Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nici Polonia, nici Ungaria. Doar România

Protest Ungaria

Foto: Guliver Getty Images

Există voci în societatea românească pentru care asocierea cu Polonia și Ungaria actuale este o onoare, prin asocierea la refuzul dominației Bruxelles-ului, al regulilor și valorilor democrației liberale, considerată prea intruzivă în treburile interne.

Aceste voci uită însă câteva lucruri simple: mai întâi, că nici Polonia și nici Ungaria nu sunt conduse de analfabeți și de infractori de drept comun. Apoi, că în niciuna din aceste societăți, în ciuda imenselor mașinării de manipulare, sărăcia nu este atât de cruntă pe cât este în Vaslui, Teleorman sau Olt, iar populația nu a fost alungată cu atâta ură din țară. Şi, mai ales, uită că și polonezii și ungurii au avut în istoria recentă curajul să se ridice împotriva unor dictaturi monstruoase, prin mobilizări de masă, prin luptă directă și prin sacrificii masive. Motiv pentru care aceste popoare pot accepta mult, pot accepta falși lideri carismatici precum Orban sau bufoni precum Kaczynski, dar nu pot accepta să fie umilite în drepturile lor elementare. De aceea cred că și de această dată, seducția iliberalismului va lua sfârșit în clipa în care frenezia mândriei de a fi ungur sau polonez se va însoți de pierderi de drepturi și libertăți.

Şi mai cred că aceste popoare se vor ridica din nou și își vor apăra valorile cu prețul vieții, dacă va fi nevoie. Polonezii și ungurii sunt prea orgolioși pentru a accepta să fie conduși de oameni ca Dragnea, Dăncilă, Daea sau Carmen Dan. Ungurii au început să se revolte împotriva unei legi care le afectează dreptul la muncă și nu dau semne ca ar ceda. Puterea poloneză a negociat întotdeauna de pe alte baze cu Bruxelles, iar când a înțeles gravitatea situației în care se află a făcut pași înapoi.

În România însă puterea merge înainte, neclintită, doborând redută după redută în lupta ei cu statul de drept, cu democrația, cu libertățile și drepturile omului, cu decența sau cu competența. Alături de ea, în destructurarea în profunzime și pe termen lung a societății merge un uriaș aparat de stat și funcționăresc, cumpărat, mituit, care a acceptat cu veselie botnița pe gură pentru un salariu mai mare și pentru vouchere de vacanță. Alături de ea se află acum tot mai multe instituții ale statului (Curtea Constituțională, CSM, Avocatul Poporului, CNA, ANI, CNCD, ANAF etc. etc...), obligate să-și anuleze rolul social una după alta pentru a ajuta câțiva pungași să scape de închisoare.

Cu o mână de răzvrătiți, izolați într-o piață și pe facebook prin zidurile groase ale lipsei de solidaritate, batjocoriți de televiziuni, de deformatori de opinie plătiți indecent din bani publici – cu acești câțiva răzvrătiți într-un ocean de indiferență mută a celor săraci, dar și a celor scăpătați, va fi foarte greu să se ajungă la condițiile unei schimbări durabile care să îngăduie reconstruirea instituțiilor și a valorilor, a încrederii reciproce și a demnității colective.

Riscăm în felul acesta să ne târâm încă ani mulți la coada Europei, singuri și disprețuiți de vecini, fără drumuri, fără trenuri, fără oameni deștepți la conducerea țării, privind cu invidie și neputință spre Ungaria sau Polonia, care între timp nu doar că vor fi înghițit toate finanțările europene pentru dezvoltarea infrastructurilor, a orașelor și satelor, ci își vor fi rezolvat și problemele politice alungând de la putere propagandiștii și păstrând oamenii competenți. Iar puterea de la București și slujitorii ei vor continua să vadă comploturi peste tot, și la Bruxelles, dar și la Budapesta, în online și în offline, oriunde sunt dușmani care nu ne lasă pe noi, grădină a Maicii Domnului, să ne dezvoltăm tradițional și autentic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Polonia si Ungaria au pornit de laun alt nivel si sun mai in inima Europei.si tari catolice.Sunt doar trei argumente care explica multe.Si totusi in ambele rezervele fata de UE sunt tot mai mari .
  De ce ne am mira de rezervele de la noi,cu atat mai mult cu cat chiar uniune a in intregul ei are probleme?
  • Like 0
 • Perfect oglindită starea de fapt. Nu e nevoie de comentarii "personale".
  • Like 1
 • Invațăm greu si uitam repede...
  Un popor sărăcit pană la disperare si cu o educație precară.
  Șansele de a te vinde hoților, pe doi lei la salariu, sunt maxime.
  Acum cațiva ani de zile eram la un pas sa legalizăm șpaga către personalul medical.
  Dacă cei de sus fură, poate furăm si noi ceva...e incă la moda zicerea aceasta.
  Intre hoț si prost romanașul nostru alege hoțul întodeauna.
  Au trecut aproape 30 de ani de la revoluție, românii de vârsta a treia îl plâng pe Ceaușescu și tineri fug din țară pe capete...
  Incompetență si hoție la tot pasul.
  Suntem departe de Polonia chiar si de Ungaria, in sensul rău desigur...
  Ce bune erau niste veste galbene,macar inchiriate cateva zile...
  • Like 4
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   Si cine sa le poarte..............
   • Like 3
  • @
   Încrâncenat rău! Sper că ești bine "plătit"! Nu pot să comentez alt cum și să mă mențin in limitele civilizației.
   • Like 3
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   Vestele ale galbene ma tem ca vor altceva.
   • Like 0
 • "Deformatori de opinie", inspirată expresie !
  Dacă Marea Britanie se clatină economic în apropierea iesirii din UE, impactul pentru Polonia sau Ungaria al unei astfel de situații ar fi major, iar pentru România catastrofal.
  Cred că și o cretină precum Dancilă realizează acest lucru
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult