Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nici Trainspotting nu mai e ce-a fost

Dacă vreţi să vă bucuraţi, în măsura posibilităţilor, de sequel-ul celebrului film britanic, urmăriţi prima porţie regizată de Danny Boyle, fiindcă a doua – realizată de acelaşi cineast - bate aluzii la ea, îi aduce omagii şi o invocă la fiecare cinci replici şi două secvenţe. 

Din asta trăieşte T2 Trainspotting, din revizitarea şi redempţiunea unor personaje-cult, care capătă acum – fiecare în parte, fiecare la rândul lui – circumstanţe morale atenuante sau portiţe de scăpare. Ba chiar lungmetrajul, în generozitatea lui, oferă astfel de circumstanţe şi personajelor nou-venite. Însă, dincolo de asta, uitaţi de orice valenţe de comentariu politic, social şi cultural din primul film, fiindcă n-o să găsiţi nici urmă de aşa ceva în al doilea.

Cât despre poveste, Renton (Ewan McGregor) este cel care o pune în mişcare – cumva, asta e ironic, dacă te gândeşti la jocul anemic al actorului, contrazis doar de un monolog –, odată ce se întoarce din Olanda în Edinburgh, cu gândul de a-i returna banii lui Simon/Sick Boy (Jonny Lee Miller) şi de a-l aduce pe drumul cel bun pe Danny/Spud (Ewen Bremner), la fel de junky ca pe vremuri. Prins în planurile sale de a pune pe picioare un bordel care ar fi condus de noua lui iubită, Veronika (Anjela Nedyalkova), Simon e gata să se răzbune pe Renton, dar nu înainte de a face nişte bani împreună. Însă toate planurile sunt date peste cap de Begbie (Robert Carlyle), ajuns un psihopat în plină formă, proaspăt evadat din închisoare şi gata să-şi reia cariera de hoţ, nu însă înainte de a-i lua gâtul lui Renton. Cât despre personajele feminine din primul film, au apariţii cel mult episodice în al doilea, unul beneficiind de o singură replică...

Pe scurt, „suflul epic”, prestaţiile actoriceşti, imaginea, coloana sonoră, montajul, pumnii în stomac livraţi spectatorului nu mai sunt ce-au fost. Există secvenţe absurde care se ridică la înălţimea lui Trainspotting – Din viaţă scapă cine poate, dar atât, chit că bromance-ul dintre Renton şi Sick Boy funcţionează în continuare şi probabil ar merge şi dacă personajele ar fi la vârsta a treia. Însă, în funcţie de impactul primului film, adaptarea romanului lui Irvine Welsh Porno – autorul are un rol cameo în lungmetraj – se bizuie excesiv pe disponibilitatea spectatorului de a ceda impulsului nostalgic. Însă, dacă rezişti mulgerii acestui afect, rămâi cu un gust amar, şi anume că noul Trainspotting este, ca să parafrazez una dintre replicile lui bune, „un turist în propria lui tinereţe”.

T2 Trainspotting intră în cinemaurile de la noi joi, 23 martie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De vazut deci... :)
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    T3
    Am plecat dezamăgit de la film. Un turist in propria tinerețe. Am plecat dezamagit pentru ca văzusem T1. Un experiment reușit ar fi ceri părerea cuiva care nu a văzut trainspooting. Un sequel fad, 20 de ani post Thatcher si Anglia si Scoția au uitat de epoca de glorie a celei care a făcut Anglia mare din nou. Dar lumea Pre brexit era fadă iar bețiile din Cardiff de sâmbătă seara nu au nimic politic. Nu putea ieși un film mai bun, este o alta lume. Iar personajul principal Veronica, are încărcătura politica, este efectul zonei euro in Scoția, imigrație, fonduri luate fara mare birocrație, si o alta lume in care ai lăsat totul fara a avea nimic. Nu am cedat impulsului nostalgic, e un film cu multe pasaje bune presărat cu mijloacele demodate din T1, daca acestea ar fi lipsit, nu mai vorbeam de un sequel, era un alt film.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult