Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noi tot cu covrigul?!

Marcel Ciolacu la coadă la covrigi

Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Podul suspendat de la Brăila, Golden Gate de România, care a costat 540.000.000 de euro din care 363.000.000 euro din fonduri europene; spun asta pentru eurosceptici) e mereu în reparații încă de la inaugurare. E și aceasta o realizare românească, să cadă șuruburi din structura metalică, să i se macine asfaltul, să apără gropi în el chiar după inaugurare. O zi circuli, o zi repari, o zi circuli, o zi repari... 

Legea pensiilor de-abia dată e o groapă a Marianelor pentru pensionari. Nu îi mai dau de capăt.

Șeful AEP, Toni Greblă, avea patru pensii speciale și și-a mărit din prima zi de muncă, cu de la el putere, veniturile. Ca să vegheze corectitudinea alegerilor lua cam 12.000 de euro pe lună. Când a fost prins, a mințit așa cum respiră, că a semnat din pix fără a citi ce semnează. La nivelul acesta, la o asemenea funcție, la un judecător - care știe ce e legea, care ar trebui să aibă drept crez dreptatea și corectitudinea - să spui că ai semnat așa te descalifică complet. Am eu dreptul ca român de rând, să mă întreb, având în vedere neregulile și suspiciunile de la ultimele alegeri: Dar când semnezi acte despre corectitudinea alegerilor, tot așa semnezi, ca primarul, fără să citești!?

...

Și după ce am scris despre doar aceste trei întâmplări recente, care zgâlțâie societatea românească, atac motivul principal al acestui text. 

Îmi place de mor că ies candidații prin mulțime. Coboară din palate printre oamenii de rând. Mănâncă covrigi ca noi și cu noi. Ne mângâie pe umăr și ne îmbărbătează. Mimează că sunt de-ai noștri, cu noi, ca noi. Au același nevoi și același dureri. Sunt în stare să spună că și ei își numără bănuții la salariu și îi împart cu grijă să ajungă toată luna, la fel ca oricare alt român. Plâng de mila pensionarilor. Plâng de mila bolnavilor din spitale. Promit că fac tot ceea ce este de făcut la fel ca și la ultimele alegeri și la fel ca la toate alegerile postdecembriste. Și nimeni nu îi întreabă de ce se surpă podul, de ce e atât de confuză legea pensiilor de-abia dată și despre care s-a spus că va fi mai echitabilă și va repara nedreptăți și de ce rămâne într-o funcție atât de înaltă Toni Greblă!? Nici de pensii speciale nu îi întreabă nimeni. Nimeni nu le spune verde în față: Eu am voie să plâng și să mă plâng, tu nu! Tu ești cel din cauza căruia plâng! Tu ești cel care trebuie să îmi răspunzi la întrebări! Nu suntem tovarăși de mâncat covrig și nici de dureri! Tu ai fost cu pâinea și cuțitul! Eu am cules firimiturile! 

Și o să treacă alegerile. Și or să se retragă în palate. Și o să se pună iar granițe de netrecut între noi și ei. Noi vom plânge. Ei nu vor auzi. Noi pe jos. Ei în limuzine sau în avioane private. Noi tot cu covrigul. Ei râzând în fața meselor bogate...

...

Pentru că ai fost mințit de atâtea ori, pentru că ai crezut de atâtea ori, tu, popor român, nu poți spune că ești nevinovat, dacă îi crezi iar pe cei ce au construit podul care se dărâmă, au făcut legea pensiilor aiurea, dar mai ales îl țin în funcție să vegheze corectitudinea alegerilor pe unul care și-a mărit singur și nesimțit veniturile!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când România va fi într-adevăr educată, când fiecare individ cu drept de vot va alege în cunoștință de cauză, când pomenile electorale vor fi judecate de fiecare la valoarea lor reală (că se dă cu o mână și se ia înapoi cu două sau cu trei mâini), atunci (poate) se va schimba ceva.
    Noi, care ne lamentăm aici că nu se schimbă nimic de 33 de ani, suntem ca ăla care crede că tehnica bootstrap o să-l ajute să iasă din groapa în care a căzut (trăgându-se singur de șireturile de la ghete).
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      adica NICIODATA :(
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Dacă e să ținem seama de numărul de „doctori” pe cap de locuitor, România e o țară educată, domnule Tarlea...

      „Indivizii” cu drept de vot își fac cetățenește treaba. Nu mai contează că ștampilează la comandă.

      La mine în sat nu există funcționar la primărie fără studii superioare, cu excepția agentului agricol. Iar asta nu e lucru rău, nu-i așa? Că sunt vreo 17 „funcționari” la 1200 de locuitori e altă discuție...

      Cum vrem să schimbăm rânduiala când țara duce povara (uite că a ieșit o rimă!) „specialiștilor” în orice? Suntem prizonierii unui stat condus de oameni (de ce le spun așa?) pricepuți la vrăjeală și acceptăm cu seninătate asta. Povestea drobului de sare e atât de actuală...

      Educația nu se face peste noapte. A trecut un deceniu de când președintele Iohannis a „făcut” pas cu pas România educată. Urmarea? Avem de ales între Ciucă și Ciolacu...
      • Like 1
    • @ Francisc
      Asta am spus și eu.
      Dar, nu, nu avem de ales doar între ostașul plagiator și inițiatul în arta covrigilor, nici între prostănac și circarii colhoznici. Încă mai avem o opțiune.
      • Like 1
  • Francisc check icon
    De ce să ne mai revoltăm, doamnă Aldea, când trăim într-o societate democratică? E unanim acceptat că „democrația” se bazează pe majoritate. Dacă celor mulți le place gustul covrigilor de Buzău, ce mai rămâne de făcut?

    Trec peste modul în care „tovarășii” obțin de fiecare dată această majoritate (cu sprijinul interesat al tuturor profitorilor care ocupă toate funcțiile importante din stat!) și pun o întrebare retorică: oare putem reforma prin vot societatea românească când unul ca Greblă e șef la Autoritatea Electorală Permanentă?

    Cum am putea sparge „monopolul” pus pe resursele țării de tovarășii care se întrec în minciuni pentru a obține încă un mandat? Răspunsul e simplu: ar trebui să crească numărul românilor sătui de gaura din covrig și să scadă „armata” de profitori, lucru imposibil dacă luăm în seamă câți tăietori de frunză la câinii purtători de covrigi în coadă există...

    Eu m-am resemnat. Nu mai are sens, la vârsta mea, să-mi fac iluzii. Am auzit în trăire atâtea vorbe goale încât am asurzit. Să ne trăiască ostașii ce și-au pus „cariera” în slujba țării, covrigarii care au hrănit nația cu „minciunele” bine prăjite (în Banat li se spune scoverzi) și președinții zgârciți la vorbă ce au „construit” pas cu pas „România educată” a prezentului...

    La prezidențiale votez cu Elena Lasconi. Nu mă întrebați de ce, că știți.



    • Like 5
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      Îi rog pe cititorii republica.ro să nu mă acuze pentru alegerea făcută. Am dreptul să aleg pe cine vreau, chit că alegerea-mi nu contează...

      Să mă ierte Dumnezeu că nu „rezonez” la vorbele pline de „tâlc” ale tovarășilor conducători. Am și eu păcatele mele. Unul dintre ele este că nu pot înghiți minciuna...

      • Like 1
  • pixel check icon
    unde suni când descoperi că infractorul este statul? unu unu cât? doar mazăre, făcut scăpat de tribunalul ilfov, are un lanț gros de gât de 114 milioane de euro. alo, gara?
    • Like 3
  • Corina check icon
    Câtă dreptate aveți! Referitor la alegeri, am verificat din nou: nimeni nu publică nici acum rezultatele pe secții. Nimeni. Sunt ascunse, pur și simplu.
    • Like 0
    • @ Corina
      Francisc check icon
      Nu e important rezultatul pe secții, Corina. Contează doar rezultatul final.

      Vorba aia: nu contează cum se votează, contează cine numără. Și mâna Greblă se făcu'...

      Bănuiesc că ești (mult) mai tânără decât mine. Dacă vrei să ai parte de un viitor cumsecade, gândește de două ori până aplici ștampila. Patru ani de viață până la următoarele alegeri nu sunt de aruncat.
      • Like 2
    • @ Francisc
      Corina check icon
      La ultimele alegeri prezidențiale ni s-au dat frumos rezultatele detaliate (o inițiativă privată, e drept). Am prins gust. Le voi vrea întotdeauna. Și știu ce e de făcut. La următoarele alegeri îi întreb pe cei din comisii când vor afișa procesele-verbale și mă înființez acolo să le văd. Dacă facem mulți asta, nu vor îndrăzni să-și neglijeze datoria și nici să trișeze.

      Atâta interes pentru rezultate corecte și transparente poate veni numai de la cineva care votează și se gândește bine înainte de vot, nu? Cât privește viitorul cumsecade... aici contează numerele mari, alegerile compatrioților în ansamblu.
      • Like 1
    • @ Corina
      Mhai Nai check icon
      E bine ca mai ai energie pentru asta. Sunt curios cat te tine. Nu ma intelege gresit, te sustin! Dar m-am saturat sa urlu la luna.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Corina check icon
      Mă ține de mult, la drept vorbind. Și nu e nevoie de multă energie. Există și varianta de a tăcea și a face. Adică iei în serios opțiunile și te duci și votezi formațiunea/persoana care îți inspiră încredere, în ciuda avalanșei de pronosticuri interesate și a zgomotului de fond.
      • Like 1
    • @ Corina
      in fiecare sectie sunt reprezentanti ai tuturor partidelor semnificative din Romania, reprezentanti care numara si ei voturile si calculeaza procentele. O frauda poate avea loc doar daca acesti reprezentatnti nu isi fac datoria
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Corina check icon
      Și dacă eu nu votez cu „semnificativii”? REPER, de exemplu, cu siguranță nu a avut reprezentanți peste tot.
      Mulți nu își fac datoria la noi. Am auzit mai demult povești din secții, la firul ierbii. Disprețul față de corectitudine poate fi uriaș în unele locuri.
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Francisc check icon
      Acești „reprezentanți ai tuturor partidelor semnificative” sunt „purtătorii de cuvânt” ai primarului din localitate, domnule Ostaciuc. Așa se întâmplă „la țară”...

      Credeți-mă, știu ce spun!
      • Like 0
    • @ Corina
      Francisc check icon
      În unele (prea multe!) locuri nu putem vorbi despre disprețul față de corectitudine, Corina, ci de avantajele pe care ți le oferă supunerea în fața primarului...

      Aproape jumătate din populația țării își duce veacul la sat, acolo unde primarul face legea. Degeaba ne ofuscăm. PSD și PNL au pus stăpânire pe țară...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult