Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nicolae al României, la „Scenă Deschisă”: „Avem absolut tot ce ne trebuie ca popor să facem orice vrem. Ne lipsește un conducător”

Principele Nicolae

În urmă cu trei ani, nepotul Regelui Mihai, fostul principe Nicolae, ajungea într-un liceu din București să le vorbească elevilor despre semnificația zilei de 10 mai și despre ce a însemnat monarhia pentru România. Și-a dat seama că adolescenții nu știau mai nimic despre acele vremuri. Astăzi Nicolae al României merge în școli pentru a discuta cu copiii despre rolul jucat de monarhie în evoluția României. 

„Părerea mea este că fiecare cetățean ar trebui să știe câte puțin despre această perioadă. Foarte multe există în România de astăzi pentru că regele Carol I a venit în această țară. România este în forma în care este astăzi pentru că Regina Maria și regele Ferdinand au luptat pentru această țară. Bineînțeles, și bunicul meu, cu eforturile lui din Al Doilea Război Mondial… De ce nu vorbim în școli despre acești oameni?”, s-a întrebat Nicolae în timpul dialogului pe care l-am avut la emisiunea „Scenă Deschisă” de la Digi24.

A spus că avem nevoie de modele ca societate, că avem nevoie de o sursă de inspirație pe care nu o găsim la oamenii de pe scena publică astăzi. L-am întrebat care este personalitatea din familia regală pe care o admiră cel mai mult. „Fără Carol I nu cred că am fi aici în ziua de astăzi și eforturile lui, curajul lui și felul în care a împins modernizarea României atunci, a fost extraordinar. Dar curajul Regelui Mihai în Al Doilea Război Mondial a fost la fel, absolut excepțional. În același timp, dacă vorbim despre Regina Maria - și mai curajoasă, cum a călărit pe front…. Pentru mine Regina Maria ar trebui să fie sfânta, pentru mine Regina Maria a creat definitia de a fi regal. A servi la cel mai înalt rang”, a mărturisit el.

Ce ne lipsește în prezent pentru a ridica România? „Avem absolut tot ce ne trebuie ca popor să facem orice vrem. Ne lipsește un conducător”, crede nepotul Regelui Mihai.

Vă invit să urmăriți în întregime discuția vineri seară, de la ora 23:00, când este difuzată la Digi24 emisiunea „Scenă deschisă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei, si unde sa gaseasca Țara un Conducător?! Stați, Nicolas are o idee!
    • Like 1
  • Dan I check icon
    Nicholas a făcut tot posibilul sa nu fie declarat tatăl fetitei născută din relația cu o fată "din popor".
    Acum "ține legătura" cu copilul, ba chiar vorbește cu ea la telefon.
    Și se arată nedumerit că familia lui nu vrea să stea de vorba cu el... Ce oameni fără suflet...
    Penibil personaj.
    • Like 1
  • da , sigur . un conducator ca un rege , nu ? sau ca el....:D
    moneda calpa .
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult