Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nicolae al României, la „Scenă Deschisă”: „Avem absolut tot ce ne trebuie ca popor să facem orice vrem. Ne lipsește un conducător”

Principele Nicolae

În urmă cu trei ani, nepotul Regelui Mihai, fostul principe Nicolae, ajungea într-un liceu din București să le vorbească elevilor despre semnificația zilei de 10 mai și despre ce a însemnat monarhia pentru România. Și-a dat seama că adolescenții nu știau mai nimic despre acele vremuri. Astăzi Nicolae al României merge în școli pentru a discuta cu copiii despre rolul jucat de monarhie în evoluția României. 

„Părerea mea este că fiecare cetățean ar trebui să știe câte puțin despre această perioadă. Foarte multe există în România de astăzi pentru că regele Carol I a venit în această țară. România este în forma în care este astăzi pentru că Regina Maria și regele Ferdinand au luptat pentru această țară. Bineînțeles, și bunicul meu, cu eforturile lui din Al Doilea Război Mondial… De ce nu vorbim în școli despre acești oameni?”, s-a întrebat Nicolae în timpul dialogului pe care l-am avut la emisiunea „Scenă Deschisă” de la Digi24.

A spus că avem nevoie de modele ca societate, că avem nevoie de o sursă de inspirație pe care nu o găsim la oamenii de pe scena publică astăzi. L-am întrebat care este personalitatea din familia regală pe care o admiră cel mai mult. „Fără Carol I nu cred că am fi aici în ziua de astăzi și eforturile lui, curajul lui și felul în care a împins modernizarea României atunci, a fost extraordinar. Dar curajul Regelui Mihai în Al Doilea Război Mondial a fost la fel, absolut excepțional. În același timp, dacă vorbim despre Regina Maria - și mai curajoasă, cum a călărit pe front…. Pentru mine Regina Maria ar trebui să fie sfânta, pentru mine Regina Maria a creat definitia de a fi regal. A servi la cel mai înalt rang”, a mărturisit el.

Ce ne lipsește în prezent pentru a ridica România? „Avem absolut tot ce ne trebuie ca popor să facem orice vrem. Ne lipsește un conducător”, crede nepotul Regelui Mihai.

Vă invit să urmăriți în întregime discuția vineri seară, de la ora 23:00, când este difuzată la Digi24 emisiunea „Scenă deschisă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei, si unde sa gaseasca Țara un Conducător?! Stați, Nicolas are o idee!
    • Like 1
  • Dan I check icon
    Nicholas a făcut tot posibilul sa nu fie declarat tatăl fetitei născută din relația cu o fată "din popor".
    Acum "ține legătura" cu copilul, ba chiar vorbește cu ea la telefon.
    Și se arată nedumerit că familia lui nu vrea să stea de vorba cu el... Ce oameni fără suflet...
    Penibil personaj.
    • Like 1
  • da , sigur . un conducator ca un rege , nu ? sau ca el....:D
    moneda calpa .
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult