Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sub amenințarea unor noi proteste și cu profesorii în stradă, Ciucă și Ciolacu au bătut palma pe desființarea câtorva pensii speciale. Majoritatea însă rămân, chiar dacă vor fi supraimpozitate cu 30%

protest - educatie

Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Sindicatele din educație sunt în a șasea zi de grevă generală, prima de acest fel din ultimii 18 ani. Separat, sindicatele de la CFR amenință că opresc trenurile, de la 1 iulie, dacă Guvernul nu aprobă bugetele cu majorări salariale. În plus, Uniunea Națională a sindicatelor TESA din Sănătate a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, declanșarea unor acțiuni de protest, acuzând „discriminarea salarială”. Conform sindicaliștilor, protestele ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat.

De ce au izbucnit aceste nemulțumiri? Din cauza politicienilor care s-au preocupat ani la rând doar de interesele persoanele, de grup ori de partid.

Guvernele care s-au succedat de-a lungul anilor au ignorat realitatea și nu au pus accentul pe o grilă de salarizare onestă în ceea ce-i privește pe lucrătorii din educație, sănătate sau transporturi. 

În tot acest timp, politicienii s-au preocupat de pensii speciale. Însă, văzând că lucrurile scapă de sub control, coaliția de guvernare condusă de Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu a anunțat luni că a depus mai multe amendamente la legea pensiilor speciale.

Potrivit amendamentelor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe, eșalonat până în anul 2035. De asemenea, pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut (6.700 de lei).

Pe scurt, Ciucă și Ciolacu au bătut palma pe desființarea câtorva pensii speciale, însă majoritatea rămân, chiar dacă vor fi supraimpozitate cu 30%. Prin urmare, impactul nu va fi unul major, căci suma impozitată va fi mică.

Premierul Nicolae Ciucă încearcă să arunce cu praf în ochii norodului, spunând că „printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Numai că actualii guvernanți ignoră un aspect important al realității: oamenii nu mai au încredere în ei și s-au săturat de promisiuni. Vor fapte!

Iar criza încrederii porneşte de la faptul că ne confruntăm cu o criză a valorilor în plan politic. Mulți dintre politicienii noștri, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, sunt impostori, analfabeți, plagiatori, populiști, infractori, sinecuriși ori impertinenți.

Politica din România nu mai este despre stânga, centru sau dreapta, ci despre promisiuni neîndeplinite, contracte cu statul, rude angajate la stat, partide şi politicieni fără viziune, lipsa unui proiect real de ţară (nu fâsul numit România Educată) și mai ales deconectarea dintre guvernanți și guvernați.

Se apropie anul electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri, iar politicienii își lustruiesc armele și deja au început să tragă cu ele. Însă mulți dintre ei trag în orb, căci lipsa de încredere acutizează sentimentul de ignoranță al oamenilor față de politică.

Iar toate aceste nemulțumiri care se observă tot mai des și mai puternic în rândul cetățenilor creează o [furtună perfectă] pentru consolidarea puterii politice a vocilor populist-extremiste, care nu fac decât să profite de frustrările oamenilor și de lipsa de coerență guvernamentală a actualilor decidenți politici.

Ce nu înțeleg nici Iohannis, nici Ciucă și nici Ciolacu este faptul că nemulțumirea socială este mlaștina din care se hrănește populismul și extremismul. Iar pericolul nu trebuie subestimat. Mai mult, eliminarea acestui pericol necesită o acţiune concretă în reformarea societăţii şi a sistemului politic, sub conducerea unor lideri moderaţi şi echilibraţi care să se bucure de sprijinul unei părţi importante a populaţiei, în aşa fel încât populismul să fie doar un episod pasager urmat de revenirea la o democraţie liberală reformată.

Numai că politicienii români din ultimele trei decenii au fost, în majoritatea lor, niște populiști mai mult sau mai puțin periculoși pentru cetățenii care i-au votat. Iar asta mă face să cred că populismul în România nu mai e doar un episod pasager.

Starea în care se află România este un simptom clar al crizei democraţiei. Iar pentru ca această criză să nu se transforme într-o boală incurabilă e nevoie ca politicienii să înceapă să se uite mai atent către oameni şi să prezinte alternative clare la problemele care macină societatea. Altfel, democrația din România este în pericol și întotdeauna se află doar la o generație distanță de momentul în care ar putea dispărea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • exigu check icon
    Formula asta ca le mai da ceva la profesori mi-aduce aminte de o situatie similara din dec. 1989. "Mai da-le Nicule 100 de lei" zicea doamna Elena.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult