Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noua lege a pensiilor speciale: praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate

magistrați

Foto: Inquam Photos / George Călin

Noua lege a pensiilor speciale a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea nr. 282/2023 reglementează noile proceduri privind vârsta minimă de pensionare pentru acele persoane ce își desfășoară activitatea în domenii pentru care se acordă ulterior pensionării așa-zisele ”pensii speciale”, având în vedere că nu se aplică principiul contributivității, reglementări ce nu fac obiectul acestei analize.

Analiza noastră are în vedere o modificare adusă Codului fiscal, din perspectiva introducerii unei cote de impozitare progresivă pentru persoanele ce încasează pensii ce nu îndeplinesc criteriul contributivității.

Aceste noi proceduri de impozitare se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Potrivit acestui act normativ, pentru pensiile ce respectă principiul contributivității, la calculul pensiei nete, se acordă o sumă neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar valoarea ce excede acestui plafon se impozitează cu procentul de 10%, impozit final. Impozitul se plătește la buget de plătitorul de pensii, până pe data de 25 a lunii următoare.

Pentru persoanele ce primesc pensii ce au o componentă generată de sistemul contributiv, se aplică procedura mai sus amintită, iar pentru suma aferentă sistemului necontributiv, impozitarea lunară a venitului se realizează astfel:

- Procent de 10% pentru o sumă mai mică decât salariul mediu net;

- Procent de 15% pentru partea de pensie cuprinsă între salariul mediu net și salariul mediu brut;

- Procent de 20% pentru partea ce excede salariului mediu brut.

În situația în care întreaga pensie este aferentă principiului necontributivității, la impozitarea acesteia se acordă suma neimpozabilă lunară de 2.000 lei, iar ulterior, se aplică cele trei procente menționate.

Prin salariu mediu net se înțelege salariul rezultat după deducerea din salariul mediu brut adoptat prin Legea bugetului asigurărilor sociale, a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit.

Pentru impozitul pe venitul din pensii, se reiterează posibilitatea contribuabilului de a direcționa 3,5% din impozit către entități non profit și unități de cult înscrise în Registrul ținut de autoritățile fiscale sau pentru burse private.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Pentru știință dvs.: În cazul pensiilor militare exista doua sisteme de calcul. Unul până în oct 2017 și unul după ! Așa ceva este unic. Noul sistem de impozitare nu se aplică și celor de după oct 2017, din care, întâmplător, face parte și pensionarul aflat în fruntea PNL ! Acest aspect se poate verifica ușor. Aceștia nu pot avea o pensie mai mare decât netul corespunzător brutului celor aflați în activitate ! Cu alte cuvinte, ei au 58,5% din brut. La ei nu se aplică impozitul progresiv. Pur și simplu întâmplător !?
    • Like 1
    • @ Ionel
      Cei care au ieșit înainte de oct. 2017 cu pensii militare, au avut pensii nete mai mari decât salariul net. Așa ceva chiar că e unic!
      În plus, din 2017, toți cei din sistemul militar au început să contribuie la sistemul de pensii și au condiții mult mai dezavantajoase pentru calculul pensiei decât aveau colegii deja pensionați.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Ionel check icon
      Cred ca veniti de pe alta planeta. Adica cei dinainte de 2017 au avut pensii net mai avantajoase decat cei de dupa 2017 !? Concret, gen Chelaru, pensionat inante de 2017 , are 9200 net, iar gen Ciuca, pensionat dupa 2017. are pensie 19200 net ! Discrepantele intre pensii la militari sunt mai mari decat cele la civili. A ajuns un subofiter, pensionat dupa 2017 sa aiba pensia mai mare decat un general de armata pensionat in anii 2000 !!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult