungaria al unei astfel de situații ar fi major, iar pentru România catastrofal.
    Cred că și o cretină precum Dancilă realizează acest lucru
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult