Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noi, cei din diaspora, suntem vinovați

Diaspora - Foto Inquam Photos

(Foto: Adriana Neagoe / Inquam Photos)

Am înțeles și eu în cele din urmă. N-am ce face. Dar uite că mi-am dat seama într-un final că noi, ăștia de trăim pe-afară (diasporenii, rupții, trădătorii, cei care și-au pus palma-n posterior etc.) suntem vinovați. Da, suntem vinovați pentru că nu facem nimic. Nu facem decât să vorbim de la mii de kilometri, să dăm like la proteste și să ne hăhăim pe net, nu facem nimic. Băi, dar nimic nu facem pentru țara din care am plecat. Știm doar să transpirăm ironie digitală.

Nu contează că ne-am dorit binele pentru noi și pentru familiile noastre, că am plecat cu o valiză lăsând totul în urmă, că am intrat cu capul înainte în alte realități, sisteme, limbi, obiceiuri. Nu contează că am văzut mizeria unor politicieni care nu fac altceva decât să dezbine clase sociale pentru confortul propriu. Nu este deloc important că am refuzat să mai fim parte a unui joc dublu, ignobil, toxic. Trebuia să rămânem acasă, să ne-nfruptăm zilnic din batoanele de „salam cu soia”. Și am fi căpătat probabil un premiu.

Nu-mi place tonul de mai sus. Deloc. Învinovățesc diaspora, din care fac parte, doar de un singur lucru. Cei din afară au văzut și altceva, au și alte criterii, au simțit pe pielea lor că oamenii pot fi tratați și altfel în relația lor cu statul. Cu toate astea, o foarte mică parte dintre cei plecați merg la urne atunci când e cazul. Restul stau acasă. Le e cald și bine. Se adună doar la hore, mititei și pe la bisericile din comunități. Practică același miserupism legendar al românilor de acasă.

Unele comentarii din postări anterioare m-au determinat să creez o balanță în care pun două elemente: pe cei care au plecat și-și văd, poate egoist, de viețile lor într-o altă țară și pe ceilalți, care au rămas acasă și nu fac absolut nimic pentru a schimba realitatea (în curând autocratică) în care trăiesc. Pun în balanță puținii diasporeni care ies la vot și mă gândesc la cât de bine dorm cei care nu au timp să meargă o dată la câțiva ani la secția de votare. Pun în balanță zecile de mii de oameni care ies în piețe acasă pentru a cere justiție și normalitate, iar pe celălalt taler așez milioanele de inactivi care aleg să zacă pur și simplu în speranța că libertatea e venită din cer, adusă de vreun duh binevoitor.

Mai pun în balanță și alt aspect: când vom conștientiza oare că singurii vinovați pentru milioanele de români plecați, pentru instabilitate, pentru ineficiența sistemului, pentru că încă suntem „oile ciudate” ale Europei sunt politicienii care au condus până astăzi? Cu excepțiile care întăresc, desigur, regula. Când vom înțelege că doar o limpezire drastică a clasei politice ne va scoate din cloaca în care suntem? Când vom pricepe că trebuie eliminați din viața politică cei răspunzători pentru antagonizarea noastră, pentru ura care crește, pentru că am ajuns să ne scuipăm reciproc pe stradă și rețele?

Poate că niciodată. Pentru că starea de bine s-a deformat. Și foarte mulți au căpătat o altă dimensiune în ceea ce o privește.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt diasporan din 1991. Locuind într-o capitala europeana am si votat, măcar la președenție. Nu va contrazic deloc, dar vreau sa prezint un "amănunt semnificativ"

  Daca spun lucruri gresite va rog sa comentati.

  Conform ultimii legi electorale votate într-o simbioza uselista, de actualul partid care are pretenția sa fie opoziție, un partid care nu are nimic cu partidul Bratienilor, în afara de nume, noi toți acei 4 milioane de plecați votam pe un număr de 2 (doi) senatori si 4 (patru) deputați, la un parlament de 400, sau pe acolo.

  Deci, oricâți ne-am duce la vot, glasul a 17 sau si mai mult (in funcție de câți au mai plecat) este anihilat de votul unui teleormanean.

  Great laws, great democracy...
  • Like 2
  • @ Cineva Altcineva
   Ați pus perfect punctul pe i. Situația nenorocită pe care o trăim - și nu doar azi, ci de ani și ani - e efectul logic al unui sistem legislativ-electoral handicapat (nu explic și nu detaliez, că ne-apucă dimineața!), începând cu o constituție confuză rău (România nu știe ce vrea și nu e nici cal, nici măgar) și trecând neapărat prin tot aparatul legislativ care facilitează accesul tâlharilor și derbedeilor la candidaturi și la statutul de aleși; despre cei numiți în posturi importante, de la porimul ministru în jos, nici nu mai are sens să vorbim! Iar votul uninominal nu e deloc o soluție într-o țară care votează cu frenezie nemernici care dau "de la ei" ulei și găleți de plastic! Ba au fost votați și inși aflați în pușcărie pentru furt!! Da?! Votul uninominal, presupus ca frate geamăn al principiului meritocratic, nu e pentru acel/acest electorat pe care l-ați descris. În fine, soluția ar fi (chiar dacă cere ceva timp pentru transpunere în realitate) schimbarea sistemului legislativ privind actul electoral, schimbare începând cu constituția, care se bâlbâie atât de grosolan în situații importante. Dar cunoașteți vreun partid care să vrea cu adevărat și să-și propună limpezirea regimului constituțional și a realității juridice (nu mai vorbesc de realitatea judiciară)? Eu unul nu cunosc... În fond, cum e turcul, și pistolul; cum e electoratul, așa sunt și partidele și invers...
   • Like 0
  • @ Cineva Altcineva
   Chiar nu te duce mintea sa te inscri intr-un partid sau sa sprijini un partid!?
   • Like 0
 • Alien check icon
  Cei 4 milioane de diasporici sunt reprezentati de 2 senatori (din 136) si 4 deputati (din 329). 20% dintre romani sunt reprezentati de <1.5% dintre parlamentari.
  Cu alte cuvinte daca diaspora voteaza pontru diaspora, e fix apa de ploaie indiferent ca voteaza 40 sau 4 milioane. Singurul vot unde diaspora conteaza e la presedinte.
  Diferenta ar fi daca diaspora ar venit sa voteze in judetul de origine... presupunand ca ar vota asa cum voteaza aia suficient de motivati sa stea la cozi la ambasade.
  • Like 1
 • Cata ipocrizie! Asa deci...aveti impresia ca diaspora se uita la TV in ziua votului sau merge la shpping. Ati uitat stimate domn cozile infernale la ambasade acum 4 ani? Aveti idee cate telefoane a dat diaspora, pe care o infierati atata, acasa la parinti si prieteni ca sa-si miste curul si sa se duca la o sectie de votare aflata la 100m de casa, nu la cativa km cum am fost noi? Noi am votat cu copiii in brate pe ploaie cate 8 ore si-mi spuneti mie ca am stat acasa? Dar la alegerile parlamentare din 2016 cand toti romanii pe care-i stiu au votat (cu eurodeputati, este adevarat), iar sectiile de votare din tara erau goale, ce mai putem spune? Dar despre diaspora germana din SUA ce parere aveti? Acei oameni au plecat de bine ce le era din Germania? Nu, au plecat pentru salarii mai bune. Si vorbesc de medici si ingineri germani care au plecat, nu lucratori in constructii.
  • Like 1
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Ar trebui să citiți cu mai multă atenție. Nu am condamnat nicăieri diaspora în general, am specificat, am dat exemple, eu însumi sunt plecat din țară de peste 18 ani. Votez de fiecare dată, îmi fac datoria de cetățean, scriu, mă implic. Dar nu voi accepta ca un cititor neatent la detalii să mă acuze de ipocrizie. Reveniți pe text, vă rog. La cozi am stat și eu, nu doar dvs.
   • Like 0
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Reluați textul cu mai multă atenție. Nu am jignit niciodată diaspora, am specificat, am detaliat, eu însumi trăiesc de peste 18 în străinatate. Votez, stau la cozi, scriu, critic și îmi asum. Dar nu voi permite ca un cititor neatent să mă acuze de ipocrizie.

   „Cu toate astea, o foarte mică parte dintre cei plecați merg la urne atunci când e cazul. Restul stau acasă. Le e cald și bine. Se adună doar la hore, mititei și pe la bisericile din comunități. Practică același miserupism legendar al românilor de acasă.”

   E suficient, mai doriți fragmente?
   • Like 0
 • raimond check icon
  Diaspora nu e nici mai buna nici mai rea decat cei ramasi in tara. Multi au plecat ca inecatii dupa un castig mai bun - imediat - fara nicio treaba cu situatia politica, coruptia etc. Altii mai "spalati" au plecat de lehamite, sau sa asigure copiilor lor un viitor cu mai multe oportunitati (nu neaparat mai "luminos"). La fel si in tara, au ramas multi care chiar incearca sa faca ceva. Situatia niciodata nu e alba sau neagra. Regret plecarea multora dintre specialisti, medici, meseriasi de tot felul, care se simte, dar nu regret plecarea multor borfasi care iar se simte. Pe bune, dupa aderarea la UE, in Romania a scazut infractionalitatea destul de mult, vizibil si "simtibil" chiar daca nu prea se vorbeste despre asta.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult