Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nou set de sancțiuni contra Rusiei, anunțat de șefa Comisiei Europene: interdicții privind importurile de cărbune din Rusia, navele rusești nu vor mai fi primite în porturile din UE

Ursula von der Leyen.

Foto: Getty Images

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți un nou pachet, al cincilea, de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Noul pachet are șase piloni. În primul rând, UE va impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde euro pe an, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Federația Rusă.

În al doilea rând, a fost introdusă interdicția totală a tranzacțiilor în cazul a patru bănci rusești importante, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusească. „Aceste patru bănci, pe care acum le separăm total de piețe, reprezintă 23% din cota de piață în sectorul bancar rus. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei”, a declarat Ursula von der Leyen.

Pe de altă parte, va fi interzis accesul navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE. Sunt prevăzute anumite scutiri pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energie. În plus, Comisia Europeană va propune interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus, 

În al patrulea rând, pachetul de sancțiuni anunțat de șefa CE cuprinde interdicții suplimentare în ce privește exporturi în valoare de 10 miliarde euro în domenii unde Rusia este vulnerabilă, precum semiconductori avansați, computere cuantice, echipamente de transport. „Prin aceasta, vom continua să degradăm baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei”, a punctat Ursula von der Leyen.

Un alt pilon al pachetului de sancțiuni făcut public marți se referă la noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse începând de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice. 

Totodată, al șaselea pilon vizează o serie de măsuri specifice, cum ar fi interzicerea participării companiilor rusești la achizițiile publice organizate de statele membre UE sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie european sau național, pentru organismele publice ruse. „Pentru că banii din impozitele europene nu ar trebui să meargă în Rusia sub nicio formă”, a adăugat șefa Comisiei Europene. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult