Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nici ţipenie de îndrăgostiţi

pod - AG

„Nu ştiu alţii cum sunt…, dar eu” de când mă ştiu am admirat îndrăgostiţii care treceau de mână sau îmbrăţişaţi, cuibăriţi într-un glob de tandreţe din a cărui lumină şi căldură se puteau împărtăşi şi cei din preajma lor. Am aşteptat cu sufletul la gură prima iubire şi am savurat plimbările prin Parcul Mare, de mână cu prietenul meu licean. Nu mă sfiam deloc să stau îmbrăţişată cu iubitul meu în autobuz, fără însă a ne permite libertatea (invidiată) a perechilor pariziene care se sărută pe săturate în metrou (de remarcat cât de apropiate sunt cele două cuvinte: a se săruta şi a se sătura…).

În anul I de facultate când eram îndrăgostiţi până peste urechi (cu logodnicul meu) şi nu ne putea desprinde unul de altul, mama – care era îndrumătoarea de grupă a studenţilor din Vietnam – îmi spunea (pentru ca cine are urechi să audă) că perechile de tineri vietnamezi nu se ating niciodată în public, mulţumindu-se să meargă alături la o… distanţă rezonabilă. Eu lăsam să-mi treacă pe lângă urechi aceste pilde şi îi căinam în sinea mea pe bieţii tineri vietnamezi. Peste ani aveam să remarc aceeaşi reţinere decentă şi la perechile de tineri religioşi evrei sau de alte confesiuni.

Chiar şi acum, după decenii, îmi face plăcere să văd îndrăgostiţii îmbrăţişaţi şi le ocrotesc cu privirea prezenţa binecuvântată. Atâta doar că în ultimele luni – de aproape o jumătate de an – îndrăgostiţii par să fi dispărut de pe străzi şi din Parcul Mare, pe care-l traversez destul de des mergând pe jos în oraş… Doar dacă nu s-or fi deghizat în tinerii „cu masca pe figură” care merg alături, păstrând distanţa, precum tinerii vietnamezi din Clujul anilor studenţiei mele.

Urmele îmbrăţişărilor le-am regăsit însă pe Podul Elisabeta, din proximitatea Parcului Mare. Lacătele de toate formele şi mărimile, având înscrise nume, iniţiale şi cifre simbolizează jurământul de iubire al tinerilor care, copiind lăcătuirea de pe alte poduri celebre, şi-au zăvorât dragostea şi au ţintuit-o pe grilajul podului ridicat odinioară în memoria frumoasei şi nefericitei împărătese Sissy.

Traversez Parcul Mare, nădăjduind că iubirea perechilor de îndrăgostiţi dispărute rezistă şi în aceste vremuri vitrege şi întrebându-mă cum se mai întâlneşte, cum se mai îndrăgosteşte lumea sub stăpânirea infamului COVID-19? Răspunsul e limpede: online! Nu mă-ndoiesc că dragostea învinge toate opreliştile şi e capabilă să scurtcircuiteze distanţarea socială impusă de toate epidemiile pământului. Dar nu pot să nu deplâng tristeţea străzilor şi, mai cu seamă, a Parcului Mare, acum populat de oameni cu surâsul mascat, cu privirea bănuitoare, care-i ocolesc cu băgare de seamă pe cei care par a se apropia.

Articol preluat de pe baabel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articol , ,,la superlativ,,Felicit autoarea ,,!
    • Like 0
  • In parcul IOR eu vad zi de zi indragostitii la fel ca intotdeauna, Si la fel i-am vazut si pe carari de munte, si pe plaje insorite, peste tot.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Scopul articolului, ca de alfel al tuturor articolelor scrise de autoare, e rezumat aici: "remarc aceeaşi reţinere decentă şi la perechile de tineri religioşi evreici: "
      • Like 0
  • Citit cu multa placere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult