Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nou protest în Piața Universității. Victor Rebengiuc: „Contrar amenințărilor pe care le-am primit chiar astăzi, o amenințare cu topoare în cap şi că voi fi linşat (...), eu duminică voi repeta votul pe care l-am dat acum două săptămâni”

protest Piata Universitătii

Imagine de la protestul din 26 noiembrie, când câteva sute de persoane au protestat în Piața Universității față de candidatul Călin Georgescu / Foto Inquam Photos / Tudor Pană

Un nou protest pro-european a avut loc în această seară în Piața Universității. Pe scena amenajată în piață au urcat Victor Rebengiuc, Ana Blandiana, Oana Pellea, Marius Manole, Melania Medeleanu, Stere Gulea, Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu, membrii trupei Taxi, Adrian Văncică, Tudor Chirilă și alții. Cei peste 3.500 de oameni prezenți au scandat „Libertate!” „Europa” și „Jos comunismul”.

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE:  Actorul Marius Manole a strigat .„Libertate!” pe scena din Piața Universității.

UPDATE: Carmen Uscatu: „Speranţa vine din Europa, nu vine din Rusia. Eu nu am întâlnit nicio mamă care a aflat într-o zi că copilul ei are cancer, să ar vrea să plece în Rusia să-l trateze. Atunci când decidem pe cine alegem sau când decidem să nu ieşim la vot, decidem cum să fim trataţi într-un spital”, a spus Carmen Uscatu.

UPDATE ora 21:50 Ana Blandiana: „Trebuie să mergem duminică la vot. „Da” Europa, „nu” regimului din care am ieșit acum 30 de ani”

UPDATE ora 21.40 Actorul Adrian Văncică: „Dacă nu avem grijă, pe 9 decembrie România o să meargă în trecut. Eu am fost acolo, nu mai vreau asta. Nici pentru mine, nici pentru copiii mei!” 

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE: ora 21:00: Actorul Victor Rebengiuc (91 de ani) (foto captură) este la protestul din Piața Universității, împreună cu soția lui. „Contrar amenințărilor pe care le-am primit chiar astăzi, o amenințare cu topoare în cap şi că voi fi linşat, și că rămășițele mele sângerânde vor fi călcate în picioare, eu duminică voi repeta votul pe care l-am dat acum două săptămâni”, a spus Victor Rebengiuc pe scenă, transmite reporterul Hotnews.ro, care estimează că la protestul din Piața Universității s-au strâns câteva mii de oameni.

foto captura video Hotnews

UPDATE ora 20.15: Peste 1.000 de oameni sunt prezenți la protest. Oamenii scandează „Libertate, libertate, Europa, Europa” (sursa Hotnews.ro)

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Anunțul lansat de organizatori:

România SPERĂ!

Vino joi, la ora 20:00, la Universitate alături de Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tudor Chirilă, Marius Manole, Mircea Cărtărescu, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Radu Vancu, Cătălin Striblea, byron, Șerban Pavlu, Valeriu Nicolae, Radu Paraschivescu, Andreea Raicu, Marcel Iureș și Ana Ularu pentru un maraton civic despre libertate și democrație.

Gazdele evenimentului sunt Corina Neagu și Marcel Bartic.

La 35 de ani de la Revoluția care ne-a deschis calea către libertate și democrație, România se află într-un moment decisiv.

Nici acum nu știm adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, dar știm că sacrificiul celor care au visat o țară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri dar și cu cele mai importante realizări ale societății noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăța și a lucra în țările Europei și apartenența la cea mai mare organizație interstatală de securitate.

Demnitatea umană, libertățile fundamentale, egalitatea între persoane, solidaritatea, drepturile cetățenilor și justiția sunt valorile care ne pot uni pe toți.

„România SPERĂ” reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea și consolidarea acestor valori fundamentale. Viitorul copiilor noștri și direcția națiunii stau în balanța alegerilor din 8 decembrie.

Refuzul dialogului, răspândirea urii, dorința de a diviza, minciuna și disprețul nu vor rezolva niciodată problemele noastre. Oricât de dezamăgiți am fi, acestea nu ne pot alina dorul de mai bine, nu pot aduce prosperitate și nici pace.

Astăzi, mai mult că oricând, este esențial să nu ne lăsăm dezbinați, să ne iubim țara dincolo de dezamăgiri și să votăm pentru ca România să poată merge pe drumul progresului, al integrității și al respectului față de drepturile fiecărui cetățean, de pe teritoriul țării sau din diaspora.

Este posibil că acest traseu să nu fie pe cât de rapid ne-am dori, dar este esențial ca el să rămână deschis!

România speră!

Fiecare vot contează!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Propovaduitorii pacii il ameninta cu topoare in cap pe Victor Rebenciuc la varsta de 91 de ani. Eu asta tot spun , Georgescu este pericolul cel mai mic in toata tarasenia asta. Dar nu stiu cum impaciuitorii astia , provoaca ura si sete de razbunare in mintile unor oameni care nu prea stiu pe ce lume traiesc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult