Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„E rândul tău!” - povestea unei delicate relații bunic-nepot. Versiunea Principelui Nicolae, deposedat azi de titlu și de locul în linia de succesiune

Regele Mihai și nepoții

Foto: Facebook Nicolae al României 

Mulți l-au văzut pe Nicolae, nepotul Regelui Mihai, drept viitorul rege al României. În 1992, la „momentul balconului” de la Hotelul Continental, faptul că Majestatea Sa l-a arătat mulțimii pe băiețelul de 7 ani a fost interpretat ca o dorință a Regelui de a ne arăta viitorul. 30 de ani mai târziu, Nicolae este deposedat de titlul de Principe, acordat de bunicul său, scos din linia de succesiune și repudiat de Familia regală, care îi trimite înapoi scrisorile fără a le deschide.

L-am invitat pe Nicolae al României la o discuția la „Scenă deschisă”, emisiunea de la Digi24, în primul rând din dorința de a afla mai multe despre felul de a fi al bunicului său, Regele Mihai, în intimitatea familiei. Ne-am întors în „perioada de aur” a copilăriei, când s-a născut relația bunic-nepot și am încercat să aflu dacă Regele l-a pregătit în timp pe Nicolae pentru a-l urma pe tron. Am ajuns astfel la o poveste din adolescență, în care Regele i-a spus „E rândul tău”, făcând cu nepotul său, după cum veți citi mai jos, un gest pe care nu l-a mai făcut cu nimeni altcineva.

M-a interesat felul în care tânărul (și neliniștitul) nepot, practicant al unor sporturi extreme și mare amator de expediții în Africa, a reușit să intre în austeritatea protocolului Casei regale. Și da, e adevărat că atunci când a ajuns pentru prima dată la Palat în București, pentru a-și urma traseul regal, primul gest a fost să pună mâna pe telefon și să comande pizza.

Am vorbit și despre „marele șoc” a deposedării de titlu și alungării din Casa regală, ca urmare a unei relații intime, din care a rezultat o fetiță (cu care spune că ține în continuare legătura).

Vă invit să-l cunoașteți în continuare pe Nicolae al României, prințul sărac care a fost nevoit să muncească după liceu la un supermarket, să pună gresie și mochetă, care a ajuns mai târziu să reprezinte viitorul Casei regale a României și care azi își dedică timpul educației și promovării proiectelor de conservare a naturii din România.

În 1992, când a venit la București după lungul exil, un milion de români l-au întâlnit pentru prima dată pe Regele Mihai I al României. Dar tot atunci și nepotul său, Nicolae, care îl însoțea, l-a descoperit pe rege. 

„Noi eram bunic și nepot. Bineînțeles, am întâlnit mai mulți români care au venit în vizită la el în fiecare vară, dar nu pot să fac o comparație între un autocar plin de români și mulțimea din ‘92. Iubirea față de Regele Mihai din 1992 a fost ceva extraordinar. Atunci, pentru prima dată, l-am cunoscut pe Regele Mihai, nu pe bunicul meu. Pe Regele României”, povestește astăzi băiețelul pe care Mihai I l-a prezentat, în urmă cu 30 de ani, de la balcon, românilor. În 2010, a primit oficial titlul de Principe al României, care i-a fost retras în 2015, iar astăzi poartă din nou numele de Nicholas Michael de Roumanie Medforth Mills. „Numele bunicului e un nume care se transmite din generație în generație”, mi-a spus în timpul discuției noastre. 

L-am avut invitat la Digi24, la „Scenă Deschisă”. Am descoperit că păstrează de la bunicul său nu doar prenumele, ci și multe amintiri, care conturează mai bine dimensiunea umană a personajului istoric Mihai I. O dimensiune umană care îl ridică la adevărata statură. 

Foto: Profimedia Images

„Îl iubeam pe Rege. A fost un om mai tăcut, nu vorbea foarte mult, dar când vorbea, era momentul să asculți. Pe lângă asta și-a făcut timp pentru nepoți: să vorbească despre anumite lucruri sau să ne arate anumite lucruri, cu glume. S-a jucat cu noi”, rememorează fostul principe.

„Atunci a fost momentul de aur”

„Se juca cu nepoții?”. „Bineînțeles, ca și bunica. Am petrecut foarte mult timp cu amândoi, împreună și separat”, a răspuns Nicolae. De la Regele Mihai, asculta istorisiri din vremurile mai recente sau mai îndepărtate și afla cum să repare mașini. Cu regina Ana, pescuia și tot de la ea a învățat să joace golf. „Nu a fost locul ei să fie povestitorul, a fost locul bunicului să facă asta. (... ) Dacă erai acasă la masă stăteai cu ei, la aceeași oră în fiecare zi. Și era liniște, nimeni nu avea telefon, tabletă… am stat împreună și am petrecut timp foarte de calitate. Și ea punea tot felul întrebări: despre România, despre istorie, despre regi. Și noi ascultam și, bineînțeles, am avut și noi curiozități și am pus anumite întrebări și noi. Atunci a fost momentul de aur. (...) Râdea, a fost ca orice bunic cu caracterul lui, a avut glume, a fost un om foarte implicat în familie”, a rememorat Nicolae.

„E rândul tău!”

O amintire specială a devenit clipa în care Regele Mihai l-a lăsat pe nepotul său la volanul jeep-ului ce aparținuse legendarului general Patton.

„În fiecare vizită la el, aveam o tradiție, să mergem în atelier. Să stăm de vorbă, să vedem ce făcea, care a fost proiectul în perioada respectivă. Și proiectele care vor urma… Și atunci a fost o bucurie pentru mine. Atunci așa s-a întâmplat, am stat vreo oră în atelier și după am început să plecăm pe casă. L-am oprit în drum spre mașină și l-am întrebat: Nu putem să facem o plimbare? Și s-a uitat la mine și am zâmbit. A deschis totul din nou și căuta sub capotă, sub motor unde avea o cutie magnetică. (...) A pornit și am ieșit, atelierul fiind la ultimul etaj dintr-o parcare supraetajată, la un moment dat a făcut dreapta și am tras pe dreapta. A plecat de la volan și atunci am crezut că e o problemă… Mi-a zis: E rândul tău, It's your turn”. I s-a părut de necrezut, pentru că regele nu lăsa aproape niciodată pe cineva să-i conducă mașina. Dar venise, într-adevăr, rândul lui, iar bunicul i-a arătate cu răbdare comenzile mașinii de epocă.

A pus mochetă și gresie

Nicolae a trăit și studiat în Marea Britanie și spune că se simțea englez, dar nu se simțea acasă în Anglia. Are o diplomă universitară în management, a făcut numeroase sporturi și a fost în mai multe expediții în Africa. 

După ce a terminat liceul, a avut două joburi neobisnuite pentru un prinț: „Am pus mochetă, gresie… Am avut două locuri de muncă după liceu. Nu am știut ce să fac cu viața mea, nu am știut dacă vreau să merg la facultate. Ok, o să iau o perioadă de timp să văd ce vreau eu, cine sunt și ce direcție iau în viață. Am vrut să călătoresc, dar n-am avut bani. Primul job a fost la un supermarket. Pe lângă, puneam tot ce se pune pe jos, pe podea, de la mocheta la gresie, dar nu numai. Începeam la 7-8, lucram până la 4-5, mă schimbam și la următorul loc de muncă”.

Ce a învățat din acea perioadă?

„Că munca fizică mi-a plăcut mai mult decât într-un birou, să mă întâlnesc cu oamenii, să vorbesc cu ei. Mai ales când puneam gresie și mochetă, am tot călătorit prin județ și mi-a plăcut asta, să călătoresc, să învăț. Șeful meu era foarte citit, știa istorie. Și m-a învățat nu numai despre meseria lui, ci și importanța de a avea respect față de tot ce e în jur, fie că era un șurub sau natura”.

După finalizarea studiilor universitare, s-a mutat în România, la Palatul Elisabeta. Și-a amintit că, atunci când a ajuns la Palat (purtând „doar un rucsac în spate”) i s-a făcut foame și nu s-a sfiit să facă un gest firesc pentru fiecare dintre noi, mai puțin așteptat însă într-un palat. „Am pus mâna prin telefon și am comandat pizza și altă mâncare. Șoferul a ajuns la Muzeul Satului. ȘI s-a întâmplat de mai multe ori. Și tot timpul trebuia să explic unde e poartă, era pază la poartă. Veneam eu să ridic comanda”.

Vă invit să urmăriți în întregime discuția vineri seară, de la ora 23:00, când este difuzată la Digi24 emisiunea „Scenă deschisă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • @Sorin Constantin: Detineti o sumedenie de informatii inexacte referitoare la istoria familiei regale a Romaniei. Ferdinand nu este fratele regelui Carol I, ci nepot de frate (si nu cel dintai nascut al fratelui) si a venit in Romania, conform legii salice - care cerea ca tronul tarii sa fie dat mai departe unui barbat din familia regala. Regele Carol I si regina Elisabeta avusesera un singur copil, o fetita, Marioara, care se prapadise mult prea repede. Apoi, principele Ferdinand nu era casatorit in momentul sosirii in tara. El a ales sa se o aleaga pe Maria ca sa fie principesa, in urma interzicerii casatoriei sale cu Elena Vacarescu - pentru ca nu avea dreptul sa ia o romanca de sotie (conform legilor tarii). Principesa Maria avea 17 ani, in momentul casatoriei (ma indoiesc sincer ca puteti afirma ca fusese "zburdalnica", pana in acel moment). Eu zic sa ne oprim la dovezile existente: din pacate, principele Nicolae nu a avut grija tocmai de linia regala, lasand sa apara un copil din flori, care intr-o zi ar fi putut emite pretentii tocmai la pozitia inalta pe care nu o merita intru totul (nefiind nascut dintr-o casatorie legitima). De asemenea gen de lucruri, ar fi avut datoria sa se fereasca, stiind cine este si ce anume reprezinta.
    • Like 0
  • `Demult am auzit un banc ce mi s-a parut indoielnic:"cum se conjuga cel maqi des verbul A FI, in Romania? N-a fost sa fie!" Pe urma am inteles ca nu e indoielnic, este de-a dreptu' trist. Deci, N-A fost sa fie !
    • Like 0
  • Prin sec. XIX, Principatele Unite au importat un teutoni, cu sînge,, albastru " că altfel se dezbina Unitatea.
    Întrucât Carol de H&S nu a avut copii, la moartea sa a fost promovat în funcție, fratele, Ferdinand, care era căsătorit cu o prințesă britanică,. Maria, o,, zburdalnică" încă din adolescentă. Nici Ferdinand nu era vreun,, sfînt" se zburdălnicea cu Mița Biciclist, o prostituată de lux din acea perioadă. În timpul căsătoriei dintre Ferdinand și Maria, numai primul născut, Carol, avea origini certe, restul erau concepuți de Maria cu un consilier regal.
    În 1917 prințul moștenitor Carol, dezertează, pe timp de război... Ar fi trebuit ca România să renunțe la acea familie regală. Și fiul lui Carol 2,Mihai să nu ajungă rege. Șamd... Nicolae?!
    • Like 0
  • Asta este, nu avem pic de noroc.
    În țară noastră cum vrea cineva sa ridice capul...... Pac.... Primește câteva în cap.....
    Stai la locul tău......
    Nicolae este un pic de sânge proaspăt în casă regală.... Nu a fost sa fie....
    Ne-am ales cu 2 dude........
    • Like 1
  • Bag seama ca dupa 8 ani de Iohanis si nici o schimbare a blestematului de sistem va apuca tremuratul la gandul ca poporul sictirit va vota ca-n anul 2000. Atunci n-a fost rau deloc, ''bunicuta'' Iliescu a stat cuminte la Cotroceni, n-a deranjat pe nimeni, ba chiar a facut o vizita oficiala in... Hawai. La butoane fu pus Nastase care a scos tara din rahat doar ca haznaua era prea adanca si-n 4 ani de guvernare abia reusi s-o faca sa pluteasca. Beleaua acum e ca nici bunicuta nu mai avem si la fel ca-n anul 2000 frica e sa nu iasa vreun Vadim.
    ...Niculaie, Niculaie oi fi print dar nu ai c...
    P.S. Avem print, de fapt chiar doi de se luptara pe ditamai punga de gaz din adancul marii. Cum, ati uitat frigul din Piata Victoriei? Unul deja pompeaza gaz si bani fara numar, celuilalt abia i s-au facut hartiile pe plac.
    • Like 1
  • ....aduce tare mult acest descendent al ex-regelui Mihai cu un ...tata de albine ...respect si consideratie ...
    • Like 0
  • Nu va faceti griji, el va fi urmatorul Rege al Romaniei!. E o chestiune de timp. Cine cunoaste, intelege !!!.
    • Like 1
    • @ Mircea Nour
      De unde rege, ca Romania nu e regat. Titlul de rege, daca i se va acorda vreodata va fi pur si simplu de forma.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult