Foto: Inquam Photos / George Călin
Noua lege a pensiilor speciale a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea nr. 282/2023 reglementează noile proceduri privind vârsta minimă de pensionare pentru acele persoane ce își desfășoară activitatea în domenii pentru care se acordă ulterior pensionării așa-zisele ”pensii speciale”, având în vedere că nu se aplică principiul contributivității, reglementări ce nu fac obiectul acestei analize.
Analiza noastră are în vedere o modificare adusă Codului fiscal, din perspectiva introducerii unei cote de impozitare progresivă pentru persoanele ce încasează pensii ce nu îndeplinesc criteriul contributivității.
Aceste noi proceduri de impozitare se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Potrivit acestui act normativ, pentru pensiile ce respectă principiul contributivității, la calculul pensiei nete, se acordă o sumă neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar valoarea ce excede acestui plafon se impozitează cu procentul de 10%, impozit final. Impozitul se plătește la buget de plătitorul de pensii, până pe data de 25 a lunii următoare.
Pentru persoanele ce primesc pensii ce au o componentă generată de sistemul contributiv, se aplică procedura mai sus amintită, iar pentru suma aferentă sistemului necontributiv, impozitarea lunară a venitului se realizează astfel:
- Procent de 10% pentru o sumă mai mică decât salariul mediu net;
- Procent de 15% pentru partea de pensie cuprinsă între salariul mediu net și salariul mediu brut;
- Procent de 20% pentru partea ce excede salariului mediu brut.
În situația în care întreaga pensie este aferentă principiului necontributivității, la impozitarea acesteia se acordă suma neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar ulterior, se aplică cele trei procente menționate.
Prin salariu mediu net se înțelege salariul rezultat după deducerea din salariul mediu brut adoptat prin Legea bugetului asigurărilor sociale, a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit.
Pentru impozitul pe venitul din pensii, se reiterează posibilitatea contribuabilului de a direcționa 3,5% din impozit către entități non profit și unități de cult înscrise în Registrul ținut de autoritățile fiscale sau pentru burse private.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În plus, din 2017, toți cei din sistemul militar au început să contribuie la sistemul de pensii și au condiții mult mai dezavantajoase pentru calculul pensiei decât aveau colegii deja pensionați.