Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nicușor Dan a câștigat în turul al doilea prin mobilizarea comunităților care păstrează România funcțională. Victoria rațiunii împotriva populismului

Nicusor Dan victorios

foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025 a adus în fața electoratului o confruntare între două tipuri de antisistem:

  • George Simion, în rolul antisistemului demolator, cu o retorică dură, suveranistă, care promitea distrugerea sistemului actual (politic, a elitei administrative etc).
  • Nicușor Dan, ca antisistem reparator, care contesta status-quo-ul, dar nu pentru a-l distruge, ci pentru a-l repara.

Această diferență fundamentală a fost reflectată și în comunitățile care l-au susținut pe Nicușor Dan – o coaliție eficientă, formată din comunități civice, educaționale, instituționale și valorice (Rusia, nu uita, România nu-i a ta!). De altfel, în centrul mesajelor din campania lui Nicușor Dan a stat Comunitatea. 

Deloc întâmplător, construcția imaginii sale ca persoană publică, de la Salvați Bucureștiul, la USR și Primăria Capitalei, a constat în dezvoltarea unor comunități și în abilitatea de a le convinge să acționeze (să voteze). Acest lucru nu s-a întâmplat de ieri pe azi, ci a fost construit în ani, uneori fără prea mult succes la început. În același timp, campania de comunicare s-a mulat pe candidat, și nu invers, de unde a reieșit autenticitatea, în opoziție cu situația candidatului AUR.

În general, cartea sincerității, pe care a mizat Nicușor Dan, a fost una câștigătoare. Nimeni nu mai așteaptă azi miracole și nu mai crede în mitul salvatorului, ci în bunul gospodar (administrator). Românii au trimis la Cotroceni al treilea primar, semn că funcțiile politicie de la nivel central nu mai sunt o pepinieră pentru recrutarea șefului statului. Oamenii au mai degrabă încredere în politicieni pe care-i văd la treabă și, deci, pe care-i pot urmări mai ușor. Încrederea în primari (sau lipsa de încredere) s-a văzut și în felul în care aceștia au putut mobiliza (sau nu) votanții, uneori în dezacord cu directivele de la partid.

Campania lui Nicușor Dan nu a fost una de masă, ci una bazată pe comunități, în care mesajele au circulat prin canale de încredere: influenceri urbani, analiști, ONG-iști, creatori de conținut pro-europeni, televiziuni dar și politicieni.

Așa cum remarcă sociologul Cătălin Stoica, sprijin esențial a venit și din partea persoanelor de 61+,o categorie ignorată de USR până acum. În fața discursului radical al lui Simion, această comunitate a acționat ca un gardian democratic, respingând populismul și tentația rusofilă. Aceștia au trăit și momentul 2000, când românii au avut de ales între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Acești alegători nu au uitat prețul plătit pentru democrație și au votat cu simțul realității, nu al revoltei. Și tinerii au votat cu Nicușor Dan, iar în ciuda a ceea ce s-a vehiculat despre această categorie, s-au mobilizat la vot, înțelegând ce ar fi însemnat o decuplare de Europa pentru ei.

Alegătorii cu studii superioare (74,5% pentru Dan) au format una dintre cele mai solide comunități de susținători. Profesori, studenți, cercetători, medici, IT-iști au transmis un mesaj clar: rațiune, nu răzbunare. Campania lui Nicușor Dan a fost „purtată” de comunități care construiesc, nu demolează – oameni care știu ce înseamnă să repari, să administrezi, să îmbunătățești.

Nicușor Dan a câștigat în turul al doilea prin mobilizarea comunităților care păstrează România funcțională. Această alianță a înfrânt populismul demolator. Dar rămâne o provocare de guvernare: aceste comunități nu cer loialitate, ci rezultate.

În plan extern, mesajele președintelui Franței, secretarului general al NATO, șefa Comisiei Europene, premierului polonez, președintei Parlamentului European, președintele Consiliului European, președintei Republicii Moldova, cancelarului german – toate arată că mesajele lui Dan pro-Europa și pro-NATO au ajuns la partenerii noștri. Rămâne de (re)construit punți cu noua administrație americană. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Cred că lucrurile se vor îmbunătăți, pentru că din urmă vin tinerii. Un amic, profesor, îmi spunea cât de aprins discută puști de 14 despre disputa Nicușor-Simion, fiind de partea primului. Peste 4 ani vor vota, și nu vor vota naționalism. Asta e sigur.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Valentine, uita-te la exit-poll-uri, ca situatie e cam diferita de ce zici tu. Categoria de varsta care l-a votat cel mai mult pe ND Dan e 71+, chiar si 61+ e peste 18-30.

      Dar e bine sa speram ca tinerii sunt mai buni decat parintii lor. In Romania stim sigur ca sunt analfabeti in proportie mai mare decat parintii lor, dar asta e altceva.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Cunosc foarte bine fenomenul. Evorba de bunici și nepoți. Cunsc cel puțin 4 cazuri concrete de tineri care și-au zorit bunicii la vot. Bunici care nu votau. Fenomeul a apărut și la televizor și este cunoscut de sociologi.
      Ce viitor îmi oferi, buncule? Unul condus de un șef de galerie, care vrea să ia casele celor din diasporă, care girează nepotismul - rude în funcții publice -, unul în care limba română este măcelărită sistematic (de ce fugem) etc?
      Aveți senzația că tabăra suveranistă e lipsită de corupție? Nepotismul nu este tot o formă de corupție? Devine pozitiv dacă apare în tabăra unor politicieni care trăncănesc continuu despre țară și Dumnezeu? De expresia biblică lupi în piele de oaie ați auzit?
      • Like 3
    • @ haim_mononucleozovici
      Fenomenul e clar explicabil, dar nu gândindu-ne la condiții normale din punct de vedere social. Lucrurile au fost PERVERTITE de propaganda Sistemului. Bătrânii au fost cel mai ușor de speriat de către propagandă. Ei, care se sperie de orice, chiar și când le bate un necunoscut la ușă, îți dai seama cât au fost de îngroziți de mesajele perfide ale propagandei. Se zicea că dacă vine Simion le vor fi tăiate pensiile, vor dispărea rețetele compensate, ba chiar - fără glumă - știu de bătrâni care plângeau îngroziți că sigur vor veni rușii peste noi. Asta e explicația acestei anomalii a structurii votului și n-are nicio legătură cu vreun fenomen sociologic normal, ci doar cu mizeria dar în același timp eficiența propagandei Sistemului, în favoarea lui Nicușor.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Deși acest fenomen, în care tinerii își șantajează emoțional părinții sau bunicii să voteze cum vor ei este absolut legal, totuși el nu mi se pare și moral. Nu întotdeauna au dreptate tinerii. Uneori au, alteori nu. Tinerii sunt mai intempestivi, mai receptivi la un anume fel de propagandă. Ei sunt de regulă mai inteligenți decât părinții și bunicii lor, dar NU mai înțelepți. Le lipseșe experiența de viață. Se reped pe soluția care li se pare lor OK pe moment și NU au nicio dilemă. Cei mai în vârstă, fiind mai înțelepți, știu că ”nu tot ce zboară se mănâncă” și au de multe ori dubii. Dar dacă vine dragul de copil sau nepot și îi presează, sau dimpotrivă, ”îi roagă cu cerul și pământul” să le facă pe plac, atunci cei în vârstă se înmoaie și deși pot să rămână cu propriile dubii, își spun: ”în fond, cine sunt eu să mă pun contra tineretului? Eu mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul, ei, tinerii au viața înainte, ei merită să și-o construiască cum vor.” Pare o atitudine nobilă, nu-i așa? Doar la prima vedere. În felul ăsta va fi mereu cum vor doar tinerii. Expresia ”cine n-are un bătrân atunci să-și cumpere” va fi lipsită de sens. Iar societatea va fi văduvită de medierea statistică a tuturor opiniilor și experiențelor membrilor săi de toate vârstele și culorile. În plus, vă dau un contraexemplu, cred eu, semnificativ. Se știe că în perioada interbelică, Mișcarea Legionară a fost susținută cu precădere de tinerii educați, inteligenți, informați, vizionari etc Un fel de USR-iști și nicușoriști de azi. Ce ar fi fost însă dacă masa mare de tineri legionari și-ar fi presat și ei părinții și bunicii să adere sau să susțină Mișcarea Legionară? Am fi ajuns o țară de legionari. Dar nu am ajuns o țară de legionari tocmai fiindcă în opoziție cu tinerii intempestivi, inteligenți, de bună credință dar ”luați de cap” de valul ideologiilor vremii au fost, de neclintit, cei (poate) mai puțin școliți dar care aveau ”bunul simț al neamului”, ”al pământului”, dacă e să mă exprim metaforic. Ce e val, ca valul trece. Așa a fost și atunci, așa e și acum. Deși ideologiile de atunci și de acum sunt total diferite și nu pot fi comparate, se păstrează însă ideea de val care trece. Și va trece și acest neomarxism, această ideologie alienată. Și va trece și regimul acesta din ce în ce mai autoritar controlat de la Bruxelles care ne impune neomarxismul și ne transformă pe noi amărăștenii într-o colonie. Iar structura și valorile naționale vor rămâne, chiar dacă sunt slujite uneori de oameni imperfecți, ca toți oamenii, cu bune și rele.
      P.S. Ca să fiu corect, așa cum sunt întotdeauna, precizez un lucru. Am spus deja că tinerii pot avea uneori dreptate și alteori nu. Cu legionarismul nu au avut dreptate.Dar în decembrie 1989 au avut dreptate și mai mult, și-au dat și viața mulți dintre ei și pentru noi ceilalți, inclusiv pentru bătrânii care atunci au fost, poate, înfricoșați....
      Concluzie: Lucrurile nu sunt întotdeauna cum par pe moment. Ideile, viziunile, condițiile istorice se pot schimba. Însă FIECARE om, FIECARE categorie socială sau tabără ideologică are rostul ei social și merită să existe. Ideea e deci să ne respectăm între noi și să fim uniți, dar nu în idei politice (consens), ci în respect unii față de alții.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Este absolut moral din moment ce viitorul le aparține. Ca să nu mai vorbim că simțul moral al tinerilor e mult mai ascuțit. Nepotismul - rude și prieteni în funcții publice - nu prea le este pe plac. În plus, tinerii sunt foarte aproape de educație. Cum pot vota persoane care spun că apa conține informație, că e plină de microcipuri și alte baliverne, sau cum se pot orienta către personaje politice care măcelăresc limba română, din moment ce tot ceea ce învață în școală contrazice carnavalul comic de la televizor?
      Dacă ai nevoie de voturile tinerilor arată-le că TU ești cel care vorbești corect gramatical, TU ești cel care cunoști noțiuni elementare de fizică și chimie, și chiar de istorie. Tabere în munți cu cetățeni dubioși sau laudele aduse unor personaje aflat la coșul de gunoi al istoriei nu-i vor convinge să voteze, în condițiile în care istoria este materie de școală.
      Respectul reciproc este și respectul față de limbă, de cultură și știință. Tinerii au preferat un olimpic la matematică unor discursuri conspiraționiste despre apa care conține informație și alte bazaconii care îți zburlesc părul.
      Ce să facem, dacă-i ținem la școală? Mulți învață, iau note bune, iar la televizor politicienii vin cu garnituri de personaje care par că n-au dat o zi prin școală.
      Respectul tinerilor trebuie câștigat.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Din cazuri concrete - cu siguranță nu am făcut un sondaj, dar sunt sigur că aceste cazuri sunt mult mai numeroase - bunicii au fost convinși de către nepoții lor. Imaginați-vă că multe din aberațiile pesudo-științifice vehiculate de acești politicieni pot fi demontante cu un simplu manual de fizică, biologie sau chimie de școală generală. Nepoții și-au convins bunicii cât de important e să trăiești într-o țară în care limba română nu este măcelărită, în care oamenii au respect pentru educație și nu pentru pseudo-știință, pentru cultură și nu pentru stadion (deși avem și fotbaliști care au luat atitudine).

      Ați vrut ca acești tineri, pe care-i considerați ușuratici și lipsiți de judecată, să capete respect pentru limba în care s-au născut, pentru știință și cultură, pentru educație în general, și acum vă plângeți că tocmai educația este cea care s-a întros împotriva voastră.

      Ce ați fi dorit să voteze tinerii când un candidat, fost olimpic la matematică, participă la toate dezbaterile, în timp ce altul nu vine, iar când vine mănâncă înghețată?

      Un președinte ar trebui să fie un liant, un împăciuitor, un președinte al românilor, nu doar al celor care îl votează.

      La ce să ne așteptăm când un candidat la președenție tratează jumătate și mai bine din popor cu partea dorsală, cu absență, înghețată și miștouri? Care ați fi vrut să fie rezultatul? Candidații nu se adresau unor trusturi de presă, ci se adresau direct poporului.

      Mâncatul înghețatei în fața a jumătate din alegători e propagandă? Lipsa crasă de respect față de jumătate din poporul român e propagandă? Nu prea cred că este.


      • Like 4
    • @ Valentin
      Bine punctat răspunsul. Și în limitele bunului-simț. Apreciez faptul că îi puteți răspunde în acest fel acestui individ dubios ce incearca, prin cuvinte alese din dicționar, cu argumentări ,unele reale, dar în mare parte altele haotice, repetitive până la exasperare, doar, doar vei lasă capul în jos si-l vei aproba, îți vei insusi crezul lui și vei încerca să-ți repari "greselile". Din păcate, pentru cei de factura lui, nu există și turul 3.
      Eu, recunosc, m-am coborât la nivelul lui, cel adevărat, descoperit după îndelungi "dialoguri", considerând că întrece orice limită a bunului-simț insistând cu același și același " argumente", lozinci de la realitatea TV, intr-un cuvânt cu falsificarea realității, în mod ostentativ. Realitate ce am auzit-o și văzut-o, în mod repetat din aparițiile capilor "suveranisti". Mie, ca multor altora, mi-a fost clar că indivizii reprezintă un real și grav pericol pentru viitorul țării, un pericol aproape imposibil de înlăturat, in cazul instaurării, mai ales ținând cont de conjunctura internațională și tendințele socio-politice influențate masiv de rusia.
      S-a vrut o justificare a atitudinii mele față de un intrus în platformă.
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Vă înțeleg perfect, dar respectul pe care îl port tuturor - înclusiv domunului cu care dialoghez - are și o latură practică și ușor egoistă: în acest fel reușesc să aflu mai multe informații despre un mod de gândire care, din păcate, a acaparat jumătate din populația României. Mi se pare vital. Pentru a demonta ceva trebuie să cunoști mai întâi cum a fost montat acel mecanism. Altfel nu-l poți demonta. Practic nu dialoghez cu persoane, cu cu idei.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Foarte bine faceți că vreți să aflați psihologia și argumentele taberei adverse. Și nu e nevoie să mă descoaseți neapărat. Vă stau la dispoziție oricând. Sunt o carte deschisă.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Pervers ești tu, criptocomunistule.
      Dar te cred la faza cu „Bătrânii au fost cel mai ușor de speriat de către propagandă”, chiar tu ești un exemplu grăitor în acest sens, doar că propaganda pe care ai înghițit-o ca pelicanul e din aia rusească. Că pe voi v-au speriat cu gheii și cu războiul (care tot de rusia a fost pornit).
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult