Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

No comment

copii - Senegal

De atâtea ori viața nu numai că bate filmul, însă ne transformă în spectatori muți, fără puterea de a mai comenta. De ce? Pentru că poate refuzăm să mai vedem perspectiva, negăm realitatea și uităm să vorbim despre frumosul care ne înconjoară. Și este atât de mult frumos în jurul nostru...

Pe TVR2, Liana Stanciu face emisiuni cu oameni bolnavi de cancer. Pune întrebări. Multe și grele. Răspunsurile, evident, fac telespectatorii să plângă. „Cum dai unui om vestea asta? Că are cancer în stadiu terminal...”.

Anul 2023, cel mai călduros an înregistrat vreodată pe Pământ: o „cvasi-certitudine”, anunță Copernicus

Președintele Klaus Iohannis se pregătește de o vizită în Africa (și Est și Vest) în KenyaTanzania/ Republica Capului Verde și Senegal. Administrația Prezidențială devine cea mai scumpă „agenție de turism” din România. Milioane de euro pentru un singur turist de lux în doar un an.

A început cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani: foamete pe jumătate de glob.

Atac în fața principalului spital din Gaza, zeci de răniți și morți.

Fenomen alarmant: Tot mai mulți câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Autoritățile spun că nu mai au loc în adăposturi

„Eu sunt creștină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat” – Elena Lasconi, USR. Fiica primarului USR: „Nu o mai susțin pe mama din niciun punct de vedere”. Oana Lasconi se declară „absolut dezgustată, dezamăgită și șocată”. Ea spune că n-o va mai susține „din niciun punct de vedere” pe mama ei. „Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a mai afirmat Oana Lasconi.

Un copil moare la fiecare 10 minute în Fâșia Gaza din cauza bombardamentelor Israelului.

Planeta va depăși pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius până în 2027, avertizează oamenii de știință

Un preot de 44 de ani din județul Constanța ar fi convins o minoră de 13 ani să producă material pornografic cu telefonul mobil. Bărbatul a fost suspendat din funcție, marți, de Arhiepiscopia Tomisului, iar minora va primi consiliere psihologică.

România înregistrează cel mai ridicat procent (34,5%) de persoane care se confruntă cu riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul statelor membre ale UE, arată cifrele publicate de Eurostat

„Este un masacru”. ​40 de bebeluși și copii israelieni, descoperiți morți, unii decapitați, într-un sat din apropierea Fâșiei Gaza.

În pădurea de la Letea, din Delta Dunării, trăiesc în jur de 2000 de cai sălbăticiți. Pădurea este cea mai veche rezervație naturală din România și printre ultimele locuri din Europa în care se mai găsesc cai sălbatici. Acum șapte ani, cu ajutorul sătenilor, negustorii veneau și își îndesau TIR-urile cu cai. Până la refuz. Pentru că animalele deveneau violente și începeau să se lovească între ele, samsarii au găsit și o metodă să le liniștească. Le tăiau tendoanele, ca să nu-și mai miște picioarele. Dar să rămână vii până la abatorizare.

Un tânăr de 23 de ani a murit, iar o tânără a fost rănită, fiind descarcerată de echipajele de intervenție, în urma unui accident rutier care s-a produs, miercuri, pe DN 1, la Ciolpani, județul Ilfov.

Elon Musk susține că viitorul AI va fi „o eră a abundenței” și avertizează că „roboții umanoizi” ar putea să îi „urmărească” pe oameni „oriunde” / „Dacă primesc într-o zi o actualizare de software şi nu mai sunt la fel de prietenoși?”

Un cățel fără stăpân a fost atât de disperat să-și găsească o casă, încât urmărea oamenii pe stradă: „Tot ce vrea este să fie iubit”.

După cea mai mare secetă care a lovit ţările din Cornul Africii mai mult de 1,9 milioane de copii sunt acum expuși riscului de a muri din cauza malnutriției severe, iar 7 milioane cu vârsta sub 5 ani sunt subnutriți și au nevoie de sprijin nutrițional urgent.

Nicolae Ciucă: „Rămânem alături de toți cei care trec prin drame fără margini în aceste momente“.

Marcel Ciolacu: „Am fost copleșit să văd bucuria din ochii copiilor care au scăpat din infern”.

Un tablou cotidian trist. Un tablou deloc fauvist. Un tablou în care non-culorile predomină, iar percepția mesajului e atât de frivolă.

În acest spectacol dramatic al vieții și al lumii care ne înconjoară, refuzăm să vedem realitățile din spatele decorurilor sau al scenei pe care de cele mai multe ori doar marii actori joacă. Și tot de atâtea ori, doar despre ei este vorba.

„Sometimes there's so much beauty in the world, I feel like I can't take it, and my heart is just going to cave in.”― Alan Ball, American Beauty: The Shooting Script  („Uneori există atât de multă frumusețe în lume, simt de parcă nu o pot suporta și inima mea va ceda.”)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult