Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noua lege a pensiilor speciale: praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate

magistrați

Foto: Inquam Photos / George Călin

Noua lege a pensiilor speciale a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea nr. 282/2023 reglementează noile proceduri privind vârsta minimă de pensionare pentru acele persoane ce își desfășoară activitatea în domenii pentru care se acordă ulterior pensionării așa-zisele ”pensii speciale”, având în vedere că nu se aplică principiul contributivității, reglementări ce nu fac obiectul acestei analize.

Analiza noastră are în vedere o modificare adusă Codului fiscal, din perspectiva introducerii unei cote de impozitare progresivă pentru persoanele ce încasează pensii ce nu îndeplinesc criteriul contributivității.

Aceste noi proceduri de impozitare se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Potrivit acestui act normativ, pentru pensiile ce respectă principiul contributivității, la calculul pensiei nete, se acordă o sumă neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar valoarea ce excede acestui plafon se impozitează cu procentul de 10%, impozit final. Impozitul se plătește la buget de plătitorul de pensii, până pe data de 25 a lunii următoare.

Pentru persoanele ce primesc pensii ce au o componentă generată de sistemul contributiv, se aplică procedura mai sus amintită, iar pentru suma aferentă sistemului necontributiv, impozitarea lunară a venitului se realizează astfel:

- Procent de 10% pentru o sumă mai mică decât salariul mediu net;

- Procent de 15% pentru partea de pensie cuprinsă între salariul mediu net și salariul mediu brut;

- Procent de 20% pentru partea ce excede salariului mediu brut.

În situația în care întreaga pensie este aferentă principiului necontributivității, la impozitarea acesteia se acordă suma neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar ulterior, se aplică cele trei procente menționate.

Prin salariu mediu net se înțelege salariul rezultat după deducerea din salariul mediu brut adoptat prin Legea bugetului asigurărilor sociale, a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit.

Pentru impozitul pe venitul din pensii, se reiterează posibilitatea contribuabilului de a direcționa 3,5% din impozit către entități non profit și unități de cult înscrise în Registrul ținut de autoritățile fiscale sau pentru burse private.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Pentru știință dvs.: În cazul pensiilor militare exista doua sisteme de calcul. Unul până în oct 2017 și unul după ! Așa ceva este unic. Noul sistem de impozitare nu se aplică și celor de după oct 2017, din care, întâmplător, face parte și pensionarul aflat în fruntea PNL ! Acest aspect se poate verifica ușor. Aceștia nu pot avea o pensie mai mare decât netul corespunzător brutului celor aflați în activitate ! Cu alte cuvinte, ei au 58,5% din brut. La ei nu se aplică impozitul progresiv. Pur și simplu întâmplător !?
    • Like 1
    • @ Ionel
      Cei care au ieșit înainte de oct. 2017 cu pensii militare, au avut pensii nete mai mari decât salariul net. Așa ceva chiar că e unic!
      În plus, din 2017, toți cei din sistemul militar au început să contribuie la sistemul de pensii și au condiții mult mai dezavantajoase pentru calculul pensiei decât aveau colegii deja pensionați.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Ionel check icon
      Cred ca veniti de pe alta planeta. Adica cei dinainte de 2017 au avut pensii net mai avantajoase decat cei de dupa 2017 !? Concret, gen Chelaru, pensionat inante de 2017 , are 9200 net, iar gen Ciuca, pensionat dupa 2017. are pensie 19200 net ! Discrepantele intre pensii la militari sunt mai mari decat cele la civili. A ajuns un subofiter, pensionat dupa 2017 sa aiba pensia mai mare decat un general de armata pensionat in anii 2000 !!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult