Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nimic despre cazul Boureanu. Când sistemul pe care îl neglijezi ca politician se întoarce împotriva ta, ca cetățean

Am urmărit zilele acestea relatările despre incidentul dintre Cristian Boureanu și polițiștii de la Brigada Rutieră. Din cate observ, asistăm la o adevărată telenovelă care poate nu s-ar fi conturat în atâtea episoade dacă în locul fostului deputat ar fi fost o persoană oarecare. E multă lume care își dă cu părerea, pro și contra, mai mult despre atitudinea polițistului decât despre cea a suspectului, precum și anchete oficiale. Dar nu despre asta vreau să vorbim.

În mulții mei ani petrecuți ca reporter pe străzi sau prin diverse secții de poliție am cunoscut situații demne de Hollywood:

- Polițiști de la Crimă Organizată cu Solenze ce stăteau să cadă, alergând după infractori. Repet: crimă organizată – infractori specializați, extrem de atenți, inteligenți, cu mulți bani și evident mașini puternice, cu zeci de telefoane performante și tot atâtea numere etc. – adică extrem de greu de urmărit și mai ales de probat;

- Polițiști de la Rutieră loviți intenționat de șoferi prea beți, prea șmecheri sau prea drogați ca să mai fie în stare să își asume responsabilitatea pentru faptele lor; 

- Polițiști scuipați, înjurați, loviți sau chiar împușcați în trafic, la percheziții sau în timpul flagranturilor;

- Polițiști umiliți de infractori care, după luni sau chiar ani de cercetări dificile, au scăpat basma curată din cauză că victimele și-au retras plângerile sau pentru că lacunele legislative le-au fost benefice;

- Polițiști și procurori nevoiți să-și ducă familiile departe din cauza amenințărilor primite de la cei anchetați, amenințări pe care sistemul nu le poate contracara.

La nivel declarativ, cu toții sunt încurajați să riposteze și să folosească armamentul din dotare. Prea puțini îndrăznesc însă să o și facă, din cauza birocrației de după: încep anchete administrative și penale care durează, timp în care ei nu mai au voie să poarte armă sau să iasă în teren până la finalizare, ba chiar li se taie și din leafă.

Așadar, prin deductie logică, nu pot să nu mă întreb: ce să facă acești oameni? Ce soluții au? Deja frustrați din cauza salariilor mici și a condițiilor de lucru de multe ori inumane (să nu uităm că prin multe secții de poliție bântuie gândacii și puricii), se trezesc dintr-o dată față în față cu indivizi care le pun la încercare și puțina răbdare care le-a mai rămas.

Omului trebuie să îi vorbești pe limba lui ca să te înțeleagă. În Poliție nu se aplică legea creștinismului, nu poți să întorci și celălalt obraz atunci când ești agresat, fizic sau verbal. Ești atacat, ripostezi. Când mergeam la filmări la inundații, de exemplu, îmi luam cizme de cauciuc și pelerine de ploaie. Când ajungeam la o strângere de fonduri îmi puneam tocuri și o cămașă. Așa și polițiștii: când un infractor îi amenință, pot și trebuie să întoarcă foaia. Se numește adaptare la situația de fapt.

Mulți dintre cei care se înscriu acum la școlile de Poliție, Pompieri sau Jandarmerie nu-și dau seama ce îi așteaptă. La 19 ani visează că vor putea schimba ei sistemul. E adevărat, schimbarea vine din interior (exemplul lui Marian Godină, care a reușit să urce comunicarea din MAI la un alt nivel), dar e nevoie de timp. Iar timpul lor moare încet în fiecare clipă în care un infractor le râde în nas, atunci când trebuie să repare mașinile de serviciu pe banii lor sau îi sună șefii să le spună să îl lase în pace pe X-ulescu.

Îți recomandăm

Da, polițistul din cazul Boureanu nu ar fi trebuit să amenințe „cu televiziunea”. Da, filmarea dlui Boureanu în stare de ebrietate în secția de poliție și livrarea înregistrării către presă e un abuz. Dar nici să îl pârască părinților nu cred că era cazul. Să nu uităm că presa a fost și este cam singura instituție care încă le mai ia apărarea polițiștilor, care vorbește în numele lor atunci când decindenții nu vor să o facă. Asta ca să nu mai punem la socoteală că o imagine șifonată este poate o pedeapsă mai mare pentru un politician decât un dosar penal ce ar putea să se finalizeze cu scoatere de sub urmarirea penală.

Oricât de frumos aranjată ar fi doamna ministru de interne, sistemul pe care îl conduce este încă unul putred. Și nu vorbesc doar despre Poliție aici. Probleme mari sunt și la Pompieri, Jandarmerie și în Aviație. Salvatorii sunt bruscați și injurați la incendii pentru că ar ajunge tarziu, când ar trebui să li se mulțumească pentru simplul fapt ca au reușit să ajungă, având în vedere autospecialele de muzeu pe care le au în dotare și străzile înguste ticsite de mașini parcate pe care nu au loc să intre. Personalul este insuficient peste tot, de multe ori slab pregătit și evident prea puțin plătit pentru responsabilitățile pe care le are (cum de altfel se întâmplă și în cazul medicilor).

Răsună zilnic (în special dinspre Parlament) plângeri despre abuzurile sistemului – fie el Poliție, Parchet, Justiție. Or fi, nu zic nu. La fel ca în orice alt domeniu. Însă cred că ar putea fi contracarate cu un pic mai multă aplecare asupra nevoilor reale ale celor care lucrează aici. O companie, fie ea privată sau de stat, nu poate funcționa eficient decât cu angajați mulțumiți. Iar angajații nu vor putea fi niciodată multumiți atât timp cât cineva nu se implică cu adevărat în activitatea lor și nu încearcă să le ușureze munca, să compenseze într-un fel lipsurile.

Sunt însă conștientă că avem în față o poveste fără sfârșit. Pareri pro și contra vor fi mereu și oricare dintre noi am putea ajunge cândva să ne considerăm abuzați de Sistem. Să nu uităm însă că tot noi suntem cei care finantăm Sistemul, cu votul și cu taxele noastre. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Felicitari politistilor ca l-au oprit pe acest golan pe nume Boureanu. Un individ cu mult tupeu si extrem de violent, mai ales in stare de ebrietate. Judecand punctual acest caz, cred urmatoarele. 1. Daca Boureanu avea acest comportament in Germania, Austria dar mai ales SUA, acum si-ar fi comandat un scaun cu rotile. 2. Politistul a exagerat. O imobilizare prin tranta era suficienta avand in vedere ca vedeta abia se tinea pe picioare. Insa hai sa judecam ce se putea intampla daca Boureanu nu ar fi fost oprit? Dupa mine, strict referitor la acest caz, felicitari politistilor.
    • Like 0
  • Se plinjea politistul ca Boureanu ea distrus dejetele cu portiera dar cum a putut cu dejete sfarmate a intreprinde o lovitura aproape mortala lui Boureanu .
    • Like 0
  • Dee Dee check icon
    Pe scurt, Boureanu face pârnaie pentru ultraj, dar va obține despăgubiri de la miliție urmare a corecției fizice aplicate în urma provocărilor repetate ale milițianului profesionist nevoie mare. Reportero-milițianul a acționat ca un golan frustrat în uniformă. Boreanu era doar un golan mort de beat.
    • Like 1
  • E ușor a scrie articole, Când nimic nu ai a spune.
    Cam asta induce articolul dvs. Pentru că ați bătut câmpii, ați încercat să creați o atmosferă lacrimogenă de telenovelă sud-americană și ați uitat esențialul: să abordați problema din punct de vedere juridic.
    Nu iau partea nici lui Boureanu, nici polițistului pentru că amândoi au greșit grav, amândoi ar trebui să aibe dosar penal și amândoi ar trebui să intre la închisoare. Pe Godină l-am apreciat până la un punct, dar în acest caz și-a dat arama pe față (adică, are tot mentalitate de milițian) de vreme ce el susține că polițistul care l-a făcut KO pe Boureanu a acționat legal. Tare aș vrea să văd dacă acest Godină își va pune cenușă-n cap când colegul lui va fi condamnat.
    Legat de ce spuneți dvs:
    1. Da, dotarea delor de la Crimă Organizată este precară, dar nu din cauza polițiștilor, ci din cauza celor care conduc Poliția. Îndreptați tunurile către aceștia. Nu numai că nu vă împiedică nimeni, dar veți avea și susținerea morală a cititorilor.
    2-4. Nu neg că unii polițiști de la Rutieră au trecut prin astfel de cazuri. Procedați precum am sugerat mai sus. Propuneți înăsprirea legislației. Stați pe subiect până când se iau măsuri împotriva celor vinovați. Urmăriți să fie luate măsuri sancționatorii reale, iar în caz contrar mediatizați cazurile mușamalizate. Adică, fiți jurnalist!
    5. Dacă sistemul nu poate contracara amenințările venite din mediul infracțional de ce nu scrieți vârtos despre acest subiect? Nu vi se pare că vă complaceți în această mediocritate? Nu vi se pare că dați dovadă de complicitate cu infractorii prin pasivitatea de care dați dovadă în calitate de jurnalist?
    La nivel declarativ, cu toții sunt încurajați să riposteze și să folosească armamentul din dotare.
    Argumentați această afirmație. Păi, dvs credeți că armamentul din dotare se folosește în orice situație? Vreți să induceți ideea că în acest caz polițistul ar fi trebuit s-o facă? Studiați legislația cu privire la uzul de armă și după aia scrieți. Lăsați poveștile. Dacă considerați că legislația este precară cu privire la acest aspect (și, întradevăr, este) de ce polițiștii nu propun modificarea ei? Sunt atâtea modele în toată lumea.
    Hai, lăsați-o baltă cu salariile mici la polițiști. Ia citiți aici: https://republica.ro/cat-castiga-un-militar-cu-aceeasi-vechime-ca-cea-a-politistului-godina-z-stiti-de-sergentul-care-si-a Ei, cum este?
    Condițiile inumane sunt din cauza corupției, stimată doamnă. Pentru că atâta timp cât se cumpără Loganuri la prețuri de Mercedes nu mai rămân bani pentru dotările celelalte. Ia puneți tunurile pe șefii polițiștilor care se ocupă cu dotarea materială a Poliției Române. Ați făcut-o? Nu! Păi, despre ce vorbim?
    Întradevăr, nu se aplică legea creștinismului. De la Poliție aștept să se aplice legea, inclusiv când polițistul este agresat fizic sau verbal. Dar legea nu prevede că Poliția trebuie să aplice legea Talionului. Polițiștii trebuie să citească, să învețe și să aplice legea. Aia din Monitorul oficial. Din ce act normativ ați scos-o p-asta că ești atacat, ripostezi? Hai, uimiți-mă!
    Și, pentru că tot ați abordat acest subiect, aș vrea să vă întreb și eu: cu ce drept unii polițiștii (ca să nu generalizez) cheamă televiziunile atunci când au un pont? Dacă tot mișunați printre ei, ia faceți un sondaj și vedeți câți au auzit de dreptul la imagine? Nu vă întreb câți cunosc și, mai ales, câți respectă legislația cu privire la acest aspect. Dar vă întreb: este normal (a se înțelege și legal) să vii tu, polițist, la șoferul oprit în trafic însoțit de cameraman și reporterul TV?
    Și, revenind la abuzul pe care îl recunoașteți cu privire la publicarea filmării lui Boureanu, dvs ca jurnalist ați evidențiat acest abuz? Șefii polițistului au luat vreo măsură strict pentru acest abuz? Sau... se desfășoară cercetări care se vor termina la Paștele cailor?
    Salvatorii sunt bruscați și injurați la incendii pentru că ar ajunge tarziu, când ar trebui să li se mulțumească pentru simplul fapt ca au reușit să ajungă, având în vedere autospecialele de muzeu pe care le au în dotare și străzile înguste ticsite de mașini parcate pe care nu au loc să intre.
    O, Doamne, hai să discutăm și despre asta... Acum vreo 3 luni am sunat la 112 pentru că un cioban dăduse foc la vegetația uscată ca să aibe oile lui unde să pască imediat ce dădea iarba. Iar focul se întindea către via unuia din zonă. Operatoarea de la 112 m-a ținut vreo 5 minute ca să-mi ceară cele mai stupide informații despre localizarea acelui incendiu. Citiți bine: 5 minute. Și vorbim de incendiu. Am fost nevoit s-o repezesc și să-i spun să trimită dracului odată autospecialele că ia foc și azilul de bătrâni din apropiere dacă mă mai ține mult de vorbă. Aș fi vrut să-i dau coordonatele GPS prin WhatsApp pentru operativitate, dar serviciul 112 nu este pregătit pentru această banală facilitate.
    Despre străzile înguste? Cine a dat aprobarea să se facă străzile așa înguste? Câți jurnaliști au abordat acest subiect până acum? Despre ce vorbim? Nu cumva este și o complicitate prin tăcere?
    Halil Gibran spunea așa: nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru ea. Și întreb și eu: ce fac polițiștii ca să fie mai bine? Dacă legislația este imperfectă, fac ei propuneri de îmbunătățire a ei? Din experiența pe care o am cu ei, aș zice că nu. Am participat la dezbaterile cu privire la îmbunătățirea legislației rutiere și am constatat că personalul de la compartimentul juridic este incompetent și, mai grav, recalcitrant chiar și atunci când vii cu argumente juridice.
    Bun, să zicem că șefii sunt incompetenți și toate cele. Dar nu e zi de la Dumnezeu să nu văd în trafic polițiști care conduc mașinile vorbind, în același timp, la telefonul mobil. Păi, cum să nu li se dea cu flit polițiștilor când tocmai ei încalcă legea? Alt caz. Cum e posibil ca un polițist care dirijează circulația în intersecția de la Lujerului să stea să vorbească la mobil!!??? Nu la stația de serviciu, la mobil! Cum e posibil ca polițiști aflați în patrulare cu Loganul lor să se deplaseze pe Iuliu Maniu cu 20 km/h ocupând concomitent benzile 2 și 3? Iar dacă i-am făcut cu luminile, când am oprit la semafor m-au făcut tâmpit că mi-am permis acest lucru? Da, am făcut sesizare și ce, credeți că s-a rezolvat ceva? Nu, că nu am avut martori. Și, uite așa, gogoșarul ăla (cam 1x1,5 m) își face veacul în continuare pe la giratoriul de la Cora ridicând permise pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, iar el completează procesele verbale în mașina parcată la 1-2 m înaintea acesteia!!! Că, deh, Garcea are voie.
    Cum să le acord eu circumstanțe atenuante acestor personaje când ei uită de dosarele de cercetare pe care tot ei le întocmesc? Când o fetiță este agresată sexual ziua, în amiaza mare, în autobuz RATB dotat cu camere de luat vederi, tu polițist de la Secția 22 reconstitui evenimentul, pui fetița care tremura de frică să stea ca la fotograf cu degetul întins către indicatorul stației de autobuz, apoi tu, ca părinte, stai până târziu să dai declarații, apoi mergi cu fetița la Criminalistică pentru a recunoaște pe vreunul cu antecedente și după toate astea trec ani în șir și tu, părinte, nu ai absolut niciun semn de la poliție!!! Ei, cum este, stimată doamnă? Niște gânduri și urări adecvate am și pentru conducerea RATB care a dispus să se oprească funcționarea acelor camere de luat vederi din autobuze astfel încât polițistul să nu poată vedea cine a fost individul agresor.
    Nu mai spun de cazurile în care niște cocălari vin cu BMW-ul lor în parcul din spatele blocului, scot dozele de bere din portbagaj și pun la 4 dimineața muzica lor preferată. Iar când chemi polițiștii, vin după 20-30 minute deși Secția 21 este la 250 m și stau la negocieri cu ei fără să ia nicio măsură. Mulțumim Poliția Română, te iubim, că ca tine nu găsim!
    Aș vrea să văd și eu polițiști stând drepți, nu cocoșați, cu un comportament demn, nu de șmecherași, cu demnitate, respectând legea în toate situațiile, nu doar în cele în care consideră ei că ar fi bine și atunci vă garantez nu doar de respectul din partea mea, ci veți avea respectul întregii societăți.
    • Like 3
  • check icon
    Doamnã Lungu,ìn anii '70 exista o revistã -"Arici-Pogonici"-pt.pionierii epocii respective. Dãdea si premii! Articolul dumneavoastrã,cu sigurantã,ar fi obtinut "premiul ìntâi cu coronitã"! Felicitãri!
    • Like 0
  • check icon
    Politisti scuipati,injurati,loviti, umiliti! Dragii de ei! Ìti vine sã-i iei acasã,sã-i pupãcesti,drãgãlesti , sã-i scarpini la gushitzã si sã-i pui ìn vitrinã!" Mare" noroc avem noi ,ceilalti-infractorii-ca suntem tratati cu maximã ...."deferentã si competentã"!Mare noroc!!!!
    • Like 0
  • alexxmit check icon
    Asa frumos nu se vorbea nici la plenara. Saracii de ei sunt niste sensibili, oropsiti ai societatii. Nu ii obliga nimeni sa ramana. Cum zicea un amic, halitorii astia de norma de hrana nu imi trezesc niciun fel de simpatie.
    Daca e asa de rau sa plece, sa se reorienteze profesional. Baiatul are evidente calitati de reporter asa ca daca e asa de rau in politie sa isi depuna cv-ul la Libertatea. Nimic nu s-ar fi intamplat daca politistul gestiona corect situatia. Pt escaladarea evenimentelor este singurul vinovat. Evident ca nu-i iau apararea lui Boureanu care din punctul meu de vedere e un idiot care trebuie sa raspunda pt faptele lui. Intrebarea e ce ar trebui sa se intample cu politistii. Baietii astia, din cate am auzit iau comisioane de la reporteri pentru fiecare reportaj senzational, cum credeti voi ca ajunge presa in cateva minute exact unde si cand trebuie?
    Daca il intalnesti pe Boureanu trotilat pe strada crezi ca poti sa il faci sa sara la scandal, eu cred ca mergi la sigur. Daca mai vorbesti si cu un amic de la presa iti mai iese si un comision, trebuie doar sa tragi de timp si sa il instigi cateva minute, daca se nasoleste treaba poate il si pocnesti in legitima aparare pt calmarea situatiei ca oricum ti-e antipatic si pe urma oricum ies activistii sa te apere ca vezi domne ce mare erou esti chiar daca lucrezi in conditii inumane si acumulezi frustrari si nerealizari profesionale. Grea viata de politist
    • Like 1
  • Din păcate cred că priviți doar o fațetă a medaliei, cred că abuzurile poliției împotriva cetățenilor sunt mult mai multe decât ale cetățenilor împotriva polițiștilor, polițiștii trebuie să și prevină nu doar să dea cu parul (dai tu, dau și eu)! Avem o grămadă de polițiști bătăuși atât în timpul liber cât și în timpul serviciului, o să ziceți că nici cetățenii nu sunt mai breji, poate, dar polițiștii sunt plătiți să nu fie așa, sunt primii care trebuie să dea exemplu!
    • Like 3
  • check icon
    Eu țin să-i mulțumesc pe această cale cui a postat clipul video.
    Acest BOULEANU este (încă) o persoană publică, dar nu ar trebui să mai fie!
    • Like 0
  • check icon
    La noi corupția este omniprezentă,la fel și în poliție și în relația cu poliția.În cazul prezentat, dacă eram în SUA, polițistul l-ar fi împușcat pe loc pe agresor și așa ar fi normal, în același timp nici abuzurile polițiștilor nu trebuie acceptate.
    • Like 1
    • @
      corne check icon
      1. ai o sustinere pentru opinia asta (articol de lege/regulament), sau esti raducu care-si consolideaza rationamentele urmarind filme artistice americane sau video-ouri cu eventuale abuzuri ale politiei americane puse pe youtube?
      2. cu toate eforturile mintii dumitale sofisticate, nu ai gasit nici o diferenta majora intre republica romana si statele unite ale americii de natura a impune reguli proportional diferite? de pilda, regimul armelor de foc?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult